Select Menu


Aυστραλία 28/8/2012

Γράφει ο Πύρινος Λόγιος

H Apple είναι αποφασισμένη, μετά την - κατά κράτος - νίκη της επι της Samsung την περασμένη βδομάδα, να τραβήξει το σχοινί όσο δε πάει με την ανταγωνιστική της κορεάτικη εταιρία και τα μοντέλα της τελευταίας της σειράς Galaxy που θεωρείται και η πιο επιτυχημένη σειρά έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τη νίκη της την περασμένη Παρασκευή στην πολύμηνη δικαστική διαμάχη που είχε με την Samsung, η Apple κάλεσε με αίτησή της την Επαρχιακή Δικαστή Lucy Koh που εκδίκασε την υπόθεση και εξέδωσε την απόφαση, να ζητήσει την απαγόρευση οκτώ μοντέλων της σειράς Galaxy της Samsung που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τα μοντέλα Galaxy I, II, III, Galaxy S, S2 AT&T, S2 T-Mobile , S2 Epic 4G, S Showcase και το Droid Charge. Τα πράγματα στριμώχνουν αρκετά για τη δημοφιλή κορεάτικη εταιρεία η οποία έδωσε και τη μεγαλύτερη μάχη απέναντι στο απόλυτο gadget της δεκαετίας των '00s, δηλαδή το iPhone, το οποίο και σχεδόν εξουδετέρωσε απο την αγορά, περιορίζοντάς το στο ...μίζερο 32% της μερίδας της αγοράς.

Η Apple στο μεταξύ, είχε ήδη κερδίσει μια μεγάλη νίκη πάλι επι της Samsung για το τάμπλετ που είχε εκδώσει η εταιρία, το περίφημο Galaxy Tab 10.1, τάμπλετ που είχε κάνει ρεκόρ πωλήσεων τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Αυστραλία, εντυπωσιάζοντας με τις επιδόσεις του και ασφαλώς με την μεγάλη του οθόνη Super AMOLED των 10.1 ιντσών. 

Στο μεταξύ, η υπόθεση με την ιστορική αυτή απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ, δεν άφησε καθόλου ανεπηρέαστη την χρηματιστηριακή αγορά. Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χθές τη Δευτέρα, κατά την έναρξη των συναλλαγών, οι μετοχές της Apple χτύπησε 680,87 δολάρια η μία, ένα υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών, με αποτέλεσμα την αύξηση της ήδη ρεκόρ κεφαλαιοποίησης της κατά 11 δισ. δολάρια, τουτέστιν συνολική αξία 633 δισεκατομμύρια δολάρια! Οι δε μετοχές της Samsung στα ασιατικά χρηματιστήρια (Σεούλ και Χόνκ Κόνγκ) υποχώρησαν τα μέγιστα πραγματοποιώντας ιστορικό ρεκόρ πτώσης μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, διάστημα στο οποίο η εταιρεία είχε κάνει άλματα αυξάνοντας κατά 288% την χρηματιστηριακή αξία της. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός πως την άνοδό της αυτή, την οφείλει περισσότερο στο γεγονός οτι πειραματιζόταν συνεχώς με νέες τεχνολογίες, επιδιώκοντας να ανταγωνιστεί τοσο το νέο iPhone 4SA που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επάομενο Απρίλιο, όσο και το νέο iPad που θα είναι λίγο μικρότερο απο τα ήδη υπάρχοντα. Και επειδή είχε ήδη "σκοτώσει" ανταγωνιστικά τον μεγάλο της ανταγωνιστή, οι επενδυτές θεωρούσαν σχεδόν απόλυτα σίγουρη την πλήρη επικράτησή της στον εμπορικό τομέα των smartphones και tablet. Τόσο όμως οι ένορκοι του Ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, όσο και η Δικαστής Lucy Koh, ανέτρεψαν πλήρως τις προσδοκίες των επενδυτών, αλλά και της ίδιας της Samsung, που βρίσκεται πλέον με τη πλάτη στον τοίχο.

Τη μεγάλη αυτή δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύιο εταιρειών, την ξεκίνησε η Apple πρώτη, στις αρχές του 2011, βλέποντας τις πωλήσεις της να πέφτουν μήνα με τον μήνα, (βλέπε εικόνα αριστερά), συνδυαζόμενες με την αρνητική διαφήμιση που είχε ακολουθήσει σχετικά με τα "χοντρά" μειονεκτήματα που είχε το νέο iPhone 4 και πιο συγκεκριμένα με το θέμα που είχε να κάνει με το μεταλλικό περίβλημα του τηλεφώνου, το οποίο έκανε γείωση όταν ο χρήστης το κράταγε με γυμνά δάχτυλα με αποτέλεσμα την απώλεια σήματος.

