Select Menu

Στη χειρότερη συγκυρία για τη χώρα, στην ηγεσία της αστυνομίας καταλογίζονται βεβιασμένες αποφάσεις ενώ διαπιστώνονται προβλήματα οργάνωσης, εκπαίδευσης και επάνδρωσης...

Οι δικηγόροι λένε συχνά ότι κανείς δεν υποχρεούται στα αδύνατα. Οι αστυνομικοί, ωστόσο, καλούνται να φέρουν εις πέρας τα αδύνατα από τη στιγμή που η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται ίσως στη χειρότερη εποχή της, ύστερα από πολλές δεκαετίες.

Γκρίνια, φτώχεια, περικοπές, ελλείψεις μέσων και κυρίως απουσία συγκεκριμένου σχεδίου διοίκησης και οργάνωσης φαίνεται να γίνονται καθημερινοί εφιάλτες για τους αστυνομικούς υπαλλήλους σε ολόκληρη την επικράτεια. Εκτός από τα ..."μεγάλα" γεγονότα, όπως η κινηματογραφική σύλληψη του 27χρονου «πάτερ-Παστίτσιου» από τα Ψαχνά Ευβοίας ή για την άγνοια κινδύνου που επιδείχθηκε στη συγκέντρωση των μουσουλμάνων στο κέντρο της Αθήνας, το αστυνομικό δελτίο περιλαμβάνει γεγονότα που μαρτυρούν καθημερινά τα κενά στην οργάνωση.

Συνδικαλιστές των αστυνομικών επισημαίνουν ότι η οικονομική κρίση αποκάλυψε το μέγεθος της αποδιοργάνωσης που προωθείται στο όνομα του «εκδημοκρατισμού» των σωμάτων ασφαλείας. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι μπορεί να συνενώθηκαν η παλιά Αστυνομία Πόλεων με την πάλαι ποτέ «Βασιλική» (και μετά Ελληνική) Χωροφυλακή με τον νόμο 1481/84 αλλά 28 χρόνια μετά παρατηρούνται ακόμη διαφορές.

Οι διαφορές

Πρόκειται για ζητήματα μισθολογικής, ασφαλιστικής και αξιολογικής φύσεως που χωρίζουν τους αστυνομικούς και θα έπρεπε να έχουν λυθεί πριν από χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συνοριοφύλακες, οι αστυφύλακες και οι άνδρες που υπηρετούν στα ΜΑΤ διαμαρτύρονται με διαφορετικά αιτήματα και για διαφορετικούς λόγους σαν να μην υπηρετούν στο ίδιο σώμα, της Ελληνικής Αστυνομίας. «Έτσι είναι οι πολιτικοί. Πετυχαίνουν το ανέφικτο εξυπηρετώντας μικροπολιτικούς και μικροκομματικούς σχεδιασμούς», σχολιάζουν οι συνδικαλιστές.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, μια ολόκληρη κοινωνία περιμένει από την Ελληνική Αστυνομία:

να την προστατεύσει από ένοπλες ληστείες ακόμα και σε σούπερ μάρκετ,
να εξιχνιάσει διαρρήξεις που γίνονται μέσα στη νύχτα εξ αιτίας της απουσίας περιπολιών,
να προστατεύσει τους απλούς πολίτες η ζωή των οποίων απειλείται ακόμα και την ώρα του μεροκάματου,
να προβεί σε εξοικονόμηση εξόδων ώστε να υπάρχουν καύσιμα για τα περιπολικά ή τα πληρώματά τους να κάνουν πεζές περιπολίες όταν χρειάζεται.

Γεγονότα και ευτράπελα

Η κοινωνία περιμένει από την αστυνομία να διαθέτει τους κατάλληλους σχεδιασμούς ώστε να μη νεκρώνει μια ολόκληρη πόλη από κακόβουλους ή κακοποιούς και να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία για την οποία πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι.

Ωστόσο, πολλές φορές πληροφορείται για τραγωδίες που προκαλούν ερωτηματικά για την εκπαίδευση του έμψυχου δυναμικού αλλά και τη συντήρηση των μέσων που χρησιμοποιούνται. Αίσθηση προκαλεί ακόμα η είδηση ότι ολόκληρος ο νομός Ευρυτανίας έμεινε χωρίς αστυνομική παρουσία λόγω ελλείψεων και μετακινήσεων αστυνομικών για τα μέτρα ασφαλείας της ΔΕΘ.

Όλα αυτά δημιουργούν μια εικόνα διάλυσης ενός σώματος από το οποίο εξαρτάται η δημόσια τάξη και η κοινωνική ειρήνη, η οποία βαρύνει πρωτίστως τους πολιτικούς και δευτερευόντως την υπηρεσιακή ιεραρχία. Το χρονικό περιθώριο στενεύει κι αν δεν γίνουν άμεσα ενέργειες, τότε τα προβλήματα θα διογκωθούν και θα χαθεί ο έλεγχος…

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top