1) Οι δημαγωγοί, μετά το χρέος, χαρίζουν και τα διακοποδάνεια...
Η Ελλάδα μοιάζει με ένα νοικοκυριό που έχει έσοδα 1.800 ευρώ* και έξοδα 4.400 ευρώ. Για κάμποσα χρόνια τα δανεικά διατήρησαν αυτή την διαφορά. Τώρα τα δανεικά τέλειωσαν.
Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος Nόμπελ Oικονομικών για να καταλάβει πως αυτό που χρειάζεται είναι να μειωθούν τα έξοδα και αυξηθούν τα έσοδα...
Όπερ, οικονομία από την μια πλευρά και περισσότερη και αποδοτικότερη εργασία από την άλλη.
Όποιος έχει συνηθίσει σε ένα επίπεδο ζωής δεν προσαρμόζεται εύκολα σε ένα χαμηλότερο. Αυτό ισχύει για όλους.
Υπάρχουν άλλοι που έχουν ανεπτυγμένη την ικανότητα παραγωγής λογικών συμπερασμάτων που αναλύουν τα δεδομένα και ανάλογα με τις εναλλακτικές λύσεις, πειθαρχούν και προσαρμόζονται σε αυτήν που θεωρούν καλύτερη...
Υπάρχουν άλλοι που αρνούνται να πιστέψουν την πραγματικότητα. Αναγκαστικά «καταφεύγουν» στο να «τρώνε» ό,τι τους σερβίρουν οι διάφοροι απατεώνες που θέλουν να τους εκμεταλλευτούν και οι διάφοροι δημαγωγοί που αν δεν θέλουν να κάνουν το ίδιο, «μεθούν» από την αποδοχή και το ρεύμα που δημιουργούν οι θέσεις τους στο πλήθος των αγανακτισμένων που βρίσκονται σε αδιέξοδο και προ της μετωπικής...
Η "μετωπική" πλησιάζει όσο αδιαφορούμε για τα εργοστάσια (βλέπε 3Ε) που κλείνουν και εμείς ασχολούμαστε με το "κούρεμα" των ομολόγων και των δανείων των ιδιωτών. Σαν να οδηγούμε αυτοκίνητο που πάει για μετωπική και ασχολούμαστε με το ραγισμένο καθρέφτη.
Η δημαγωγία...
Δημαγωγία κατά το λεξικό είναι η ρητορική που αποσκοπεί στο να παρασύρει το λαό στοχεύοντας περισσότερο στο συναίσθημα παρά στην λογική.
Έχετε προσέξει πως ονομάζουν τις πολιτικές τους κινήσεις οι δημαγωγοί; Τις «ντύνουν» με λέξεις που έχουν βαθιά συναισθηματική επίδραση στο υποσυνείδητο του πλήθους. Τέτοιες είναι λέξεις που ποντάρουν κυρίως στον πατριωτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη, έννοιες έμφυτες αμφότερες της ανάγκης του ατόμου να ανήκει κάπου, ιδίως όταν έχει χάσει τη δουλειά του και το παρόν και μέλλον μοιάζουν αβέβαια.
Η κατάχρηση της λέξης Πατρίδα και Ελλάδα από δημαγωγούς μοιάζει με τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και τους ταξιτζήδες χωρίς άδεια, όλοι έχουν αναρτημένη την ελληνική σημαία σε εμφανές σημείο. Στο θυμικό των οργάνων εφαρμογής του νόμου απευθύνονται και αυτοί.
«Το μυστικό του δημαγωγού» λέει ο Καρλ Κράους: «Είναι, να φαίνεται τόσο κουτός όσο και οι ακροατές του, ώστε να νομίζουν πως είναι τόσο έξυπνοι όσο και εκείνος». Μήπως το παρατηρείτε αυτό το φαινόμενο σε κάποια πρωτοσέλιδα και τις τηλεοπτικές ζώνες του λυκόφωτος;
Υποσχέσεις που χαϊδεύουν αυτιά...
Από την αρχή αυτής της χρεοκοπίας έχουμε ακούσει πολλές μαγικές συνταγές επίλυσης της. Πολλές από αυτές είναι υποβολιμαίες από κερδοσκόπους που έχουν ποντάρει στην διάλυση του ευρώ μέσω μιας ελληνικής κατάρρευσης και αποπομπής. Κάποιες υποβάλλονται και καλλιεργούνται από δυνάμεις ανταγωνιστικές της Ευρωζώνης.
Έχουμε ακούσει για μαγικές συνταγές όπως:
- Η Ρωσία μας δάνειζε με καλύτερους όρους. Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία ψήφισε να μη δανείσει το ΔΝΤ την Ελλάδα, κάτι που έχει αποσιωπηθεί από τα μέσα ενημέρωσης.
- Η έξοδος από την κρίση χρειάζεται, άλλο μείγμα πολιτικής. Ήτοι, περισσότερα έξοδα, για να αυξηθεί η ζήτηση και έτσι η ανάπτυξη. Σε μια χώρα που δεν παράγει τίποτα αποσιωπούν να πουν πως η ανάπτυξη αφορά στις χώρες που εξάγουν σε εμάς...
- Η λύση βρίσκεται στον ωκεανό πετρελαίου που κρύβει το Αιγαίο. Ας το βρούμε πρώτα και μετά σχεδιάζουμε πως θα μας ξεχρεώσει.
- Να μείνουμε στο ευρώ, αλλά χωρίς τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται να γίνουμε μια χώρα που να μοιάζει με τις άλλες ευρωπαϊκές. Το άλλο με τον Τοτό...
- Κάποιοι, αγνοώντας πως έχουμε ζώσα μνήμη, υποστηρίζουν πως η δραχμή είναι η λύση. Αποκρύπτουν πως όταν η Ελλάδα είχε δραχμή δεν ήταν καλύτερη από τώρα, ούτε με Σουηδία έμοιαζε, ούτε με Ελβετία...
- Κάποιοι πριν μερικούς μήνες μας έλεγαν πως υπάρχει λύση και είναι οι μετοχές της τράπεζας της Ανατολής. Μερικές από αυτές αρκούσαν για να πληρώσει η χώρα το χρέος και να ζήσουμε στη συνέχεια σαν σουλτάνοι... Όσο και αν μοιάζει γελοίο, υπήρξαν πολλοί που το πίστεψαν και αυτό αρκεί για να αφυπνιστούμε.
- Εσχάτως πουλάει το σενάριο του κουρέματος των τραπεζικών χρεών σε όλους και αυτούς που έχουν να πληρώσουν και αυτούς που δεν έχουν. Και σε αυτούς που αγόρασαν πρώτη κατοικία και σε αυτούς που αγόρασαν Πόρσε. Να δείτε που θα κατέβουν στις εκλογές κόμματα με αυτό στο σύνθημα. Βρίσκει απήχηση.
