Select Menu

Thierry Meyssan 
(Χτεσινή ανταπόκριση από τη Δαμασκό)

Οι δυτικές δυνάμεις και του Κόλπου εγκαινίασαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση μυστικού πόλεμου από τότε που έγινε ο πόλεμος των Κόντρας στη Νικαράγουα.

Η Μάχη της Δαμασκού δεν έχει ως σκοπό την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά να καταστρέψει τον συριακό στρατό για να εξασφαλιστεί καλύτερα η κυριαρχία του Ισραήλ και των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ενώ η πόλη ετοιμάζεται για μια νέα επίθεση των ξένων μισθοφόρων, ο Thierry Meyssan κάνει μια ανασκόπηση της κατάστασης από τη Δαμασκό όπου βρίσκεται.

Ελληνική μετάφραση του βίντεο της ανταπόκρισης.

Εδώ είναι πέντε μέρες η Ουάσιγκτον και το Παρίσι ξεκίνησαν την επιχείρηση «Ηφαίστειο της Δαμασκού και Σεισμός της Συρίας». Δεν πρόκειται για μια νέα εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών, αλλά για μια μυστική στρατιωτική επιχείρηση, παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε κατά τη εποχή του Ρήγκαν στην Κεντρική Αμερική.

40 με 60.000 Κόντρας, κυρίως Λίβυοι, μπήκαν μέσα σε λίγες μέρες στη χώρα, το συχνότερο από τα σύνορα της Ιορδανίας. Η πλειοψηφία από αυτούς συνδέονται με τον «Συριακό» Ελεύθερο Στρατό (ΕΣΣ), τη στρατιωτική υποδομή ομπρέλα των μυστικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, υπό τουρκική διοίκηση.

Μερικοί είναι συνδεδεμένοι με ομάδες φανατικών, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα, κάτω από την εντολή του Κατάρ ή μιας φατρίας της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας, των Sudeiris. Με την ευκαιρία του περάσματος τους κατέλαβαν ορισμένους συνοριακούς σταθμούς, και στη συνέχεια μετακόμισαν στην πρωτεύουσα, όπου έχουν σπείρει σύγχυση με επιθέσεις σε τυχαίους στόχους που βρήκαν: ομάδες της αστυνομίας ή απομονωμένους στρατιωτικούς.

Οι Στρατηγοί Hassan Turkmani, Daoud Rajha και Assef Chawkat, που έπεσαν στο τιμητικό πεδίο μάχης στις 18 Ιουλίου

Τη Τετάρτη το πρωί, μια έκρηξη κατέστρεψε το αρχηγείο της Εθνικής Ασφάλειας, όπου είχαν συγκεντρωθεί ορισμένα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Φέρεται να έχει σκοτώσει τον Στρατηγό Daoud Rajha (Υπουργό Άμυνας), τον Στρατηγό Assef Shawkat (Αναπληρωτή Υπουργό) και τον Στρατηγό Hassan Turkmani (Βοηθό του Αντιπρόεδρου της Δημοκρατίας). Οι συνθήκες της επίθεσης παραμένουν αδιευκρίνιστες: θα μπορούσε να είναι είτε μια επίθεση αυτοκτονία είτε επίθεση από μη επανδρωμένο αεροσκάφος stealth.

Η Ουάσιγκτον ήλπιζε ότι ο μερικός αποκεφαλισμός της στρατιωτικής μηχανής θα οδηγούσε σε λιποταξία ορισμένων ανώτερων αξιωματικών από τις μονάδες τους, ή ακόμα να στραφούν εναντίον της πολιτικής κυβέρνησης. Αυτό δεν έγινε. Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ υπέγραψε αμέσως διατάγματα για το διορισμό των διαδόχων τους και η συνέχεια του κράτους εξασφαλίστηκε άψογα.

Στο Παρίσι, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, οι μέντορες της επιχείρησης επιδόθηκαν στο ανάξιο παιχνίδι να καταδικάσουν την τρομοκρατική δράση, ενώ επιβεβαίωσαν την πολιτική και στρατιωτική υλικοτεχνική υποστήριξη τους στους τρομοκράτες. Χωρίς αιδώ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ευθύνη για αυτές τις δολοφονίες δεν αποδιδόταν στους ενόχους, αλλά στα τα θύματα υπό την έννοια ότι είχαν αρνηθεί να παραιτηθούν υπό την πίεση τους και να παραδώσουν την πατρίδα τους στις δυτικές ορέξεις.

