Επιστήμονες επανέφεραν την αίσθηση της ακοής σε κουφά τρωκτικά με την βοήθεια βλαστικών κυττάρων...
Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να επαναφέρουν την αίσθηση της ακοής σε μικρά τρωκτικά, καταφέρνοντας να αποκαταστήσουν τα κατεστραμμένα στα αυτιά χάρη στα βλαστοκύτταρα.
Μια αντίστοιχη βελτίωση σε ανθρώπους με πλήρη κώφωση θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν να ακούσουν μια συζήτηση.
Όμως αυτή η ελπιδοφόρα προοπτική, που μπορεί να διευρύνει τα επιτεύγματα της αναγεννητικής ιατρικής στους ανθρώπους, παραμένει ακόμα μακρινή.
Τα αυτιά των ανθρώπων διαθέτουν ένα μηχανισμό στον κοχλία μέσω του οποίου μετατρέπουν ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικά σήματα που καταλαβαίνει ο εγκέφαλος. Περίπου το 10% έως 15% των ανθρώπων χωρίς ακοή διαθέτει κατεστραμμένα ακουστικά νευρικά κύτταρα και έτσι το ηλεκτρικό σήμα ποτέ δεν λαμβάνεται και δεν μεταδίδεται στο αντίστοιχο εγκεφαλικό κέντρο (ακουστική νευροπάθεια).
Περίπου το ένα τρίτο των τρωκτικών αντέδρασε πολύ καλά στη θεραπεία και σε μερικά μάλιστα η ακοή τους αποκαταστάθηκε σε ποσοστό έως 90%. Από την άλλη όμως, περίπου το ένα τρίτο των ζώων δεν ανταποκρίθηκε σχεδόν καθόλου στη θεραπεία, η οποία χρειάζεται βελτίωση.
Η όλη διαδικασία πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί περαιτέρω και σε βάθος χρόνου σε ζώα, προτού γίνουν δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγα χρόνια. Ένας κίνδυνος προς διερεύνηση είναι η δημιουργία καρκινικών όγκων από τα νέα βλαστικά κύτταρα, καθώς και η απόρριψη των τελευταίων από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.
Σε 275 εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν μέτρια έως σοβαρά προβλήματα ακοής ή πάσχουν από πλήρη κώφωση. Μια μελλοντική θεραπεία με βλαστικά κύτταρα θα μπορούσε να συνδυαστεί με τα υπάρχοντα κοχλιακά εμφυτεύματα του αυτιού.
ΑΜΠΕ
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.