Η δημαγωγία είναι η ικανότητα να επενδύσεις τις μικρότερες ιδέες με τα πιο παχιά λόγια έλεγε ο Α. Λίνκολν και μάλλον δεν είχε άδικο.
Όταν οι δημαγωγοί χαϊδεύουν τα αυτιά απελπισμένων ανθρώπων είναι επικίνδυνο. Είναι επικίνδυνο γιατί οι απελπισμένοι μπορεί να τους ακολουθήσουν. Το πιο πιθανό είναι οι δημαγωγοί να μην έχουν λύση και τα πράγματα να γίνουν χειρότερα.
Τότε τι συμβαίνει;
Στην στήλη αρέσουν τα παραδείγματα από την ιστορία...
Κλεοφών ο δημαγωγός…
Περί τα τέλη του Πελοποννησιακού πολέμου οι Αθηναίοι είχαν πολλές ευκαιρίες να πετύχουν μια ειρήνη με τους Σπαρτιάτες. Ένας δημαγωγός που κυριαρχούσε τότε στην πολιτική ζωή της Αθήνας, ο Κλεοφών, τούς προέτρεπε να μην συμφωνήσουν σε καμιά συνθήκη και να συνεχίσουν για την ολοκληρωτική νίκη.
Στους Αιγός Ποταμούς, όμως, ο Λύσανδρος επικεφαλής του στόλου των σπαρτιατών αιφνιδίασε το αθηναϊκό στόλο, το ισχυρό όπλο της Αθήνας, και τον κατέστρεψε ολοσχερώς.
«Την νύχτα όταν έφτασε στη Αθήνα η "Πάραλος" με τις ειδήσεις της συμφοράς ξέσπασε πικρός θρήνος, ξεκινώντας από τον Πειραιά ακολουθώντας την γραμμή των Μακρών Τειχών έφτασε ως την καρδιά της πόλης», εξιστορεί ο Ξενοφών.
Η Αθήνα χωρίς ναυτικό και ικανό αριθμό στρατιωτών ήταν στο έλεος των αντιπάλων. Παρ’ όλα αυτά όταν κάποιος βουλευτής, ο Αρχέστρατος, πρότεινε στην εκκλησία του Δήμου μήπως θα έπρεπε να δεχτούν παλιότερους όρους των Λακεδαιμονίων και να τους προτείνουν συνθήκη, γκρεμίζοντας τα Μακρά Τείχη τον έριξαν στη φυλακή. Ψήφισαν μάλιστα νόμο που όριζε πως ήταν παράνομο να κάνει κάποιος τέτοια πρόταση. Σαν την πρόταση του ΓΑΠ να απαγορευτεί η πώληση κρατικής περιουσίας παλιότερα...
Ο Θηραμένης που ανέλαβε να μεταφέρει τις προτάσεις των Αθηναίων στον Λύσανδρο που είχε καταπλεύσει κοντά στον Πειραιά, επέστρεψε μετά από... τρεις μήνες. Στο διάστημα αυτό είχαν εξαντληθεί τα τρόφιμα και οι πολιορκημένοι είχαν καταστεί ψυχολογικά ράκη.
Αρκετοί σύμμαχοι των σπαρτιατών πρότειναν να ισοπεδωθεί η Αθήνα και να πουληθούν οι κάτοικοί της για σκλάβοι. Οι Σπαρτιάτες όμως δεν εισάκουσαν αυτές τις προτάσεις. Πρότειναν συνθήκη ειρήνης που προέβλεπε να γκρεμιστούν τα Μακρά Τείχη και η εξωτερική πολιτική της Αθήνας να ακολουθεί αυτή της Σπάρτης. Ήτοι, να θεωρούν φίλους τους φίλους της Σπάρτης και εχθρούς τους εχθρούς της...
Οι Αθηναίοι έκαναν με πανηγυρισμούς δεκτούς τους όρους και το γκρέμισμα των τειχών ξεκίνησε υπό τους ήχους αυλητρίδων**. Ο λόγος για τον οποίο λίγους μήνες νωρίτερα φυλάκισαν τον Αρχέστρατο τώρα ήταν λόγω πανηγυρισμών και συνθημάτων όπως «Μια καινούργια μέρα ελευθερίας ξημερώνει...».
Ο Κλεοφών που είχε παρασύρει με τις δημαγωγίες του τους Αθηναίους καταδικάστηκε σε θάνατο με συνοπτικές διαδικασίες, για να αποφευχθεί το λιντσάρισμα από το πλήθος που πρώτα τον ακολουθούσε «τυφλωμένο».
Το νόημα της παλιάς αυτής ιστορίας είναι απλό.
Η κοινή γνώμη εύκολα παρασύρεται αλλά και ακόμη ευκολότερα αλλάζει προσανατολισμό 180 μοιρών. Όσοι της λένε την αλήθεια και δικαιωθούν, δεν σημαίνει πως θα τους αναγνωριστεί. Αν δεν δικαιωθούν μπορεί και να τιμωρηθούν. Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και για τους δημαγωγούς.
Όπερ, είναι ζήτημα ηθικής αρχής να λέει κανείς αυτό που νομίζει σωστό και ας κινδυνεύει να θεωρηθεί εχθρός του λαού.
Ο εχθρός του λαού...
Η υπόθεση του θεατρικού έργου, του Ερίκκου Ίψεν, «Ο εχθρός του λαού» αφορά τον γιατρό μιας τουριστικής κωμόπολης που ανακαλύπτει πως το νερό της ιαματικής πηγής της περιοχής δεν είναι καθαρό και είναι η αιτία για τα κρούσματα πυρετού. Ο γιατρός συγκρούεται με το δήμαρχο που θέλει να συγκαλύψει το θέμα από το φόβο μη φύγουν οι τουρίστες.
Το μέρος του δημάρχου παίρνουν σιγά-σιγά όλοι οι κάτοικοι της κωμόπολης όταν βλέπουν να θίγονται τα μικροσυμφέροντά τους. Η μικρή εφημερίδα της λουτρόπολης επιτίθεται στον γιατρό που ανακηρύσσεται "εχθρός του λαού" και κινδυνεύει να λιντσαριστεί από το πλήθος.
Περισσότερα για τον Κλέωνα: Βλέπε: Κλέων ο δημαγωγός…
*Αυτή είναι η αναλογία εισαγωγών εξαγωγών...