Το Καράκας και η Τεχεράνη απέστειλαν τα συλλυπητήριά τους στη Συρία, τονίζοντας ότι η επίθεση ανατέθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις δυνάμεις της Δύσης και του Κόλπου. Η Μόσχα εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά της και δήλωσε ότι οι κυρώσεις που απαιτούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας εναντίον της Συρίας ισούνται με πολιτική υποστήριξη στους τρομοκράτες που επιτίθενται την Συρία.

Τα εθνικά τηλεοπτικά κανάλια άρχισαν να μεταδίδουν στρατιωτικά κλιπ και πατριωτικά εμβατήρια. Διακόπτοντας τα προγραμμάτων, ο υπουργός Πληροφοριών Omran al-Zou’bi ζήτησε την κινητοποίηση όλων: ο καιρός δεν είναι πια για πολιτικές διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, είναι το Έθνος που δέχεται επίθεση.

Υπενθυμίζοντας το άρθρο της Komsomolskaya Pravda στο οποίο περιέγραφα τη μιντιατική επιχείρηση εξαχρείωσης που ετοιμάστηκε από τα τηλεοπτικά κανάλια του Κόλπου και της Δύσης [1], προειδοποίησε τους συμπατριώτες του για το επικείμενο ξεκίνημα αυτού του προγράμματος παραπληροφόρησης. Στη συνέχεια, διέψευσε τις δηλητηριασμένες ειδήσεις από τα κανάλια του Κόλπου σύμφωνα με τις οποίες ξέσπασε εξέγερση στο τέταρτο σώμα στρατού και ότι εκρήξεις θα είχαν καταστρέψει τον κύριο στρατώνα του.

Τα εθνικά κανάλια μετέδωσαν αρκετές φορές άνα ώρα σποτ-αναγγελίες που όριζαν πώς να συλλάβει κανείς τα προγράμματά τους μέσω του δορυφόρου Atlantic Bird, σε περίπτωση διακοπής των δορυφόρων Arabsat και Nilesat.

Στο Λίβανο, ο Sayyed Hassan Nasrallah υπενθύμισε την αδελφότητα των όπλων που ενώνει την Χεζμπολάχ με τη Συρία κατά του σιωνιστικού επεκτατισμού, και διαβεβαίωσε τον στρατό της Συρίας για την υποστήριξή της.

Η βομβιστική επίθεση ήταν το σήμα για δεύτερο μέρος της επιχείρησης. Οι κομάντος που είχαν διεισδύσει στη πρωτεύουσα επιτέθηκαν στη συνέχεια σε διάφορους στόχους, λίγο πολύ επιλεγμένους. Έτσι, μια ομάδα εκατό Κόντρας επιτέθηκε στο σπίτι δίπλα στο διαμέρισμά μου με κραυγή «Αλλάχ Ακμπάρ». Ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος κατοικείται εκεί. Ακολούθησαν δέκα ώρες συνεχούς πάλης.

Ενώ στην αρχή της νύχτας, ο στρατός ανταπέδωσε με μέτρο, αργότερα έφτασε η εντολή να κάνει χρήση βίας χωρίς αυτοσυγκράτηση. Δεν επρόκειτο πλέον για καταπολέμηση τρομοκρατών που ήρθαν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία, αλλά και να αντιμετωπιστεί μια ξένη εισβολή που δεν λέει το όνομά της και να σωθεί η πατρίδα σε κίνδυνο.

Μπήκε στο χορό η αεροπορία για να καταστρέψει τις στήλες μισθοφόρων με κατεύθυνση προς την πρωτεύουσα.

