Select Menu

Σαφής και κατηγορηματικος ήταν ο Α., Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. 
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότη η Ελλάδα έχει κερδίσει το θετικό κλίμα στην ευρωζώνη, ξεκαθάρθισε όμως ότι είναι άμεση προτεραιότητα η η ψήφιση των μέτρων προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός τα ταμειακά αποθέματα επαρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίουκαι ευελπιστεί ότι δεν θα χρειαστεί άλλη Σύνοδος Κορυφής για την εκταμίευση της δόσης.Απευθυνόμενος στο εσωτερικό της χώρας και γνωρίζοντας ότι το νέο πακέτο μέτρων είναι το πλεόν δυσβάστακτο για τον ελληινκόι λαό τόνισε χαρακτηριστικά «η κοινωνία και η οικονομία είναι στα όρια τους. Το αίμα της οικονομίας, η ρευστότητα είναι στο μηδέν. Κάθε Έλληνας περνάει ένα δράμα. Τους είπα ότι αυτό δεν είναι Ευρώπη. Οι υπεροβλικές δηλώσεις ή απαιτήσεις βάζουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει γίνει». 

Ας σημειωθεί ότι απαντώντας στα σενάρια για τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό ο Α. Σαμαράς ευχαρίστησε δημόσια τους κ.κ. Κουβέλη και Βενιζέλο λέγοντας χαρακτηριστικά «ευχαριστώ τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Δεν αισθάνθηκα ποτέ μόνος στις Βρυξέλλες».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Σύνοδος Κορυφής έδωσε προτεραιότητα στην ανάπτυξη, ήταν κάποτε απαγορευμένη λέξη. Μόλις ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας πρέπει να επισπευστεί η εκταμίευση της δόσης. Εκφράζεται πλέον η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει».

«Όλοι αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα», διεμήνυσε ο, σημειώνοντας πως η δήλωση της Συνόδου για την ελληνική πλευρά ήταν εξαιρετικά θετική. «Επιτεύχθηκε ένα από τα πιο σημαντικά ζητούμενα, που είναι ο αποκλεισμός της εξόδου από το ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά. 

O Α. Σαμαράς υπογράμμισε τη σημασία που έχει το επόμενο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα και ότι, όπως ανέφερε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, θα πρέπει να αποφευχθούν οι μεγάλες περικοπές.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι με βάση παλαιότερες εκτιμήσεις, τα χρήματα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα από το επόμενο ΕΣΠΑ θα είναι περίπου τα μισά από αυτά του τρέχοντος, τα οποία στο σύνολό τους είναι της τάξεως των 22 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος, εξ άλλου, στο ζήτημα του Μνημονίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πολλά από αυτά που υπάρχουν θα έπρεπε να έχουν γίνει, ούτως ή άλλως. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ελληνικός λαός δεν οφείλει να χρηματοδοτεί τον ΟΣΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν από την αξιοποίηση της τουριστικής περιοχής, που εκτείνεται από το Φάληρο ως το Σούνιο.

Ερωτηθείς, εξ άλλου, πώς θα καλυφθεί το κόστος που έχει δημιουργηθεί από τη μεγάλη ύφεση, η οποία απειλεί τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας, αλλά και το κόστος από την ενδεχόμενη επιμήκυνση των χρόνων επίτευξης του Μνημονίου, ο πρωθυπουργός, χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες, δήλωσε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν θα ξεπεραστούν. Σημείωσε, ωστόσο, την ανάγκη να ξεπεραστούν και οι διχογνωμίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της τρόικας και στους κόλπους των δανειστών.

Επισήμανε δε την ανάγκη αύξησης των χρηματοδοτήσεων από την ΕΤΕπ, κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν και τα περισσότερα προβλήματα ρευστότητας.

Αναφέρθηκε, ακόμη, διεξοδικά στις θετικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ελληνική οικονομία από την απελευθέρωση των αγορών, από τα ενιαία πρότυπα δημοσίων συμβάσεων, από την ενιαία φορολογική πολιτική για τις εταιρείες, αλλά και από τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος μπορεί να αποφέρει πόρους για την ελληνική οικονομία. 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top