Αλλαγές στον μηχανισμό επιθεώρησης εργασίας ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), τα μέλη της οποίας κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα στη συνάντηση που είχαν για την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών εργασίας με το κλιμάκιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) Giuseppe Casale, Maria Luz Vega, France Auer και K. Τσοτρούδη.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης αναφέρθηκε στη δυσμενή οικονομική συγκυρία που αναγκάζει το ILO να επισκέπτεται τόσο συχνά τη χώρα μας και επεσήμανε ότι πάρα πολλοί επιχειρηματίες, κυρίως μικρομεσαίοι και πρώην εργοδότες, περνούν τα όρια της υποαπασχόλησης και αναγκάζονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, τροφοδοτώντας και αυτοί με την σειρά τους ένα μεγάλο μέγεθος της ανεργίας, που συχνά δεν καταγράφεται. Σε αυτό το καράβι λοιπόν, δεν είναι μόνοι τους οι μισθωτοί, επεσήμανε, αλλά με δεδομένο ότι το 98% των επιχειρήσεων της χώρας είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είμαστε σε αυτή την περιπέτεια όλοι μαζί.
Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για το εργασιακό περιβάλλον, οι απόψεις και οι προτάσεις του ελληνικού εμπορίου συνοψίζονται στο υπόμνημα της ΕΣΕΕ που δόθηκε στο κλιμάκιο του ILO, στο οποίο τονίζει ότι η επιθεώρηση της εργασίας αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Υπογραμμίζει πως, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές, οι οποίες εξ’ ορισμού συντείνουν προς την έξαρση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, ο ρόλος της επιθεώρησης εργασίας γίνεται ακόμη πιο σημαντικός και σημειώνει ότι «πρέπει να είναι αντικειμενική και ανεξάρτητη και τα εκτελεστικά της όργανα να είναι καλά αμειβόμενα».
Να προστεθούν προϋποθέσεις
Η ΕΣΕΕ επισημαίνει, επίσης, πως υπάρχει κίνδυνος «να μετατραπεί η επιθεώρηση εργασίας από ελεγκτικό όργανο ουσίας σε μηχανισμό δημιουργίας εντυπώσεων». Αναφέροντας ότι η δυνατότητα των επιθεωρητών να εισέρχονται στους χώρους εργασίας νύχτα ή/και απροειδοποίητα, δημιουργεί φοβικό κλίμα και κίνδυνο αυθαιρεσιών, ζητάει να προστεθούν προϋποθέσεις για «τέτοιες ακραίες παρεμβάσεις, οι οποίες να σχετίζονται με την διάπραξη εγκληματικών πράξεων ή σοβαρών αδικημάτων, οπότε θα είναι αναγκαία και η παρουσία δικαστικών λειτουργών».
Αναφερόμενη στη συμφιλιωτική διαδικασία και την εξώδικη επίλυση διαφορών, η συνομοσπονδία των εμπόρων σημειώνει πως για να είναι αυτή η διαδικασία πράγματι σημαντική πρέπει να καταργηθούν οι προβλεπόμενες από τον σχετικό νόμο διοικητικές κυρώσεις προς τον εργοδότη, ή να επιφυλάσσονται μόνο για συμμετοχή με σκοπό την παρέλκυση.
«Πολλές από τις παραβάσεις που τελούνται από τους εργοδότες οφείλονται όχι στην κακή τους πίστη αλλά στην άγνοια ή στον αχρείαστο φόρτο που επιβάλλουν οι δαιδαλώδεις διατάξεις του ελληνικού εργατικού δικαίου», αναφέρει η ΕΣΕΕ στο υπόμνημα και ζητάει τη δημιουργία «ενός απλού και κατανοητού στον εργοδότη εργατικού κώδικα», που θα επιτρέψει την εύκολη ενημέρωσή του για τις σχετικές διατάξεις, και παράλληλα «τη δημιουργία και λειτουργία στα πλαίσια του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), τηλεφωνικής γραμμής παροχής συμβουλών σε εργοδότες και εργαζόμενους».
Η ΕΣΕΕ θεωρεί, επίσης, ότι η συγχώνευση των ελεγκτικών μηχανισμών της επιθεώρησης εργασίας και του ΙΚΑ «θα κάνει περισσότερο αποτελεσματικό το ελεγκτικό έργο και θα αποτρέψει επικαλύψεις στο έργο των δύο φορέων».
Αναφερόμενη στις διοικητικές κυρώσεις, χαρακτηρίζει υπερβολική τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος στο ΣΕΠΕ να προχωράει ακόμη και στην προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης και σημειώνει πως πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις λήψης ενός τόσο σοβαρού μέτρου.
Στις διοικητικές κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει το ΣΕΠΕ περιλαμβάνονται και πρόστιμα από 500 έως 50.000 ευρώ, τα οποία η συνομοσπονδία χαρακτηρίζει εξωπραγματικά για την τωρινή οικονομική πραγματικότητα και προτείνει «τέτοιες βαριές ποινές να περιβάλλονται και με δικαστική κρίση, ώστε να λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός κακοπιστίας της επιχείρησης και να αποφεύγονται αυθαιρεσίες».
«Το λάθος του εργοδότη»
Τέλος, σχετικά με τις ποινικές κυρώσεις για τον παρανομούντα εργοδότη, η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι «προβλέπεται γενική ευθύνη του εργοδότη, είτε έχει δόλο, είτε αμέλεια, είτε διέπραξε λάθος και για οποιουδήποτε βαθμού παρανομία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών», και ζητά τα δικαστήρια «να λαμβάνουν υπόψη το λάθος του εργοδότη, αλλιώς ο νόμος θα αποτελέσει αντικίνητρο για την πρόσληψη είτε του πρώτου, είτε περισσότερων εργαζομένων».
«Είναι γεγονός ότι ένας προσαρμοσμένος στο σήμερα μηχανισμός επιθεώρησης εργασίας είναι χρήσιμος, αλλά δεν αρκεί. Η εξισορρόπηση της αγοράς εργασίας στη χώρα απαιτεί επίσης υπαρκτό κοινωνικό κράτος, διάλογο, προώθηση του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι και συλλογικές διαπραγματεύσεις», σχολίασε ο κ. Κορκίδης.
Η ΕΣΕΕ έχει ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την απευθείας ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ και την σύσταση ενός εγγυητικού μηχανισμού, εργαλεία τα οποία θεωρεί απαραίτητα για την επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας στην χώρα ενώ για την επίτευξη όλων των παραπάνω η ΕΣΕΕ ζήτησε για άλλη μια φορά τη συνδρομή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.