**Σαν πηγές για τα ιστορικά γεγονότα είναι τα ιστορικά βιβλία «Αρχαία Ελληνική Ιστορία» των Botsford-Robinson από τις εκδόσεις του Μορφωτικού ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας και η «Αρχαία Ελληνική Ιστορία» του Ulrich Wilcken από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορίας στα ελληνικά το 1976 και το 1977 αντίστοιχα. Είναι δύο από τα καλύτερα βιβλία στο κόσμο στο είδος τους.
2) Πότε μην πας κόντρα στο εκτυπωτήριο...
Η ISDA αποφάσισε χθες πως ακόμη και η ενεργοποίηση ρητρών υποχρεωτικής συμμετοχής στο εθελοντικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός.
Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα το πιστωτικό γεγονός ή όχι, αλλά δείχνει το βαθμό της παγκόσμιας κινητοποίησης σε σχέση με την ελληνική διάσωση.
Η αγορά αντέδρασε θετικά στην είδηση. Αν και προτίμησε στη στάση αναμονής.
Πολλά θα εξαρτηθούν τις επόμενες μέρες και από τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων που αφορούν τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Θα δούμε καλύτερες μέρες την Άνοιξη...
Μετά την ΜΑΡΦΒ ήρθε η ώρα των ψαριών να παίξουν το σενάριο της γεωργιανής διείσδυσης. Οι πληροφορίες λένε πως υπάρχει και άλλη τράπεζα όπου έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον εξ ανατολών...
Αυτή η αγορά κινδυνεύει με νέα χαμηλά μόνο αν προκύψει πριν το καλοκαίρι κυβέρνηση της αντισυστημικής αριστεράς ή της εξωκοινοβουλευτικής άκρας δεξιάς. Μάλλον απίθανο το βρίσκω...
3) Κάψτε τα πλοία της επιστροφής
Ο νέος πατριωτισμός του Made in Greece! Η Ελλάδα των παραγωγών, των καινοτόμων, των δημιουργών, η Ελλάδα των νέων “Αργοναυτών”, η Ελλάδα της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αριστείας μπορεί και πρέπει να υπερκεράσει την “Ελλάδα” της μιζέριας, του παρασιτισμού, της διαφθοράς, της καταστροφής και αυτοκαταστροφής, της υστερικής δημαγωγίας! Καιρός να τελειώνουμε με την επιτάφια θρηνολογία!
Βλέπε: Κάψτε τα πλοία της επιστροφής
4)Ποιοι και πως σαμποτάρουν την ανάπτυξη...
Αγαπητέ Κύριε Στούπα, διαβάζω πάντα με ενδιαφέρον το άρθρα σας. Το ζητούμενο στη χώρα μας είναι η ανάπτυξη. Δυστυχώς, οι κάθε είδους παθογένειες δε μας επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πέρυσι ο περιφερειάρχης Κρήτης κάλεσε τους Γερμανούς να επενδύσουν στην Κρήτη στην πράσινη ενέργεια. Φέτος -μόλις πρόσφατα- το περιφεριακό συμβούλιο Κρήτης απέρριψε (γνωμοδοτικά) μεγάλο ηλιοθερμικό πάρκο γερμανικής εταιρείας στο Χώνο Σητείας στηριζόμενο στις απόψεις "οικολογικών" ομάδων ελάχιστων ατόμων που εκπροσωπούν πολιτικά ή άλλα συμφέροντα.
Ερωτήματα:
Είναι δυνατόν ελάχιστες μειοψηφίες ατεκμηρίωτα να συμπεριφέρονται ως "εισαγγελείς περιβάλλοντος" κινούμενες από καθαρά πολιτικά κίνητρα; Γιατί δεν αλλάζει η σχετική νομοθεσία, ώστε η λεγόμενη "λαϊκή συμμετοχή" (: καλύτερα διαπλοκή) να μην μπλοκάρει κάθε επένδυση που γίνεται με μελέτη σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, νομοθεσία και βιβλιογραφία;
Στην ίδια περιοχή της Σητείας έχουν ματαιωθεί πολλές επενδύσεις, π.χ. Μονής Τοπλού από την ίδια "οικολογική" ομάδα που αποτελείται κυρίως από "αριστερούς" δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους. Η ίδια ομάδα προσπάθησε να ματαιώσει -και ευτυχώς δεν το κατάφερε- την κατασκευή του αεροδρομίου Σητείας. Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν άλλες επενδύσεις που δεν τις "πειράζει" λόγω διαπλοκής με άλλα συμφέροντα, όπως είναι η επένδυση της Φανερωμένης Σητείας, Ιχθυοκαλλιέργειες Παλαικάστρου κ.ά.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, Απόστολος Τζίφας, εκπαιδευτικός Σητεία.
5) Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα...
Κ. Στούπα, όπως είναι κατανοητό η συζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίζεται για αρκετό χρονικό διάστημα μιας και θα έχει οικονομικό αντίκτυπο και σε Έλληνες πολίτες που δάνεισαν ένα κράτος / απατεώνα.
Ένα ερώτημα που με ταλανίζει εδώ και αρκετό διάστημα σχετίζεται με την απόφαση της Ευρώπης να μην κουρευτούν τα ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια απ΄ αυτές είναι και η γνωστή σε όλους μας Τράπεζα Ελλάδος. Ποιος είναι ο μέτοχος της Τράπεζας Ελλάδος; Ποιος άλλος από το ελληνικό κράτος. Ωραία δουλίτσα αυτή. Το ελληνικό κράτος θα απαλλαγεί από την χασούρα, εμείς τα φυσικά πρόσωπα όχι. Άλλα έτσι είναι. Τα ερωτήματα είναι πολλά και δεν έχουν απαντήσεις. Μην προσπαθείτε εσείς άθελα σας να δημιουργήσετε άλλοθι στους πολιτικάντες ότι δήθεν εμείς ευθυνόμαστε για την αγορά των ομολόγων και τίποτα άλλο. Γιατί σε λίγο καιρό που θα σφίξουν και άλλο τα πράγματα, ένεκα προεκλογικής εκστρατείας, μπορεί και να ακούσουμε από αριστερό κόμμα τις δικές σας απόψεις για το ότι εμείς ευθυνόμαστε και άλλα τέτοια σχόλια του καφενέ.
Ποιος υποχρέωνε όλα αυτά τα χρόνια υγιείς τράπεζες όπως το Ταχυδρομικο Ταμιευτήριο, και ασφαλιστικά ταμεία να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν και αυτά το φάσμα της χρεοκοπίας.
Άρα μιλάμε για αδίστακτο σύστημα που προπαγάνδιζε για την ασφάλεια των ομολόγων, παρότρυνε τις τράπεζες και τους πολίτες της που ήταν πελάτες των τραπεζών να τα αγοράζουν και όπως έλεγε και ο καλός μας ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος "είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα".