Αργά το πρωί, η ηρεμία επέστρεψε σταδιακά στην πόλη. Η Κόντρας και οι συνεργάτες τους αναγκάσθηκαν παντού να αποσυρθούν. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε στις κύριες οδικές αρτηρίες, και φράγματα-φίλτρα εγκαταστάθηκαν στο κέντρο. Η ζωή επέστρεψε. Ωστόσο, ακόμα ακούμε πυροβολισμούς διάσπαρτα εδώ και εκεί. Οι περισσότερες επιχειρήσεις και καταστήματα είναι κλειστά, και υπάρχουν μεγάλες ουρές έξω από τους φούρνους.

Ο καθένας αναμένει ότι η τελική επίθεση θα ξεκίνησε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή και όλη την ημέρα της Παρασκευής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο στρατός της Συρίας θα βγει νικήτρια και πάλι γιατί η ισορροπία δυνάμεων είναι προς όφελός του, και διότι αυτός ο στρατός κληρωτών υποστηρίζεται από τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής αντιπολίτευσης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Arabsat και η Nilesat έχουν αποσυνδέσει το τηλεοπτικό σήμα Ad-Dunya στη μέση του απογεύματος. Το κοινωνικό δίκτυο Twitter Ad-Ντουνιά έχει καταληφθεί από τη CIA για να μεταδώσει ψευδή μηνυμάτα ανακοινώνοντας την υποχώρηση του συριακού στρατού.

Οι τηλεοπτικές αλυσίδες του Κόλπου ανακοίνωσαν την κατάρρευση του νομίσματος ως προοίμιο της πτώσης του κράτους. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Adib Mayaleh, παρέμβαλε στην κρατική τηλεόραση για να διαψεύσει τη νέα παραπληροφόρηση και να επιβεβαιώσει την ισοτιμία των 68,30 λίρών της Συρίας ανά δολάριο ΗΠΑ.

Στην εικόνα συνέντευξη Τύπου του Στρατηγού  Robert Mood για τη Μάχη της Δαμασκού την οποία παρακολουθεί  από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του.

Ενισχύσεις αναπτύχτηκαν γύρω από την πλατεία των Ομαγγάδων για την προστασία των δημόσιων τηλεοπτικών στούντιο, που θεωρούνται ως στόχος πρώτης προτεραιότητας για όλους τους εχθρούς της ελευθερίας. Στούντιο αντικατάστασης έχουν εγκατασταθεί στο ξενοδοχείο Rose de Damas (Τριαντάφυλλο της Δαμασκού), όπου λιάζονται οι παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών. Η παρουσία των τελευταίων, οι οποίοι άφησαν να γίνει η επίθεση στην πρωτεύουσα, χωρίς να διακόψουν το φαρνιέντε τους, εκμεταλλεύεται de facto ως προστασία για τους Σύρους δημοσιογράφους που προσπαθούν να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους με κίνδυνο της ζωής τους.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ρωσία και η Κίνα αντιτάθηκαν για τρίτη φορά με το βέτο τους και απέρριψαν το δυτικό σχέδιο ψηφίσματος και του Κόλπου για να καταστεί δυνατή μια διεθνής στρατιωτική επέμβαση. Οι εκπρόσωποί τους κατήγγειλαν ακούραστα την προπαγάνδα που αποσκοπεί να περαστεί η ξένη επίθεση εναντίον της Συρίας ως μια εξέγερση που καταστέλλεται με αιματοχυσία.

Η Μάχη της Δαμασκού αναμένεται να επαναληφθεί απόψε.

Αποχωρεί ο Άσαντ;


Σε παράλληλες εξελίξεις, ο Ρώσος πρέσβης στο Παρίσι προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με τη Συρία, με τα σχόλιά του στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την εξουσία «αλλά με μεθοδευμένο τρόπο».

«Στο συνέδριο της Γενεύης, υπήρξε ένα τελικό ανακοινωθέν που προβλέπει μία μετάβαση προς ένα πιο δημοκρατικό σύστημα. Αυτό το τελικό ανακοινωθέν έγινε αποδεκτό από τον Ασαντ. Ο Ασαντ διόρισε έναν εκπρόσωπο για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση για αυτή τη μετάβαση. Αυτό σημαίνει ότι δέχτηκε να αποχωρήσει, αλλά με μεθοδευμένο τρόπο», υπογράμμισε ο Ρώσος πρέσβης Αλεξάντρ Ορλόφ στο ραδιόφωνο RFI.

