Select Menu

«Σύντομα θα είναι σαφές εάν και κατά πόσον οι ηγέτες του Ιράν είναι έτοιμοι να κάνουν μια σοβαρή, αξιόπιστη συζήτηση για το πυρηνικό τους πρόγραμμα», δήλωσε η Κλίντον στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Η Κλίντον αναφερόταν στις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις της 13ης και 14ης Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ--ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα--συν τη Γερμανία).

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι επαφίεται στους ηγέτες του Ιράν να κάνουν τη σωστή επιλογή αλλά ως τώρα η Τεχεράνη δεν έχει δώσει στην Ουάσινγκτον «λόγους να επιδεικνύει εμπιστοσύνη». «Αυτό που είναι βέβαιο είναι το ότι το παράθυρο που έχει το Ιράν για να επιδιώξει και να καταφέρει μια ειρηνική επίλυση δεν θα παραμείνει ανοικτό για πάντα», επισήμανε η Κλίντον. Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ επισκέφθηκε το Ριάντ για να συναντηθεί με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) και να συζητήσει, μεταξύ άλλων, για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας για τις μοναρχίες του Κόλπου.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε το πράσινο φως για την εφαρμογή περαιτέρω κυρώσεων που πλήττουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν και τις οικονομικές δομές του που η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι υποστηρίζουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι εκτιμά πως υπάρχει επαρκής προσφορά πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο και χωρίς την παραγωγή του Ιράν ώστε να προχωρήσει στην επιβολή των κυρώσεων που ενέκρινε το Κογκρέσο πέρυσι. Οι ΗΠΑ ήδη έχουν επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, αλλά οι νέες κυρώσεις αναγκάζουν άλλες χώρες να διακόψουν τις εμπορικές τους συναλλαγές με το Ιράν για να μην αντιμετωπίσουν ποινές.

Η Ουάσινγκτον προσέφερε καθεστώς εξαίρεσης από τις κυρώσεις στην ΕΕ και στην Ιαπωνία, που έχουν κάνει κινήσεις για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ιρανικό πετρέλαιο. Η ΕΕ ενέκρινε τον Ιανουάριο ένα εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
[Λόγιος Ερμής- delete this]

 Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top