Έχετε την εντύπωση ότι όλοι εμείς που θα υποστούμε την χασούρα θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια.
Είναι λάθος να πιστεύετε ότι η επιλογή των ομολόγων έχει την ίδια βαρύτητα με επιλογή μετοχής κτλ. Το ρίσκο στα ομόλογα, εάν διακρατηθούν ως την λήξη, είναι η αποπληρωμή τους από τον εκδότη -άρα το ελληνικό κράτος. Δεν τζογάραμε εμείς. Απλά τοποθετήσαμε χρήματα σε ομόλογα με υψηλή διαβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης. Στρέψτε τις ευθύνες εκεί που πραγματικά είναι και όχι στους άμοιρους τους πολίτες που με ιδρώτα μάζεψαν πέντε δεκάρες για τα γεράματα τους. Και να πω και κάτι τελευταίο. Το πιστόλι είναι στο τραπέζι αλλά αυτή την φορά θα χρησιμοποιηθεί...
Με εκτίμηση,
Αντωνακάκης Δ
Απάντηση:Η άποψή σας είναι σεβαστή. Το ίδιο και η ζημιά που έχετε υποστεί. Ζητήσατε την γνώμη μου και δεν σας αρέσει. Λυπάμαι. Αν κάθε αργόμισθος του δημοσίου στοιχίζει δυο χαμένες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, τι να πουν και το ένα εκατ. άνεργοι που πληρώνουν το κόστος της κρατικής χρεοκοπίας. Από ποιον θα ζητήσουν αυτοί εξαίρεση ένδειας;
Καταθέσεις, ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, χρυσός, έργα τέχνης, όλα συναρτώνται ρίσκου και απόδοσης. Το ίδιο και ζωή η ίδια. Μπορεί να μην συνάδει με τα πιστεύω σας, αλλά η πραγματικότητα ενίοτε έχει διαφορετική άποψη. Εμείς προσαρμοζόμαστε στην πραγματικότητα. Το αντίστροφο χρήζει βοήθειας...
6)Περί "κουρέματος" φυσικών προσώπων - μια πρακτική προσέγγιση
Αγαπητέ κ Στούπα,
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τον διάλογο που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες περί της συμμετοχής των φυσικών προσώπων στο PSI. Καταλαβαίνω ότι το θέμα αυτό αφήνει πολύ κόσμο παγερά αδιάφορο. Μάλιστα δεν είναι λίγοι και εκείνοι που εκφράζονται εχθρικά απέναντι σε αυτούς που τοποθετήθηκαν σε ομόλογα. "Καλά να πάθουν όσοι αγόρασαν ομόλογα". "Έπαιξαν και έχασαν". "Είναι πλούσιοι και τους αξίζει να χάσουν και αυτοί κάτι". Είναι μόνο μερικές από τις εκφράσεις που μπορεί κάποιος να διαβάσει καθημερινά.
Σε αυτό το mail δεν θα ασχοληθώ με την ηθική πλευρά του θέματος. Το αν δηλαδή είναι σωστό το κράτος να προσπαθεί να επαναπατρίσει καταθέσεις (ιδιωτών, βουλευτών κλπ) και την ίδια στιγμή να "κουρεύει" όσους το εμπιστεύθηκαν.
Ούτε θα ασχοληθώ με τη νομική πλευρά, το αν δηλαδή είναι δίκαιο οι Τράπεζες να λαμβάνουν δωρεάν κεφάλαια και φοροαπαλλαγές και τα φυσικά πρόσωπα υποσχέσεις.
Νομίζω άλλωστε και οι δύο πλευρές είναι αυτονόητες και από τον καλόβουλο και από τον κακόβουλο.
Θα σας περιγράψω όμως αυτό που συμβαίνει με ένα μικρό παραλληλισμό που θα γίνει πιο εύκολα αντιληπτός στους αναγνώστες σας.
Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα διαμέρισμα κληρονομιά από τους γονείς σας το οποίο επιθυμείτε να νοικιάσετε. Κάποια στιγμή εμφανίζεται ένας ενοικιαστής που δέχεται να το νοικιάσει από εσάς με τίμημα 500 ευρώ το μήνα, αλλά με διάρκεια σύμβασης μία 10ετία, κάτι με το οποίο οι δυο σας συμφωνείτε.
Αφού περάσουν 3 - 4 χρόνια ο ενοικιαστής αλλάζει γνώμη και αποφασίζει ότι πληρώνει πολλά για το σπίτι σας. Μάλιστα επειδή σας θεωρεί ιδιαίτερα εύπορο, σας δηλώνει μονομερώς ότι θα κατασχέσει το 53,5% του διαμερίσματος, και για το υπόλοιπο 46,5% που θα συνεχίσει να νοικιάζει για τα επόμενα 30 χρόνια, θα σας πληρώνει ένα μέρος του μισθώματος που αναλογούσε σε αυτό... ας πούμε 100 ευρώ το μήνα.
Αυτός ο ενοικιαστής είναι το Ελληνικό Δημόσιο.
Με εκτίμηση.
Ιωάννης Μαρινόπουλος
7) Περί δανείων
Αν το κράτος πει με νόμο ότι τα δάνεια κάτω από 100.000 ευρώ τα (χαρίζω) με την προϋπόθεση ότι θα εκδώσω ένα ομόλογο στις τράπεζες που θα πληρώνεται με ένα 2% από το ΦΠΑ, αυτά τα χρήματα που πληρώνει κάποιος την δόση του δεν θα πέσουν στην αγορά. Αλλά θα καταργηθούν όλες οι κάρτες και τα δάνεια και τα καινούργια προϊόντα που θα βγάλουν οι τράπεζες θα είναι νομικά καλυμμένες ώστε και η τράπεζα να κατοχυρώνεται και ο δανειστείς. Απ’ ό,τι έχω ψάξει κάποτε που χρώσταγα, όλα τα δάνεια είναι παράνομα. Εγώ βέβαια τα πλήρωσα αλλά μέσα από την νομική οδό, γιατί η τράπεζα δεν ήθελε να τακτοποιήσει το χρέος μου. Που ήθελα μια πιο μικρή δόση και να μου πει το χρόνο αποπληρωμής και ξέρουμε ότι όλα τα δάνεια είναι παράνομα πάρτε μια δανειακή σύμβαση και θα το καταλάβετε. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να πληρωθούν, αλλά όταν εγώ έπαιρνα 1.500 ευρώ και παίρνω 960 ευρώ, έχει πέσει έξω ο προϋπολογισμός μου...
