Select Menu

Η γεωπολιτική και οικονομική ολοκλήρωση που συντελείται σταδιακά στην Ευρασία, με σημαντικές πρωτοβουλίες και της Ρωσίας, δεν πρέπει να γίνει εστία ρήξης με την ΕΕ. Αλλωστε, τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και η Ευρασιατική Ενωση, αποτελούν παράλληλους δρόμους.




Η διαδικασία περιφερειακής ολοκλήρωσης, όπως εξελίσσεται σήμερα στον μετασοβιετικό γεωγραφικό χώρο, αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας. Ωστόσο, βασικό θέμα των σχέσεων μας με τις γειτονικές χώρες, δεν είναι μόνο η διατήρηση και η ενίσχυση της ενότητας στο πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και ιστορικό πλαίσιο αλλά και η εντατικοποίηση της εμπορικής και της οικονομικής συνεργασίας, καθώς και η προώθηση ενός υγιούς ανταγωνισμού.

Η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, η τελωνειακή ένωση μεταξύ της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν δεν δημιουργήθηκαν για να κλιμακώσουν κάποια μορφή αντιπαράθεσης με τους γείτονές μας, αλλά χάριν της ειρηνικής συνύπαρξης και της ανάπτυξης σχέσεων συνεργασίας με τα άλλα διακρατικά μπλοκ στην ευρασιατική ήπειρο. Περιλαμβανομένης της σημαντικότερης από τις πολιτικές ενώσεις της γηραιάς ηπείρου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το θέμα των εναλλακτικών μορφών ολοκλήρωσης ή της στρατηγικής επιλογής που θα ακολουθήσουν οι μετασοβιετικές χώρες έχουν ειπωθεί πολλά. Η ευρασιατική ολοκλήρωση, η οποία θέλω να τονίσω ότι είναι μια οικονομική ολοκλήρωση, και η ευρωπαϊκή που συντελείται με πυρήνα της την ΕΕ, είναι σε γενικές γραμμές, δύο παράλληλες και συμπληρωματικές διαδικασίες. Και το σημαντικότερο, οι διαδικασίες αυτές προχωρούν στη βάση μιας συγκρίσιμης και ομοιόμορφης διεθνούς νομικής πλατφόρμας, οι βασικές αρχές της οποίας είναι οι κανονισμοί του ΠΟΕ. Όλα όσα γίνονται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της Ευρασίας, είναι συμβατά με τις προδιαγραφές λειτουργίας του ΠΟΕ και δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με τα αντίστοιχα ενταξιακά κριτήρια και τις παραμέτρους ολοκλήρωσης στη Δυτική Ευρώπη.

Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι, οι χώρες που προχωρούν την περιφερειακή ολοκλήρωση στην ευρύτερη ευρσασιατική περιοχή θα χρησιμοποιήσουν την μεγάλη ενταξιακή εμπειρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα ρυθμιστικά πλαίσια και τα τεχνικά πρότυπα ολοκλήρωσης. Υπενθυμίζω ότι, τον Μάϊο του 2005, όταν εγκρίθηκαν οι «οδικοί χάρτες» για τη δημιουργία τεσσάρων κοινών χώρων μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ (οικονομικός, χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, περιβάλλον κοινής εξωτερικής ασφάλειας, καθώς και ο αντίστοιχος ενιαίος χώρος της επιστήμης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού), το θέμα αυτό συζητήθηκε έντονα. Έτσι, στη χάραξη του «οδικού χάρτη» για τη συνεργασία στον κοινό χώρο εξωτερικής ασφάλειας, προστέθηκε η θέση, ότι οι διαδικασίες ολοκλήρωσης στα διάφορα μέρη της Ευρώπης είναι συμπληρωματικές. Πιστεύω λοιπόν, ότι το να θέσουμε στα κράτη του μετασοβιετικού χώρου το δίλημμα είτε πάτε μαζί μας, είτε είστε εναντίον μας, είναι λάθος. Και ειλικρινά νομίζω, ότι το δίλημμα αυτό δεν είναι ούτε και δίκαιο απέναντί τους.

Εστία τριβής;

Όταν πρόκειται για σοβαρά επαγγελματικά θέματα, όπως για παράδειγμα οι ειδικές διατάξεις  της Τελωνειακής Ένωσης, τότε ο διάλογος που γίνεται με τους εταίρους μας στις Βρυξέλλες είναι ρεαλιστικός και σε σωστή βάση. Στην ουσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης μια τελωνειακή ένωση. Όταν τα ίδια ζητήματα πολιτικοποιούνται τεχνητά από μερικούς πολιτικούς αναλυτές, ευρωβουλευτές ή και ορισμένους πολιτικούς ηγέτες, τότε η κατάσταση αλλάζει. Σε κανένα από τα κράτη που αποτελούσαν την ΕΣΣΔ δεν έχει μέχρι σήμερα προτείνει η ΕΕ ενταξιακές διαδικασίες και όπως το αντιλαμβάνομαι, ούτε πρόκειται να το πράξει στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σε επίσημο επίπεδο στην ΕΕ υπάρχει ένα απόλυτα φυσικό ενδιαφέρον για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης στα ανατολικά της ηπείρου και ειδικότερα στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός Ευρασιατικού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Ο ΕΟΧ θεωρείται όλο και περισσότερο στις Βρυξέλλες, ως μια αντικειμενική πραγματικότητα. Είναι προφανές, ότι όσο προχωράει αυτή η ολοκλήρωση, σε κάποιο βαθμό, θα προσαρμόζονται και οι διεργασίες με  την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για παράδειγμα, η δημιουργία υπερεθνικών δομών στο πλαίσιο της ευρασιατικής ολοκλήρωσης, εισήγαγαν ένα νέο στοιχείο στις διαπραγματεύσεις μας με την ΕΕ για μια νέα βασική συμφωνία. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψιν μας τη μεταφορά ορισμένων αρμοδιοτήτων από το εθνικό, στο επίπεδο της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής. Αναγνωρίζω ότι οι εξελίξεις αυτές δεν διευκολύνουν τη δουλειά μας ως διαπραγματευτές. Αλλά ταυτόχρονα, δεν βλέπω κανένα ανυπέρβλητο εμπόδιο και είμαι σίγουρος ότι δεν θα αποτελέσουν τροχοπέδη στους ομόλογους μου, εκπροσώπους -  διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Bλαντίμιρ Τσιζόφ, ειδικά για τη Russia Beyond the Headlines


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top