Select Menu

Γράφει ο Λάζαρος Ελευθεριάδης

Συνεχίζοντας το προηγούμενο άρθρο μας (εδώ) ένας άλλος οικονομικός τομέας στον οποίο, πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους, και μπορεί να εκτοξευθεί κατακόρυφα από την επιστροφή στη δραχμή, είναι ο Τουρισμός:

Οι διακοπές στην Ελλάδα έχουν γίνει πανάκριβες για πολλούς ξένους. Αλλά με ένα νέο νόμισμα, η χώρα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί για μια ακόμη φορά με πιο δύσκολες αντιπάλους όπως η Τουρκία και η Βόρεια Αφρική.

Είναι πιθανό, αλλά δεν υπάρχει εγγύηση, ότι η οικονομική αναγέννηση θα πετύχει. Πολλοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι το αναπόφευκτο χάος της νομισματικής μεταρρύθμισης θα μπορούσε να επισκιάσει τις θετικές επιπτώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποταμιευτές θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος του ενεργητικού τους, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της κατάρρευσης, οι Έλληνες θα μπορούσαν να διολισθήσουν σε φτώχεια και οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα επιπλέον μακροχρόνιο πρόβλημα στη νοτιοανατολική γωνιά της γηραιάς ηπείρου.

Όλο και περισσότεροι Έλληνες πλέον γνωρίζουν, ότι τα υπερβολικά χρέη είχαν αναληφθεί από το δημόσιο τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ως επακόλουθο της αναδιάρθρωσης του χρέους του Μαρτίου 2012, οι ιδιώτες πιστωτές, όπως οι τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και τα hedge funds, κατέχουν τώρα το δημόσιο χρέος αξίας –μόνο- 100 δις ευρώ.

Υπάρχουν επίσης δάνεια ύψους 73 δις €, που καταβάλλονται από τα μέλη της ευρωζώνης και από το ΔΝΤ στο πλαίσιο της πρώτης δέσμης μέτρων για την Ελλάδα.

Τώρα η Ελλάδα, έχει λάβει επίσης τα πρώτα τμήματα από το δεύτερο πακέτο ενίσχυσης, ενώ υπάρχουν περίπου € 35 δισεκατομμύρια χρέους που διακρατούνται από την ΕΚΤ. Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με τις απαιτήσεις της ΕΚΤ έναντι της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, τα λεγόμενα «Υπόλοιπα του Στόχου-2», στα οποία προστέθηκαν πρόσφατα επιπλέον 100 δις ευρώ περίπου.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά ότι οι απαιτήσεις του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα θα αυξηθούν, σε περισσότερα από € 300 δισ δολάρια. φέτος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, θα αντιμετωπίσει την απώλεια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν και αυτό είναι ένα μεγάλο ποσό, οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι είναι διαχειρίσιμο.

Αντιστοιχεί περίπου, στον καθαρό δανεισμό της γερμανικής κυβέρνησης για το τρέχον έτος. Με άλλα λόγια, η οικονομική ζημία του ελληνικού δημοσίου, από την αποχώρηση από το ευρώ, για τη Γερμανία, θα παραμείνει εντός των ορίων. «Η ελληνική οικονομία είναι απλά πάρα πολύ ασήμαντη», λέει ο γερμανός οικονομολόγος Clemens Fuest.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Με τη σημερινή στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος της Ελλάδος απο την Ευρώπη, θέμα διάσωσης της Ελλάδας δεν υπάρχει!

Ενα άλλο ζήτημα που θα προκύψει, από την επιτυχή διαχείριση του Ελληνικού χρέους, έχει σχέση με την ίδια την ζώνη του ευρώ, η οποία, στην περίπτωση που η διάσωση της Ελλάδας στεφθεί με επιτυχία, θα την καταστήσει περισσότερο ελκυστική για τα νέα μέλη, όπως η Πολωνία, με την ισχυρή οικονομία της. Ο υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski έχει ήδη επισημάνει την επιθυμία της Βαρσοβίας για να ενταχθεί στην ευρωζώνη.

Αν η Αθήνα επρόκειτο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, θα έστελνε αυτομάτως ένα μήνυμα προς όλες τις πλευρές, ότι τα δημοσιονομικά και οι δημοσιονομικοί κανόνες της νομισματικής ένωσης πρέπει να τηρούνται περισσότερο στο μέλλον, και οι χώρες οι οποίες, επιθυμούν την ένταξη στην Ευρωζώνη, ίσως πρέπει να το σκεφτούν καλύτερα!.

Επίσης, θα καταστήσει ευκολότερο για τους Ευρωπαίους, να εφαρμόσουν τις αναγκαίες αποφάσεις για να σώσουν το ευρώ.

Ο κ. Horst Seehofer, ο επικεφαλής της «συντηρητικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης», ζητά από καιρό μια ελληνική απόσυρση, και αισθάνεται τώρα ότι δικαιώνεται. Αν η Αθήνα ήταν να επαναφέρει τη δραχμή, δεν θα ήταν «ούτε το τέλος του ευρώ, ούτε το τέλος της ΕΕ», λέει. «Πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομική ισχύ της Γερμανίας. Αυτό είναι πιο σημαντικό από το ότι η Ελλάδα παραμένει στη ζώνη του ευρώ».

Οι δύο άλλοι εταίροι στην κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας, οξύνοντας επίσης τον τόνο τους προς την Αθήνα, δηλώνουν «η Ελλάδα έχει μόνο ένα μέλλον στη ζώνη του ευρώ, εάν προσπαθήσει να δει τα χρέη της, με συνέπεια να μειώνονται και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τεθούν σε εφαρμογή», λέει ο υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ηγέτης του κόμματος των «Ελεύθερων Δημοκρατών». «Μια επιβράδυνση της, ή απόκλιση, από τα καθιερωμένα προγράμματα δεν θα συμβεί.»

Ο Volker Bouffier, ο κυβερνήτης του δυτικού γερμανικού κρατιδίου της Έσσης, υποστηρίζει επίσης την τρέχουσα πορεία λιτότητας στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει περισσότερα χρήματα από ότι είχε λάβει στο πλαίσιο του σχεδίου Μάρσαλ», και συνεχίζει λέγοντας, «οι Έλληνες πρέπει να αντιμετωπίζουν τα μέτρα αυτά ως μια ευκαιρία, ειδάλλως δεν έχουν καμία πιθανότητα».

Εάν η Ελλάδα επιστρέψει στην δραχμή, θα υποβάλει την ΕΕ στη μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία της. Κι αυτό το γνωρίζουν άπαντες!

Συνεπώς, η πρακτική που σκέφτονται όλοι οι ευρωπαίοι στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ανεξάρτητα με το τι λένε δημόσια, είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τους Έλληνες για να «μην κυριαρχήσει στη χώρα το χάος και η αναρχία».

Ολοι οι λεονταρισμοί των πολιτικών και των τραπεζιτών της Ευρώπης, μάλλον «τη μητέρα που μαλώνει και τιμωρεί το παιδί της θυμίζουν» και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ένα επιθυμητό σχέδιό τους, που θα οδηγούσε το «παιδί» σε έξοδο από τη οικογένεια και «δραπέτευση από το σπίτι»!

Αλλά αν συνεχιστεί αυτή η σκληρή πίεση και η αδιέξοδη ευρωπαϊκή πολιτική, τότε το «παιδί», δεν θα έχει άλλη διέξοδο από την φυγή!!!


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top