Κ. Αθανασίου
Η Ελλάδα μοιάζει με ένα νοικοκυριό που έχει έσοδα 1.800 ευρώ* και έξοδα 4.400 ευρώ. Για κάμποσα χρόνια τα δανεικά διατήρησαν αυτή την διαφορά. Τώρα τα δανεικά τέλειωσαν.
Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος Nόμπελ Oικονομικών για να καταλάβει πως αυτό που χρειάζεται είναι να μειωθούν τα έξοδα και αυξηθούν τα έσοδα...
Όπερ, οικονομία από την μια πλευρά και περισσότερη και αποδοτικότερη εργασία από την άλλη.
Όποιος έχει συνηθίσει σε ένα επίπεδο ζωής δεν προσαρμόζεται εύκολα σε ένα χαμηλότερο. Αυτό ισχύει για όλους.
Υπάρχουν άλλοι που έχουν ανεπτυγμένη την ικανότητα παραγωγής λογικών συμπερασμάτων που αναλύουν τα δεδομένα και ανάλογα με τις εναλλακτικές λύσεις, πειθαρχούν και προσαρμόζονται σε αυτήν που θεωρούν καλύτερη...
Υπάρχουν άλλοι που αρνούνται να πιστέψουν την πραγματικότητα. Αναγκαστικά «καταφεύγουν» στο να «τρώνε» ό,τι τους σερβίρουν οι διάφοροι απατεώνες που θέλουν να τους εκμεταλλευτούν και οι διάφοροι δημαγωγοί που αν δεν θέλουν να κάνουν το ίδιο, «μεθούν» από την αποδοχή και το ρεύμα που δημιουργούν οι θέσεις τους στο πλήθος των αγανακτισμένων που βρίσκονται σε αδιέξοδο και προ της μετωπικής...
Η "μετωπική" πλησιάζει όσο αδιαφορούμε για τα εργοστάσια (βλέπε 3Ε) που κλείνουν και εμείς ασχολούμαστε με το "κούρεμα" των ομολόγων και των δανείων των ιδιωτών. Σαν να οδηγούμε αυτοκίνητο που πάει για μετωπική και ασχολούμαστε με το ραγισμένο καθρέφτη.
Η δημαγωγία...
Δημαγωγία κατά το λεξικό είναι η ρητορική που αποσκοπεί στο να παρασύρει το λαό στοχεύοντας περισσότερο στο συναίσθημα παρά στην λογική.
Έχετε προσέξει πως ονομάζουν τις πολιτικές τους κινήσεις οι δημαγωγοί; Τις «ντύνουν» με λέξεις που έχουν βαθιά συναισθηματική επίδραση στο υποσυνείδητο του πλήθους. Τέτοιες είναι λέξεις που ποντάρουν κυρίως στον πατριωτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη, έννοιες έμφυτες αμφότερες της ανάγκης του ατόμου να ανήκει κάπου, ιδίως όταν έχει χάσει τη δουλειά του και το παρόν και μέλλον μοιάζουν αβέβαια.
Η κατάχρηση της λέξης Πατρίδα και Ελλάδα από δημαγωγούς μοιάζει με τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και τους ταξιτζήδες χωρίς άδεια, όλοι έχουν αναρτημένη την ελληνική σημαία σε εμφανές σημείο. Στο θυμικό των οργάνων εφαρμογής του νόμου απευθύνονται και αυτοί.
«Το μυστικό του δημαγωγού» λέει ο Καρλ Κράους: «Είναι, να φαίνεται τόσο κουτός όσο και οι ακροατές του, ώστε να νομίζουν πως είναι τόσο έξυπνοι όσο και εκείνος». Μήπως το παρατηρείτε αυτό το φαινόμενο σε κάποια πρωτοσέλιδα και τις τηλεοπτικές ζώνες του λυκόφωτος;
Υποσχέσεις που χαϊδεύουν αυτιά...
Από την αρχή αυτής της χρεοκοπίας έχουμε ακούσει πολλές μαγικές συνταγές επίλυσης της. Πολλές από αυτές είναι υποβολιμαίες από κερδοσκόπους που έχουν ποντάρει στην διάλυση του ευρώ μέσω μιας ελληνικής κατάρρευσης και αποπομπής. Κάποιες υποβάλλονται και καλλιεργούνται από δυνάμεις ανταγωνιστικές της Ευρωζώνης.
Έχουμε ακούσει για μαγικές συνταγές όπως:
- Η Ρωσία μας δάνειζε με καλύτερους όρους. Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία ψήφισε να μη δανείσει το ΔΝΤ την Ελλάδα, κάτι που έχει αποσιωπηθεί από τα μέσα ενημέρωσης.
- Η έξοδος από την κρίση χρειάζεται, άλλο μείγμα πολιτικής. Ήτοι, περισσότερα έξοδα, για να αυξηθεί η ζήτηση και έτσι η ανάπτυξη. Σε μια χώρα που δεν παράγει τίποτα αποσιωπούν να πουν πως η ανάπτυξη αφορά στις χώρες που εξάγουν σε εμάς...
- Η λύση βρίσκεται στον ωκεανό πετρελαίου που κρύβει το Αιγαίο. Ας το βρούμε πρώτα και μετά σχεδιάζουμε πως θα μας ξεχρεώσει.
- Να μείνουμε στο ευρώ, αλλά χωρίς τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται να γίνουμε μια χώρα που να μοιάζει με τις άλλες ευρωπαϊκές. Το άλλο με τον Τοτό...
- Κάποιοι, αγνοώντας πως έχουμε ζώσα μνήμη, υποστηρίζουν πως η δραχμή είναι η λύση. Αποκρύπτουν πως όταν η Ελλάδα είχε δραχμή δεν ήταν καλύτερη από τώρα, ούτε με Σουηδία έμοιαζε, ούτε με Ελβετία...
- Κάποιοι πριν μερικούς μήνες μας έλεγαν πως υπάρχει λύση και είναι οι μετοχές της τράπεζας της Ανατολής. Μερικές από αυτές αρκούσαν για να πληρώσει η χώρα το χρέος και να ζήσουμε στη συνέχεια σαν σουλτάνοι... Όσο και αν μοιάζει γελοίο, υπήρξαν πολλοί που το πίστεψαν και αυτό αρκεί για να αφυπνιστούμε.
- Εσχάτως πουλάει το σενάριο του κουρέματος των τραπεζικών χρεών σε όλους και αυτούς που έχουν να πληρώσουν και αυτούς που δεν έχουν. Και σε αυτούς που αγόρασαν πρώτη κατοικία και σε αυτούς που αγόρασαν Πόρσε. Να δείτε που θα κατέβουν στις εκλογές κόμματα με αυτό στο σύνθημα. Βρίσκει απήχηση.
