Select Menu

Οι τουρκικές αρχές και ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτζαλάν κατέληξαν σε μια συμφωνία επί της αρχής για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες που διαρκούν από το 1984 στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις που διεξήγαγαν, μεταδίδουν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και την εφημερίδα Radikal, που δεν διευκρινίζουν τις πηγές τους, η συμφωνία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά στάδια, προβλέπει την αναστολή των επιθέσεων του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK, εκτός νόμου) ως τον προσεχή Μάρτιο σε αντάλλαγμα για μια μεταρρύθμιση από μέρους του τουρκικού κράτους με σκοπό να διευρυνθούν τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας.

Αξιωματούχοι της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών με την εντολή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεξήγαγαν από τα τέλη του 2012 άμεσες διαπραγματεύσεις με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο δι' απαγχονισμού το 1999 αλλά η ποινή του είχε μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη και κρατείται στο νησί-φυλακή Ιμραλί.

Βάσει του σχεδίου της συμφωνίας για την οποία κάνουν λόγο το NTV και η Radikal, οι αντάρτες του PKK θα αναστείλουν τις επιχειρήσεις τους, θα εγκαταλείψουν το τουρκικό έδαφος και θα μεταβούν στο Ιράκ, πριν καταθέσουν τα όπλα εάν οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει επαρκώς.

Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση θα προχωρήσει σταδιακά στην απελευθέρωση εκατοντάδων Κούρδων ακτιβιστών που κατηγορούνται για συνεργασία ή συνωμοσία με το PKK, και θα προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων αναγνωρίζοντας την εθνική ταυτότητα των Κούρδων.

Πάντοτε σύμφωνα με τα δύο μέσα ενημέρωσης, ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν μπορεί να δηλώσει δημόσια τις προθέσεις του και το όραμά του για μια λύση της κουρδικής σύρραξης με ανοικτές επιστολές προς την κοινή γνώμη της Τουρκίας και προς τους υποστηρικτές του.

Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση -αλλά ούτε διάψευση- από μέρους των τουρκικών αρχών σχετικά με το σχέδιο συμφωνίας αυτό.

Ερωτηθείς σχετικά σήμερα το πρωί από ένα τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ο βουλευτής Αχμέτ Τουρκ, σημαίνον στέλεχος του κυριότερου νόμιμου κουρδικού κινήματος στην Τουρκία, του Κόμματος για την Ειρήνη και την Δημοκρατία (BDP), απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο Τουρκ είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα με τον ιστορικό ηγέτη του PKK στο κελί του, για πρώτη φορά από τον εγκλεισμό του στο Ιμραλί το 1999.

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που ασκεί την εξουσία από το 2002, είχε ήδη κατοχυρώσει και ενισχύσει αισθητά τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας, που αντιπροσωπεύει το 15% ως 20% των 75 εκατ. κατοίκων της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν πάντως εξέθεσε το σαββατοκύριακο τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, αποκλείοντας την απελευθέρωση ή το να τεθεί σε κατ' οίκον κράτηση ο Οτζαλάν καθώς και το να χορηγηθεί γενική αμνηστία στους αντάρτες του PKK.

Η κουρδική σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 45.000 ανθρώπους από το 1984.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top