Select Menu


To σμήνος Φοίνιξ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5,7 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη και πήρε το όνομά του, όχι μόνο από τον αστερισμό στον οποίο ανήκει, αλλά και από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του. Ενώ οι γαλαξίες στα κέντρα των περισσότερων σμηνών παραμένουν αδρανείς για δισεκατομμύρια χρόνια, ο κεντρικός γαλαξίας στο σμήνος αυτό φαίνεται να έχει «επανέλθει στη ζωή» με μια «έκρηξη» σχηματισμού νέων άστρων.

Κατά κάποιο τρόπο αναβιώνει ο μύθος του Φοίνικα που αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του!
Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει το πως ένας μεγάλος αριθμός άστρων σχηματίζεται στο σμήνος Φοίνιξ. Το animation αρχίζει δείχνοντας διάφορους γαλαξίες στο σμήνος και το θερμό αέριο (με κόκκινο χρώμα) που περιέχεται σ’ αυτό. Το θερμό αέριο περιέχει περισσότερη κανονκή ύλη (όχι σκοτεινή) από όλους τους γαλαξίες που απαρτίζουν το σμήνος, και μπορεί να ανιχνευθεί μόνο με τηλεσκόπιο Χ, όπως το Chandra.

To πλάνο στη συνέχεια κεντράρει σε έναν τεράστιο ελλειπτικό γαλαξία στο κέντρο του σμήνους. Το θερμό αέριο που βρίσκεται κοντά σ’ αυτόν τον γαλαξία παράγει άφθονες ποσότητες ακτίνων Χ και ψύχεται γρήγορα με το πέρασμα του χρόνου, όπως δείχνει η αλλαγή του χρώματος προς το μπλε. Αυτή η ψύξη προκαλεί την ροή του αερίου προς τα μέσα και καθώς συνεχίζεται δημιουργείται ένας τεράστιος αριθμός άστρων…


http://youtu.be/4mlOUaQQolY

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top