Η δημαγωγία είναι η ικανότητα να επενδύσεις τις μικρότερες ιδέες με τα πιο παχιά λόγια έλεγε ο Α. Λίνκολν και μάλλον δεν είχε άδικο.
Όταν οι δημαγωγοί χαϊδεύουν τα αυτιά απελπισμένων ανθρώπων είναι επικίνδυνο. Είναι επικίνδυνο γιατί οι απελπισμένοι μπορεί να τους ακολουθήσουν. Το πιο πιθανό είναι οι δημαγωγοί να μην έχουν λύση και τα πράγματα να γίνουν χειρότερα.
Τότε τι συμβαίνει;
Στην στήλη αρέσουν τα παραδείγματα από την ιστορία...
Κλεοφών ο δημαγωγός…
Περί τα τέλη του Πελοποννησιακού πολέμου οι Αθηναίοι είχαν πολλές ευκαιρίες να πετύχουν μια ειρήνη με τους Σπαρτιάτες. Ένας δημαγωγός που κυριαρχούσε τότε στην πολιτική ζωή της Αθήνας, ο Κλεοφών, τούς προέτρεπε να μην συμφωνήσουν σε καμιά συνθήκη και να συνεχίσουν για την ολοκληρωτική νίκη.
Στους Αιγός Ποταμούς, όμως, ο Λύσανδρος επικεφαλής του στόλου των σπαρτιατών αιφνιδίασε το αθηναϊκό στόλο, το ισχυρό όπλο της Αθήνας, και τον κατέστρεψε ολοσχερώς.
«Την νύχτα όταν έφτασε στη Αθήνα η "Πάραλος" με τις ειδήσεις της συμφοράς ξέσπασε πικρός θρήνος, ξεκινώντας από τον Πειραιά ακολουθώντας την γραμμή των Μακρών Τειχών έφτασε ως την καρδιά της πόλης», εξιστορεί ο Ξενοφών.
Η Αθήνα χωρίς ναυτικό και ικανό αριθμό στρατιωτών ήταν στο έλεος των αντιπάλων. Παρ’ όλα αυτά όταν κάποιος βουλευτής, ο Αρχέστρατος, πρότεινε στην εκκλησία του Δήμου μήπως θα έπρεπε να δεχτούν παλιότερους όρους των Λακεδαιμονίων και να τους προτείνουν συνθήκη, γκρεμίζοντας τα Μακρά Τείχη τον έριξαν στη φυλακή. Ψήφισαν μάλιστα νόμο που όριζε πως ήταν παράνομο να κάνει κάποιος τέτοια πρόταση. Σαν την πρόταση του ΓΑΠ να απαγορευτεί η πώληση κρατικής περιουσίας παλιότερα...
Ο Θηραμένης που ανέλαβε να μεταφέρει τις προτάσεις των Αθηναίων στον Λύσανδρο που είχε καταπλεύσει κοντά στον Πειραιά, επέστρεψε μετά από... τρεις μήνες. Στο διάστημα αυτό είχαν εξαντληθεί τα τρόφιμα και οι πολιορκημένοι είχαν καταστεί ψυχολογικά ράκη.
Αρκετοί σύμμαχοι των σπαρτιατών πρότειναν να ισοπεδωθεί η Αθήνα και να πουληθούν οι κάτοικοί της για σκλάβοι. Οι Σπαρτιάτες όμως δεν εισάκουσαν αυτές τις προτάσεις. Πρότειναν συνθήκη ειρήνης που προέβλεπε να γκρεμιστούν τα Μακρά Τείχη και η εξωτερική πολιτική της Αθήνας να ακολουθεί αυτή της Σπάρτης. Ήτοι, να θεωρούν φίλους τους φίλους της Σπάρτης και εχθρούς τους εχθρούς της...
Οι Αθηναίοι έκαναν με πανηγυρισμούς δεκτούς τους όρους και το γκρέμισμα των τειχών ξεκίνησε υπό τους ήχους αυλητρίδων**. Ο λόγος για τον οποίο λίγους μήνες νωρίτερα φυλάκισαν τον Αρχέστρατο τώρα ήταν λόγω πανηγυρισμών και συνθημάτων όπως «Μια καινούργια μέρα ελευθερίας ξημερώνει...».
Ο Κλεοφών που είχε παρασύρει με τις δημαγωγίες του τους Αθηναίους καταδικάστηκε σε θάνατο με συνοπτικές διαδικασίες, για να αποφευχθεί το λιντσάρισμα από το πλήθος που πρώτα τον ακολουθούσε «τυφλωμένο».
Το νόημα της παλιάς αυτής ιστορίας είναι απλό.
Η κοινή γνώμη εύκολα παρασύρεται αλλά και ακόμη ευκολότερα αλλάζει προσανατολισμό 180 μοιρών. Όσοι της λένε την αλήθεια και δικαιωθούν, δεν σημαίνει πως θα τους αναγνωριστεί. Αν δεν δικαιωθούν μπορεί και να τιμωρηθούν. Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και για τους δημαγωγούς.
Όπερ, είναι ζήτημα ηθικής αρχής να λέει κανείς αυτό που νομίζει σωστό και ας κινδυνεύει να θεωρηθεί εχθρός του λαού.
Ο εχθρός του λαού...
Η υπόθεση του θεατρικού έργου, του Ερίκκου Ίψεν, «Ο εχθρός του λαού» αφορά τον γιατρό μιας τουριστικής κωμόπολης που ανακαλύπτει πως το νερό της ιαματικής πηγής της περιοχής δεν είναι καθαρό και είναι η αιτία για τα κρούσματα πυρετού. Ο γιατρός συγκρούεται με το δήμαρχο που θέλει να συγκαλύψει το θέμα από το φόβο μη φύγουν οι τουρίστες.
Το μέρος του δημάρχου παίρνουν σιγά-σιγά όλοι οι κάτοικοι της κωμόπολης όταν βλέπουν να θίγονται τα μικροσυμφέροντά τους. Η μικρή εφημερίδα της λουτρόπολης επιτίθεται στον γιατρό που ανακηρύσσεται "εχθρός του λαού" και κινδυνεύει να λιντσαριστεί από το πλήθος.
Περισσότερα για τον Κλέωνα: Βλέπε: Κλέων ο δημαγωγός…
*Αυτή είναι η αναλογία εισαγωγών εξαγωγών...
