Ξεκίνησε την Πέμπτη 5 Απριλίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η νέα περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο – οι Θησαυροί – ο Μηχανισμός».
Στην έκθεση που θα διαρκέσει ένα χρόνο θα βγουν στο φως αντικείμενα που “κρύβονταν” μέχρι σήμερα στις αποθήκες.
Τα περισσότερα αντικείμενα που θα παρουσιαστούν, εκτίθενται ήδη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: ο περίφημος χάλκινος «Έφηβος των Αντικυθήρων», γυάλινα σκεύη, μαρμάρινα γλυπτά, που ανασύρθηκαν από το βυθό κατά τις έρευνες του 1900-1901, αλλά και ο γνωστός Μηχανισμός των Αντικυθήρων, που χρονολογείται μεταξύ 2ου και 1ου αιώνα π. Χ.
Πρόκειται για τον αρχαιότερο πολυσύνθετο αστρονομικό φορητό υπολογιστή, με τον οποίον προσδιορίζονταν οι θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης και, πιθανότατα, των πέντε γνωστών κατά την αρχαιότητα πλανητών του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη, του Δία και του Κρόνου.
Επίσης, χρησιμοποιούταν για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης, για την τήρηση ενόςπολυετούς ημερολογίου με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και για τον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσης των Πανελλήνιων Αγώνων, τα Νέμεα και τα Ίσθμια στην Κόρινθο, τα Πύθια στους Δελφούς, τα Νάια στη Δωδώνη και τα Ολύμπια στην Ολυμπία.
Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων χρονολογείται στο 60-50 π. Χ., ενώ το φορτίο του από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π. Χ.
Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1900 από Σύμιους σφουγγαράδες σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρα.
Ανελκύστηκε σε δύο φάσεις, το 1900-1901, καθώς και το 1976 με τη βοήθεια του «Καλυψώ», του ωκεανογραφικού πλοίου του Ζακ Ιβ Κουστώ.
Η μερική ανέλκυσή του χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως.
Παράλληλα με την έκθεση προβλέπονται δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.
Τα προγράμματα θα διεξάγονται από τις 24 Απριλίου 2012 έως τις 28 Απριλίου 2013 και απευθύνονται σε μαθητές της Δ΄ και της Ε΄ Δημοτικού, καθώς και σε μαθητές της Α΄ και της Β΄ Γυμνασίου.
Έχουν δίωρη διάρκεια (10.00 πμ. έως 12:00 μμ) και παρέχονται δωρεάν κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (τηλ. επικοινωνίας 210 8217 724 και 210 8217 717).
Στόχος είναι τα παιδιά να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τις κοινωνικές τάξεις της ρωμαϊκής κοινωνίας, τον πολιτισμό, την οικονομία και την ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου της ύστερης ελληνιστικής εποχής και της δημοκρατικής περιόδου της Ρώμης, να αντιληφθούν την καλλιτεχνική αξία των έργων του Ναυαγίου και τις αισθητικές προτιμήσεις της ρωμαϊκής αριστοκρατίας, αλλά και να κατανοήσουν παράλληλα και τους λόγους διακίνησης των ελληνικών έργων τέχνης εκείνη την εποχή.
Επίσης, τα θα ανακαλύψουν πτυχές της ζωής πάνω στα αρχαία εμπορικά πλοία και θα γνωρίσουν τον οξυπύθμενο αμφορέα, τον κατεξοχήν τύπο εμπορικού αγγείου της αρχαιότητας, η παρουσία του οποίου σε συγκεντρωμένα σύνολα στο βυθό, σηματοδοτεί στις ενάλιες έρευνες την ύπαρξη αρχαίου ναυαγίου.
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.