Σε άμεση διάψευση προχώρησε το υπουργείο Πληροφοριών, λέγοντας ότι οι δηλώσεις «στερούνται κάθε στοιχείου αλήθειας».

Αρνούνται Ρωσία και Κίνα τις κατηγορίες μετά το βέτο στο Σ.Α.

Είναι «εντελώς απαράδεκτο» να προσπαθεί κανείς να καταστήσει τη Ρωσία υπεύθυνη για την κατάσταση στη Συρία, λόγω του βέτο της στην τελευταία απόφαση της Δύσης στον ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Είναι εντελώς απαράδεκτες οι απόπειρες ορισμένων δυτικών χωρών να επιρρίψουν την ευθύνη στη Ρωσία για την κλιμάκωση της βίας στη Συρία λόγω της άρνησής της να υποστηρίξει μια απόφαση που απειλεί με κυρώσεις το συριακό καθεστώς», δήλωσε ο Αλεξάντρ Λουκασέβιτς.

Είναι η τρίτη φορά που Ρωσία και Κίνα χρησιμοποιούν το βέτο για να μπλοκάρουν απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ενίσχυση των πιέσεων στο καθεστώς Ασαντ.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος τόνισε ότι το σχέδιο απόφασης στο οποίο άσκησαν βέτο χθες η Ρωσία και η Κίνα είναι «απολύτως μη ρεαλιστικό» και κάλεσε τις δυτικές χώρες να ασκήσουν περισσότερες πιέσεις στους αντάρτες να σταματήσουν τις συγκρούσεις.

Ο Λουκασέβιτς επέκρινε δριμύτατα τις ΗΠΑ για τη δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή στα Ηνωμένα 'Εθνη, μετά το ρωσικό βέτο, ότι υπάρχουν σχέδια για συνεργασία με τους εταίρους εκτός Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στο καθεστώς Ασαντ.

«Εάν τέτοιου είδους δηλώσεις και σχέδια είναι στοιχεία της σημερινής πολιτικής, πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ, πολύ ανησυχητικό σημάδι για όλους μας», υπογράμμισε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία συμφωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε δυτικούς διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το σχέδιο απόφασης δεν ήταν ισορροπημένο και οι δυτικοί διπλωμάτες επέδειξαν «αλαζονεία και αδιαλλαξία» στις διαπραγματεύσεις.

«Η απόφαση δεν ασκούσε επαρκείς πιέσεις στις όλο και πιο βίαιες δυνάμεις της αντιπολίτευσης», υποστήριξε το Νέα Κίνα.

«Η δυτική υποστήριξη στην απόφαση έστειλε ένα μήνυμα ότι πολιτικοί στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον ενδιαφέρονται μόνο να δέσουν τα χέρια της Δαμασκού, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ανοχή ακόμα και ενθάρρυνση των όλο και πιο βίαιων επιχειρήσεων των αντικυβερνητικών δυνάμεων», επισημαίνει το πρακτορείο.

«Αντί να υιοθετήσουν μια προσέγγιση αντιπαράθεσης, οι δυτικές δυνάμεις θα έπρεπε να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για ειρήνη του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Ανάν», πρόσθεσε το κινεζικό πρακτορείο, σύμφωνα με το οποίο «η αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ που εκπνέει σήμερα, πρέπει να ανανεωθεί το συντομότερο για να δοθεί μια νέα ευκαιρία στις προσπάθειες για ειρήνη».

«Ένα εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι»

Έως και 30.000 Σύροι πρόσφυγες πιθανολογείται ότι πέρασαν στο Λίβανο τις τελευταίες δύο ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHR).

Επίσης, η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι υπολογίζεται ότι οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ερυθράς Ημισελήνου της Συρίας.

Πάνω από 248 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε ολόκληρη τη Συρία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση. Ο απολογισμός αυτός των θυμάτων είναι ο βαρύτερος μέσα σε μια μόνον ημέρα στη διάρκεια των τελευταίων 16 μηνών.


 Πληροφορίες απο Ινφογνώμων Πολιτικά  και Ναυτεμπορική
Επιμέλεια: logioermis.net 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top