Select Menu

Σάρκα και οστά αρχίζουν να παίρνουν οι φόβοι των κατοίκων της Μαυροπηγής, δ.δ. του δήμου Πτολεμαΐδας, για τις συνέπειες στην καθημερινή τους ζωή από τη διάνοιξη του ορυχείου της ΔΕΗ στην κτηματική περιοχή της Μαυροπηγής.

Μια φωτογραφία, “ισοδυναμεί με 1.000 λέξεις”. Ο φωτογραφικός φακός, πολλές φορές, αποτυπώνει αλήθειες που κανένα στόμα δεν μπορεί να φωνάξει τόσο δυνατά και περίτρανα…Οι ακόλουθες φωτογραφίες, που εξασφάλισε το kozanimedia, παρουσιάζουν την αλήθεια των κατοίκων ως έχει: Η γη έχει ανοίξει και «τρώει» τα σπίτια και τις περιουσίες τους, κάθε μέρα και περισσότερο…

Η λέξη «μετεγκατάσταση» φαντάζει ως τη μόνη λύση, για έναν οικισμό οι κάτοικοι του οποίου ζουν καθημερινά με τον φόβο…Το ρήγμα έχει δημιουργήσει ήδη σοβαρότατα προβλήματα σε σπίτια του οικισμού, τα οποία έχουν κριθεί ακατάλληλα και δεν κατοικούνται πλέον… Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν φύγει, μα τόσο εκείνοι, όσο και αυτοί που μένουν πίσω, νοιώθουν καθημερινά τη γη να «τρέμει» κάτω από τα πόδια τους…Ο φόβος υπάρχει, και λειτουργεί συνώνυμος με την ελπίδα, ότι κάποια στιγμή θα φύγουν από κει…

Ρωγμές σε σπίτια και αποθήκες μέσα στον οικισμό, παιδικές χαρές που μόνο παιδικά γέλια και χαρές δεν ειναι σε θέση να σκορπίσουν με το ρήγμα να τις διαπερνά, φθορές και υλικές ζημιές και κτίσματα που έχουν ανοίξει σπίτια «στα «δυο»…

Το χωριό που ζει δίπλα στο Ορυχείο, μετράει τις πληγές του….Και οι κάτοικοι, που βλέπουν τη γη να έχει ανοίξει «κάτω από τα πόδια τους», ζητούν επιτακτικά από την πολιτεία να σκύψει πάνω από τα προβλήματά τους και να προχωρήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης….

Το kozanimedia σας παρουσιάζει μερικές, μόνο, αλλά χαρακτηριστικές εικόνες απο την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Μαυροπηγή…Εικόνες που σοκάρουν…



Κι αυτούς “νεόδμητα διαμερίσματα” τους υποσχέθηκαν…  

Πόρισμα του ΑΠΘ για το ρήγμα της Μαυροπηγής: 

Aυτή είναι η τελική έκθεση του Τμήματος Γεωλογιας του Α.Π.Θ. (pdf) για τα αίτια των επιφανειακών διαρρήξεων στην περιοχή Μαυροπηγής Πτολεμαΐδας. Αντιγράφουμε παρακάτω τα “Συμπεράσματα” της έκθεσης...

 
ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
  • Με τα έως τώρα αποτελέσματα της γεωλογικής μελέτης, φαίνεται ότι οι επιφανειακές ρωγμώσεις δεν ακολουθούν ακριβώς το προϋπάρχον γεωλογικό ρήγμα παράταξης ΒΒ∆-ΝΝΑ, αλλά έχουν γενικά μία παράταξη η οποία είναι από Β∆-ΝΑ έως ∆Β∆-ΑΝΑ.
  • Η ερμηνεία των διανυσμάτων κίνησης δείχνει ότι ο όγκος του γεωλογικού υποβάθρου και των ιζημάτων κινείται προς τη διεύθυνση των ορυχείων της Μαυροπηγής, επομένως θεωρείται ότι η δημιουργία των επιφανειακών ρωγμώσεων οφείλεται στην εκεί εξορυκτική δραστηριότητα.
  • Η Σεισμικότητα της περιοχής είναι χαμηλή.
  • Η επιφανειακές διάρρηξης που παρατηρηθήκαν δεν οφείλονται σε εκδήλωση σεισμικής δραστηριότητας.
  • Τα μεγέθη των σεισμών που παρατηρηθήκαν στην ευρύτερη περιοχή είναι στην πλειοψηφιά τους μικρά, συμβαίνουν σε ένα μέσω βάθος 9 km και εμφανίζονται σε κάποια απόσταση από τη Μαυροπηγή.
  • Από όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο γενικό συμπέρασμα ότι η περιοχή δεν δικαιολογεί την ύπαρξη εδαφικών διαρρήξεων από σεισμολογική σκοπιά και επομένως η ύπαρξη αυτών των διαρρήξεων πρέπει να αναζητηθεί σε άλλα αίτια.
  • Η κίνηση του υπόγειου νερού είναι προς την εκσκαφή του ορυχείου.
  • Από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, προκύπτει μια πτώση της στάθμης του υπόγειου νερού στη ΜΑ12 (Καραστογιάννη) που βρίσκεται σε απόσταση 900 m από το μέτωπο της εκσκαφής και είναι της τάξεως 8,23 m από το 2008-2010.
  • Οι τομογραφίες μεγάλου μήκους επιβεβαίωσαν την γενικότερη τεκτονική εικόνα που προέκυψε από την τεκτονική χαρτογράφηση και είναι απόλυτη συμβατή με την έως τώρα γνώση της περιοχής.Τα αποτελέσματα της ηλεκτρικής τομογραφίας εδωσαν μια ικανοποιητική εξήγηση στο γιατί εμφανίστηκαν οι επιφανειακές ρωγμώσεις στα συγκεκριμένα σημεία.
  • Τα αποτελέσματα των αναλύσεων παρουσιάζουν σαφώς την τάση του εδάφους για μετακίνηση μετά τις εκσκαφές.
  • Οι μετακινήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο την στενή περιοχή της εκσκαφής (δεκάδες μέτρα) αλλά ξεπερνούν τα 600m όπου απαντάται και ο οικισμός της Μαυροπηγής.
  • Οι μετατοπίσεις αυτές αυξάνονται σημαντικά μετά τις ζώνες ρηγμάτων που υπάρχουν στην περιοχή με μετατοπίσεις που μπορούν να φτάνουν τα 10-15cm στις ζώνες αυτές. Οι μετατοπίσεις αυτές είναι μεγαλύτερες προς τα όρια της εκσκαφής.
  • Οι επιφανειακές ρωγματώσεις προκύπτουν από σημαντικές συμπιέσεις κοντά στη περιοχή των εκσκαφών και εφελκυσμούς αρκετά πιο πίσω. Οι εφελκυσμοί αυτοί εκδηλώνονται σε προτιμητέες επιφάνειες υφιστάμενης διάρρηξης, δηλαδή σε επιφάνειες ρηγμάτων.
  • Οι επιφάνειες των ρηγματώσεων βοηθούν αυτή την εξέλιξη των μετατοπίσεων χωρίς όμως να τις προκαλούν οι ίδιες.
Περισσότερα για το ρήγμα της Μαυροπηγής εδώ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top