Η Apple τότε, χειρίστηκε το θέμα εντελώς αλαζονικά και αντί να προχωρήσει στην απόσυρση του μοντέλου, απλά...συνέστησε στους χρήστες να αγοράσουν...καλύμματα για τα τηλέφωνά τους! Η Samsung ομως, εντελώς αθόρυβα αλλά με επιθετικό "μάρκετινγκ", προωθεί το - κατά πολύ ανώτερο του iPhone 4 - μοντέλο της, το Galaxy S με την Super AMOLED οθόνη και με την προσθήκη του DivX player - recorder για τα βίντεο και τις φωτογραφίες, κάνοντας το μεγάλο μπάμ στις πωλήσεις της. Η Google με το Android 2.5 λογισμικό, (το οποίο και εκδίδεται απο τα εργαστήρια της Samsung), υποστηρίζει τα νέα μοντέλα της Samsung απόλυτα, φέρνοντάς την σταδιακά στις πρώτες θέσεις, εξουδετερώνοντας και την Μicrosoft με τα Windows Mobile 7. H πρώτη σύγκρουση έγινε μετά την έκδοση του Galaxy S II, (που για πολλούς εθεωρείτο σχεδόν πιστό αντίγραφο του iPhone 3GS) και μάλιστα το πράγμα προχώρησε και περισσότερο, όταν η Apple Australia έστειλε έξώδικο στη Samsung σχετικά με χρησιμοποίηση πατεντών της, με αποτέλεσμα η Samsung ως αντίποινα, να προβεί στην...διάθεση των συσκευών της Galaxy S II, μέσω ειδικών περιπτέρων που σήκωσε στο Σύδνευ και στο Μπρίσμπειν, με αντίτιμο...2 δολλάρια έκαστη! Αυτό θεωρήθηκε ως απόλυτη Ύβρις για την Apple και απο αυτό το σημείο και πέρα, το λόγο πήραν τα ..."πυρηνικά" όπλα των δύο εταιρειών, προχωρώντας σε μια σύγκρουση μέχρις εσχάτων.

Γιατί όμως επιλέχτηκε η Samsung, εφ΄ όσον η ίδια τεχνολογία των κλεμμένων πατεντών της Apple χρησιμοποιείται κι απο άλλες εταιρείς, με πρώτες και καλύτερες την HTC και την Motorola και πάνω απ όλα την ίδια την Google, η οποία και εκδίδει το λογισμικό Android;

Η άποψή μου είναι οτι πρόκειται για τον πιο βρώμικο πόλεμο μεταξύ εταιρειών όλων των εποχών. Βασικός υπαίτιος για όλα αυτά θεωρείται η Google και το λογισμικό της Android, το οποίο βασικά σχεδιάστηκε για να ...χτυπήσει τα πρώτα smartphones που κυκλοφόρησαν το 2007 απο την Microsoft με τα Windows Mobile. To πράγμα περιπλέχτηκε, όταν η Apple εκδίδει το πρώτο iPhone, το οποίο καιν θεωρήθηκε ως το Νο 1 gadget όλων των εποχών, με απίστευτη τεχνολογία και άπειρες σχεδόν εφαρμογές παντού, ιδίως στον τομέα της ...αντι-κατασκοπείας! Η αγορά των κινητών παθα'ίνει...κράχ, με το iPhone να κατακτά το 87% της πίττας, στέλνοντας στις καλένδες παραδοσιακές εταιρείες του χώρου, όπως η Nokia, η Sony-Ericsson, η Motorola. Πέρασαν 3 ολόκληρα χρόνια μέχρι να ανασυνταχθούν οι εταιρείες του χώρου και να συνέλθουν απο το σοκ που τους προκάλεσε το gadget που έφερε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του "μάγου της τεχνολογίας" Steve Jobs. Και με την Google να πρωτοστατεί, κάνοντας τη στρατηγική συμφωνία με τη Samsung εκδίδοντας το λογισμικό Android στα εργαστήρια της κορεάτικης εταιρείας, λογισμικό που δεν έχει φραγμούς και βρίσκει εφαρμογή παντού, γίνεται το μεγάλο come back, στέλνοντας την Apple αυτή τη φορά στο ...καναβάτσο. Ασφαλώς συνετέλεσε το γεγονός των...εξωφρενικά ακριβών τιμών της Apple, που έκαναν το τηλέφωνο της απλησίαστο σε μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού και η αλαζονική πολιτική της εταιρείας που συμπεριφερόταν ως..μονοπώλιο. Μετά τον πάταγο των πωλήσεων των συσκευών Android μέσω των εταιρειών Samsung (κυρίως), HTC, Motorola, και λοιπών μικρότερης εμβέλειας, η Apple, στριμωγμένη στη γωνία πλέον και μη έχοντας άλλη επιλογή, αποφασίζει να συγκρουσθεί κατά μέτωπο, όχι όμως με την ίδια τη Google (που ήταν και η πρώτη που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με το Android και τις κλοπές των πατεντών), αλλά με τον στρατηγικό συνεταίρο της, την Samsung. Αν πετύχαινε την εξουδετέρωση της Samsung και των μοντέλων της, τα πράγματα θα ακολουθούσαν με την ίδια μέθοδο και για τις υπόλοιπες. 

Επίσης, είναι απολύτως βέβαιο πως ο πόλεμος αυτός ξεπερνάει τα επίπεδα μεταξύ εταιρειών. Στην ουσία πρόκειται για πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ασίας, δηλαδή της...Κίνας και των δορυφόρων της, Κορέας και Ταιβάν. Οι ένορκοι του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου "ψηφισαν" 100% πατριωτικά, "δικαιώνοντας" την Apple και εμμέσως και τη Microsoft, η οποία βρήκε μια ανέλπιστη λύση εξ ουρανού για το δικό της λογισμικό, το Windows Mobile 7, λογισμικό που προσπαθούσε να κρατηθεί στην αγορά με νύχια και δόντια. Η αντίδραση της Samsung είναι κάτι παραπάνω απο βέβαιη, έχοντας στο πλευρό της τον γίγαντα του διαδυκτίου Google, που θα υποστηρίξει και αυτή μέχρις εσχάτων το περίφημο λογισμικό της (το οποίο, διευκρινίζουμε, αποτελεί και το δεύτερο μεγάλο της όπλο στον τομέα της διαδικτυακής διαφήμισης, μιας και όλες οι συσκευές που το υποστηρίζουν, δέχονται καταιγισμό διαφημιστικών μηνυμάτων της Google μέσω των εφαρμογών που υποστηρίζει).

Το πράγμα θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και το μέλλον θα δείξει ποιός θα είναι ο τελικός νικητής. Ίδωμεν.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top