**Σαν πηγές για τα ιστορικά γεγονότα είναι τα ιστορικά βιβλία «Αρχαία Ελληνική Ιστορία» των Botsford-Robinson από τις εκδόσεις του Μορφωτικού ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας και η «Αρχαία Ελληνική Ιστορία» του Ulrich Wilcken από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορίας στα ελληνικά το 1976 και το 1977 αντίστοιχα. Είναι δύο από τα καλύτερα βιβλία στο κόσμο στο είδος τους.
2) Πότε μην πας κόντρα στο εκτυπωτήριο...
Η ISDA αποφάσισε χθες πως ακόμη και η ενεργοποίηση ρητρών υποχρεωτικής συμμετοχής στο εθελοντικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός.
Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα το πιστωτικό γεγονός ή όχι, αλλά δείχνει το βαθμό της παγκόσμιας κινητοποίησης σε σχέση με την ελληνική διάσωση.
Η αγορά αντέδρασε θετικά στην είδηση. Αν και προτίμησε στη στάση αναμονής.
Πολλά θα εξαρτηθούν τις επόμενες μέρες και από τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων που αφορούν τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Θα δούμε καλύτερες μέρες την Άνοιξη...
Μετά την ΜΑΡΦΒ ήρθε η ώρα των ψαριών να παίξουν το σενάριο της γεωργιανής διείσδυσης. Οι πληροφορίες λένε πως υπάρχει και άλλη τράπεζα όπου έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον εξ ανατολών...
Αυτή η αγορά κινδυνεύει με νέα χαμηλά μόνο αν προκύψει πριν το καλοκαίρι κυβέρνηση της αντισυστημικής αριστεράς ή της εξωκοινοβουλευτικής άκρας δεξιάς. Μάλλον απίθανο το βρίσκω...
3) Κάψτε τα πλοία της επιστροφής
Ο νέος πατριωτισμός του Made in Greece! Η Ελλάδα των παραγωγών, των καινοτόμων, των δημιουργών, η Ελλάδα των νέων “Αργοναυτών”, η Ελλάδα της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αριστείας μπορεί και πρέπει να υπερκεράσει την “Ελλάδα” της μιζέριας, του παρασιτισμού, της διαφθοράς, της καταστροφής και αυτοκαταστροφής, της υστερικής δημαγωγίας! Καιρός να τελειώνουμε με την επιτάφια θρηνολογία!
Βλέπε: Κάψτε τα πλοία της επιστροφής
4)Ποιοι και πως σαμποτάρουν την ανάπτυξη...
Αγαπητέ Κύριε Στούπα, διαβάζω πάντα με ενδιαφέρον το άρθρα σας. Το ζητούμενο στη χώρα μας είναι η ανάπτυξη. Δυστυχώς, οι κάθε είδους παθογένειες δε μας επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πέρυσι ο περιφερειάρχης Κρήτης κάλεσε τους Γερμανούς να επενδύσουν στην Κρήτη στην πράσινη ενέργεια. Φέτος -μόλις πρόσφατα- το περιφεριακό συμβούλιο Κρήτης απέρριψε (γνωμοδοτικά) μεγάλο ηλιοθερμικό πάρκο γερμανικής εταιρείας στο Χώνο Σητείας στηριζόμενο στις απόψεις "οικολογικών" ομάδων ελάχιστων ατόμων που εκπροσωπούν πολιτικά ή άλλα συμφέροντα.
Ερωτήματα:
Είναι δυνατόν ελάχιστες μειοψηφίες ατεκμηρίωτα να συμπεριφέρονται ως "εισαγγελείς περιβάλλοντος" κινούμενες από καθαρά πολιτικά κίνητρα; Γιατί δεν αλλάζει η σχετική νομοθεσία, ώστε η λεγόμενη "λαϊκή συμμετοχή" (: καλύτερα διαπλοκή) να μην μπλοκάρει κάθε επένδυση που γίνεται με μελέτη σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, νομοθεσία και βιβλιογραφία;
Στην ίδια περιοχή της Σητείας έχουν ματαιωθεί πολλές επενδύσεις, π.χ. Μονής Τοπλού από την ίδια "οικολογική" ομάδα που αποτελείται κυρίως από "αριστερούς" δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους. Η ίδια ομάδα προσπάθησε να ματαιώσει -και ευτυχώς δεν το κατάφερε- την κατασκευή του αεροδρομίου Σητείας. Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν άλλες επενδύσεις που δεν τις "πειράζει" λόγω διαπλοκής με άλλα συμφέροντα, όπως είναι η επένδυση της Φανερωμένης Σητείας, Ιχθυοκαλλιέργειες Παλαικάστρου κ.ά.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, Απόστολος Τζίφας, εκπαιδευτικός Σητεία.
5) Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα...
Κ. Στούπα, όπως είναι κατανοητό η συζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίζεται για αρκετό χρονικό διάστημα μιας και θα έχει οικονομικό αντίκτυπο και σε Έλληνες πολίτες που δάνεισαν ένα κράτος / απατεώνα.
Ένα ερώτημα που με ταλανίζει εδώ και αρκετό διάστημα σχετίζεται με την απόφαση της Ευρώπης να μην κουρευτούν τα ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια απ΄ αυτές είναι και η γνωστή σε όλους μας Τράπεζα Ελλάδος. Ποιος είναι ο μέτοχος της Τράπεζας Ελλάδος; Ποιος άλλος από το ελληνικό κράτος. Ωραία δουλίτσα αυτή. Το ελληνικό κράτος θα απαλλαγεί από την χασούρα, εμείς τα φυσικά πρόσωπα όχι. Άλλα έτσι είναι. Τα ερωτήματα είναι πολλά και δεν έχουν απαντήσεις. Μην προσπαθείτε εσείς άθελα σας να δημιουργήσετε άλλοθι στους πολιτικάντες ότι δήθεν εμείς ευθυνόμαστε για την αγορά των ομολόγων και τίποτα άλλο. Γιατί σε λίγο καιρό που θα σφίξουν και άλλο τα πράγματα, ένεκα προεκλογικής εκστρατείας, μπορεί και να ακούσουμε από αριστερό κόμμα τις δικές σας απόψεις για το ότι εμείς ευθυνόμαστε και άλλα τέτοια σχόλια του καφενέ.
Ποιος υποχρέωνε όλα αυτά τα χρόνια υγιείς τράπεζες όπως το Ταχυδρομικο Ταμιευτήριο, και ασφαλιστικά ταμεία να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν και αυτά το φάσμα της χρεοκοπίας.
Άρα μιλάμε για αδίστακτο σύστημα που προπαγάνδιζε για την ασφάλεια των ομολόγων, παρότρυνε τις τράπεζες και τους πολίτες της που ήταν πελάτες των τραπεζών να τα αγοράζουν και όπως έλεγε και ο καλός μας ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος "είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα".
