Ευθύνες στην Ελληνική κυβέρνηση για την αποτυχία του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα επέρριψαν τα μέλη της τρόικας, τα οποία κλήθηκαν χθες να... λογοδοτήσουν στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων για την πολιτική που εφαρμόζεται.
Στην ακρόαση, από την Κομισιόν ήταν ο επίτροπος Όλι Ρεν, από το ΔΝΤ ο Πόουλ Τόμσεν και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Γεργκ Άσμουσεν. Οι εκπρόσωποι της τρόικας παρουσίασαν ως μονόδρομο το πρόγραμμα, χωρίς να μιλήσουν για εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση αποτυχίας του προγράμματος. Παράλληλα, αποποιήθηκαν κάθε ευθύνη για τις αστοχίες που έχουν υπάρξει, για τις οποίες κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, μάλιστα, ανέφεραν ότι η απόφαση για αύξηση των φόρων αντί για τη μείωση των δαπανών στον δημόσιο τομέα και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών δεν ήταν δική τους αλλά επιλογή της κυβέρνησης!
Το μόνο σημείο στο οποίο έκαναν αυτοκριτική, είναι όταν είπαν ότι οι Ευρωπαίοι είχαν υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες των Ελλήνων να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Σημείωσαν ότι μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου δεν προχώρησαν ούτε οι ιδιωτικοποιήσεις ούτε οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα, καθώς και ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. «Δεν φταίμε εμείς που δεν φεύγουν δημόσιοι υπάλληλοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας, εκτίμησαν πάντως ότι η φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων έχει φτάσει στο όριό της και ότι τώρα θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις αλλά και ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η εσωτερική υποτίμηση για να υπάρξει ανάπτυξη.
Ρεν: «Η ζημιά είχε ήδη γίνει»
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, επεσήμανε ως διπλή «αχίλλειο πτέρνα» της εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου, την αδυναμία της ελληνικής διοίκησης και την έλλειψη ευρείας πολιτικής συναίνεσης. «Το δεύτερο πρόγραμμα δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα και να της δώσουμε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί», είπε χαρακτηριστικά.
«Η δουλειά της τρόικας δίνει έμφαση στο να βοηθήσει την Ελλάδα να εξισορροπήσει και να αναδομήσει την οικονομία της και ταυτόχρονα να βελτιώσει μεσοπρόθεσμα τις ευκαιρίες για απασχόληση και ανάπτυξη. Θέλω να δώσω έμφαση σε αυτές τις λέξεις: απασχόληση και ανάπτυξη. Αυτοί είναι οι κυρίαρχοι στόχοι του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων και θα πρέπει να της δοθεί η ευκαιρία να το εφαρμόσει», είπε ο κ. Ρεν και τόνισε: «Δεν φταίνε οι δανειστές και η Κομισιόν, που έσπευσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα, όταν η ζημιά είχε ήδη γίνει».
Άσμουσεν: Σημαντικός κίνδυνος το πρόγραμμα να εκτροχιαστεί
Από την πλευρά της ΕΚΤ, ο Γιορκ Άσμουσεν ανέλυσε τη θεωρία του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης με παράλληλη παραμονή στη ζώνη του ευρώ και υποστήριξε ότι «μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και με την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην εσωτερική αγορά. Χωρίς αλλαγή νοοτροπίας στην εφαρμογή και αρκετά ευρύτερη πολιτική συναίνεση υπέρ των οδυνηρών αλλά απαραίτητων αλλαγών, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος το πρόγραμμα να εκτροχιαστεί», είπε χαρακτηριστικά.
Τόμσεν: «Το πρόγραμμα θα αποτύχει, αν δεν πάψει η φοροδιαφυγή»
Εκ μέρους του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν τόνισε, ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει αν δεν κερδηθεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής. «Οι αυτοαπασχολούμενοι ακόμα δεν πληρώνουν, όπως και οι πολύ πλούσιοι. Το ελληνικό δημόσιο απασχολεί πάρα πολύ κόσμο, που θα πρέπει να αποδειχθεί ότι οργανισμοί θα κλείσουν και η απασχόληση στο δημόσιο δεν είναι ισόβια», πρόσθεσε.
Όσον αφορά στην ανάπτυξη, ο Τόμσεν, αφού ανέλυσε τους λόγους γιατί καμιά παραδοσιακή συνταγή δε δουλεύει στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «απομένει ακόμα ένα χάσμα γύρω στο 15% για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα».
Ο κ. Τόμσεν ήταν αποκαλυπτικός σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης: «Εμείς προτείνουμε μία σειρά από πολιτικές μέσα σε έναν ευρύ φάκελο, στο τέλος της μέρας, όμως, είναι αρμοδιότητα της ελληνικής πλευράς να διαλέξει το μείγμα, αν και κατά πόσο δηλαδή τα μέτρα θα προέρχονται από τις δαπάνες ή από τα έσοδα. Εκείνη την εποχή φαινόταν ότι υπήρχε περισσότερη συναίνεση για μέτρα επί των εσόδων. Τώρα όμως έχουμε συμφωνήσει πως πρέπει να ρίξουμε το βάρος στη μείωση των δαπανών. Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια αύξησης των εσόδων».
Η αντίδραση των ευρωβουλευτών
Πάντως, η άποψη των τροϊκανών ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται είναι μονόδρομος, δεν έπεισε πολλούς ευρωβουλευτές. Στη συζήτηση ήταν παρόντες και Έλληνες ευρωβουλευτές, όπως οι κυρίες Συλβάνα Ράπτη και Νίκη Τζαβέλλα, ο κ. Κ. Πουπάκης, κ.ά.
Η κυρία Ράπτη ρώτησε τους «τροϊκανούς» πώς γίνεται να φταίει μόνο η Ελλάδα για τις αποτυχίες του προγράμματος, αφού το ίδιο «φάρμακο» δόθηκε και σε άλλες χώρες και οι «ασθενείς» έγιναν χειρότερα.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας, που δέχτηκαν καταιγισμό ερωτήσεων, απέφευγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που έθεταν τέτοια ζητήματα και περιορίστηκαν σε ένα γενικόλογο «εμείς αυτή τη συνταγή έχουμε δεν μπορούμε να προτείνουμε κάτι άλλο».
Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Ρόμπερτ Γκέμπελς, μέλος της εναλλακτικής σοσιαλιστικής τρόικας, επισήμανε ενοχλημένος ότι «αυτοί μας λένε συνεχώς τα ίδια και τα ίδια. Δεν απαντούν στα σημαντικά ζητήματα που θέτουμε, π.χ. κοιτάζουν μόνο τους οικονομικούς δείκτες και όχι τους κοινωνικούς και δεν νοιάζονται αν το πρόγραμμα που εφαρμόζουν δεν λειτουργεί για τους πολίτες».
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.