Έχετε την εντύπωση ότι όλοι εμείς που θα υποστούμε την χασούρα θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια.
Είναι λάθος να πιστεύετε ότι η επιλογή των ομολόγων έχει την ίδια βαρύτητα με επιλογή μετοχής κτλ. Το ρίσκο στα ομόλογα, εάν διακρατηθούν ως την λήξη, είναι η αποπληρωμή τους από τον εκδότη -άρα το ελληνικό κράτος. Δεν τζογάραμε εμείς. Απλά τοποθετήσαμε χρήματα σε ομόλογα με υψηλή διαβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης. Στρέψτε τις ευθύνες εκεί που πραγματικά είναι και όχι στους άμοιρους τους πολίτες που με ιδρώτα μάζεψαν πέντε δεκάρες για τα γεράματα τους. Και να πω και κάτι τελευταίο. Το πιστόλι είναι στο τραπέζι αλλά αυτή την φορά θα χρησιμοποιηθεί...
Με εκτίμηση,
Αντωνακάκης Δ
Απάντηση:Η άποψή σας είναι σεβαστή. Το ίδιο και η ζημιά που έχετε υποστεί. Ζητήσατε την γνώμη μου και δεν σας αρέσει. Λυπάμαι. Αν κάθε αργόμισθος του δημοσίου στοιχίζει δυο χαμένες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, τι να πουν και το ένα εκατ. άνεργοι που πληρώνουν το κόστος της κρατικής χρεοκοπίας. Από ποιον θα ζητήσουν αυτοί εξαίρεση ένδειας;
Καταθέσεις, ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, χρυσός, έργα τέχνης, όλα συναρτώνται ρίσκου και απόδοσης. Το ίδιο και ζωή η ίδια. Μπορεί να μην συνάδει με τα πιστεύω σας, αλλά η πραγματικότητα ενίοτε έχει διαφορετική άποψη. Εμείς προσαρμοζόμαστε στην πραγματικότητα. Το αντίστροφο χρήζει βοήθειας...
6)Περί "κουρέματος" φυσικών προσώπων - μια πρακτική προσέγγιση
Αγαπητέ κ Στούπα,
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τον διάλογο που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες περί της συμμετοχής των φυσικών προσώπων στο PSI. Καταλαβαίνω ότι το θέμα αυτό αφήνει πολύ κόσμο παγερά αδιάφορο. Μάλιστα δεν είναι λίγοι και εκείνοι που εκφράζονται εχθρικά απέναντι σε αυτούς που τοποθετήθηκαν σε ομόλογα. "Καλά να πάθουν όσοι αγόρασαν ομόλογα". "Έπαιξαν και έχασαν". "Είναι πλούσιοι και τους αξίζει να χάσουν και αυτοί κάτι". Είναι μόνο μερικές από τις εκφράσεις που μπορεί κάποιος να διαβάσει καθημερινά.
Σε αυτό το mail δεν θα ασχοληθώ με την ηθική πλευρά του θέματος. Το αν δηλαδή είναι σωστό το κράτος να προσπαθεί να επαναπατρίσει καταθέσεις (ιδιωτών, βουλευτών κλπ) και την ίδια στιγμή να "κουρεύει" όσους το εμπιστεύθηκαν.
Ούτε θα ασχοληθώ με τη νομική πλευρά, το αν δηλαδή είναι δίκαιο οι Τράπεζες να λαμβάνουν δωρεάν κεφάλαια και φοροαπαλλαγές και τα φυσικά πρόσωπα υποσχέσεις.
Νομίζω άλλωστε και οι δύο πλευρές είναι αυτονόητες και από τον καλόβουλο και από τον κακόβουλο.
Θα σας περιγράψω όμως αυτό που συμβαίνει με ένα μικρό παραλληλισμό που θα γίνει πιο εύκολα αντιληπτός στους αναγνώστες σας.
Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα διαμέρισμα κληρονομιά από τους γονείς σας το οποίο επιθυμείτε να νοικιάσετε. Κάποια στιγμή εμφανίζεται ένας ενοικιαστής που δέχεται να το νοικιάσει από εσάς με τίμημα 500 ευρώ το μήνα, αλλά με διάρκεια σύμβασης μία 10ετία, κάτι με το οποίο οι δυο σας συμφωνείτε.
Αφού περάσουν 3 - 4 χρόνια ο ενοικιαστής αλλάζει γνώμη και αποφασίζει ότι πληρώνει πολλά για το σπίτι σας. Μάλιστα επειδή σας θεωρεί ιδιαίτερα εύπορο, σας δηλώνει μονομερώς ότι θα κατασχέσει το 53,5% του διαμερίσματος, και για το υπόλοιπο 46,5% που θα συνεχίσει να νοικιάζει για τα επόμενα 30 χρόνια, θα σας πληρώνει ένα μέρος του μισθώματος που αναλογούσε σε αυτό... ας πούμε 100 ευρώ το μήνα.
Αυτός ο ενοικιαστής είναι το Ελληνικό Δημόσιο.
Με εκτίμηση.
Ιωάννης Μαρινόπουλος
7) Περί δανείων
Αν το κράτος πει με νόμο ότι τα δάνεια κάτω από 100.000 ευρώ τα (χαρίζω) με την προϋπόθεση ότι θα εκδώσω ένα ομόλογο στις τράπεζες που θα πληρώνεται με ένα 2% από το ΦΠΑ, αυτά τα χρήματα που πληρώνει κάποιος την δόση του δεν θα πέσουν στην αγορά. Αλλά θα καταργηθούν όλες οι κάρτες και τα δάνεια και τα καινούργια προϊόντα που θα βγάλουν οι τράπεζες θα είναι νομικά καλυμμένες ώστε και η τράπεζα να κατοχυρώνεται και ο δανειστείς. Απ’ ό,τι έχω ψάξει κάποτε που χρώσταγα, όλα τα δάνεια είναι παράνομα. Εγώ βέβαια τα πλήρωσα αλλά μέσα από την νομική οδό, γιατί η τράπεζα δεν ήθελε να τακτοποιήσει το χρέος μου. Που ήθελα μια πιο μικρή δόση και να μου πει το χρόνο αποπληρωμής και ξέρουμε ότι όλα τα δάνεια είναι παράνομα πάρτε μια δανειακή σύμβαση και θα το καταλάβετε. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να πληρωθούν, αλλά όταν εγώ έπαιρνα 1.500 ευρώ και παίρνω 960 ευρώ, έχει πέσει έξω ο προϋπολογισμός μου...
Κ. Αθανασίου
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.