Select Menu


Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και δραματικές. Το επικοινωνιακό παιχνίδι παίζεται εντός και ΚΥΡΙΩΣ εκτός των συνόρων της Ελλάδας. Πρώτα το επείγον τηλεγράφημα του Reuters πως ο χρόνος μας λήγει και μετά το... σφύριγμα της λήξης από τον ίδιο τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ελλάδα έχει υπερβεί τα όρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Παρίσι η νέα συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί με την Άνγκελα Μέρκελ ΚΑΙ για την Ελλάδα. «Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν… η μπάλα είναι στα χέρια των ελληνικών αρχών», πρόσθεσε.

Κατά την άποψη της Επιτροπής, θα έπρεπε ήδη να είχαν τελειώσει τόσο οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα αλλά και οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους πιστωτές της για το PSI και την αποφυγή χρεοκοπίας της χώρας το Μάρτιο, είπε ο Αλταφάζ.

«Ελπίζαμε ότι οι απαραίτητες αποφάσεις θα είχαν ληφθεί το Σαββατοκύριακο και ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συνεδρίαση του Eurogroup για να τις επικυρώσει», δήλωσε ο Αλταφάζ.
«Όλα τα μέρη είναι δεσμευμένα να κάνουν το μέγιστο, αλλά υπάρχουν προθεσμίες που απλώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», επέμεινε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες δεσμεύσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για να προχωρήσουμε», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως «όλοι είναι έτοιμοι να συνεδριάσουν μόλις τα στοιχεία βρεθούν στο τραπέζι».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ήταν ξεκάθαρος και για τον κατώτατο μισθό: μείωση εδώ και τώρα το μήνυμα που έστειλε στην Αθήνα. Το είπε φυσικά, άκρως διπλωματικά... Τόνισε, δηλαδή, τη σημασία που αποδίδει η Επιτροπή στο ζήτημα της μείωσης του επιτρεπόμενου κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, αναφέροντας πως σε πολλές χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο Αλταφάζ αρνήθηκε ότι η Ευρώπη εφαρμόζει «πολιτικές Τσαουσέσκου», επιβάλλοντας τη βίαιη μείωση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα και επισήμανε τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι μια "τεχνική κυβέρνηση" και ότι στηρίζεται στη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής, σχολιάζοντας δε συνέντευξη της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, δήλωσε ότι στην Επιτροπή δεν εξετάζονται "σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ".
Δεν έκρυψε όμως ότι η Επιτροπή ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις της ελληνικής εκκρεμότητας στη ζώνη του ευρώ.

«Το ελληνικό ζήτημα πρέπει να λυθεί μια και καλή», το μήνυμα που έστειλε από την πλευρά του στην Αθήνα ο Νικολά Σαρκοζί, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που δίνει με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε (αν όχι απείλησε) ότι δε θα υπάρξουν νέα κεφάλαια για την Ελλάδα αν δεν ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στην Αθήνα.

«Όχι στο νέο πρόγραμμα αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα» είπε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος.

Το τηλεγράφημα του Reuters που έδειξε το δρόμο

Νωρίτερα, ένα επείγον τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters είχε αφήσει να διαφανεί πως σοβεί ένας πόλεμος επικοινωνίας των κομμάτων που επιμένουν σε μικροκομματικά παιχνίδια ακόμη και την ύστατη αυτή στιγμή για τη χώρα.

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, που επικαλείται ανώνυμο κυβερνητικό αξιωματούχο: ''Δεν υπάρχει deadline για σήμερα για επίτευξη συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών σε ότι αφορά τους όρους που θέτει η τρόικα για το δεύτερο πακέτο διάσωσης''.

Πάντα κατά το δημοσίευμα, χρονικό όριο για την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών είναι η Τετάρτη, όταν και θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Αν αυτό ισχύει τότε παρακολουθούμε ένα ''θέατρο'' όπου κάποιοι εμφανίζονται να πιέζονται μέχρις εσχάτων για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη.

Ο δρόμος για την συμφωνία

Όλα δείχνουν τις τελευταίες ώρες ότι σήμερα το απόγευμα πάμε προς την τελική συμφωνία. Μια συμφωνία που θα είναι κάτι παραπάνω από επώδυνη αφού επί της ουσίας σώζεται μόνο ο 13ος και 14oς μισθός (τουλάχιστον αυτό διαρρέεται) όμως σε όλα τα υπόλοιπα θα υπάρξουν δραματικές μειώσεις.

Σε αντάλλαγμα για τη διατήρηση των δώρων και του επιδόματος αδείας η τρόικα επιμένει στην μείωση τουλάχιστον κατά 20% του κατώτατου μισθού.

Αυτή η μείωση, που θα σημάνει έναν μισθό περί τα 600 ευρώ θα συμπαρασύρει στις επόμενες διαπραγματεύσεις προς τα κάτω όλους τους μισθούς, ουσιαστικά με τη συμφωνία αυτή κάθε μισθός ξεκινάει από 151 ευρώ μεικτά πιο κάτω.

Ως προς τις συντάξεις το μέλλον παραμένει αβέβαιο. Ήδη είναι έτοιμο το σχέδιο Κουτρουμάνη για μείωση 15%, ωστόσο η τρόικα απαιτεί μειώσεις ως και 35%.

Εδώ και πάλι φαίνεται ότι θα επιλεγεί η μέση λύση. Δηλαδή όλα δείχνουν ότι θα περισωθούν τα εφάπαξ (αντίδωρο όπως ο 13ος και 14oς) και η μέση μείωση θα είναι περίπου στο 20%.

Ως προς το Δημόσιο οι τροϊκανοί απαιτούν άμεσες απολύσεις 15.000 υπαλλήλων με ταυτόχρονη κατάργηση φορέων και οργανισμών. Ουσιαστικά το “νούμερο” μοιράζεται σε 10.000 από τον στενό και 5.000 υπαλλήλους από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, ενώ η Τρόικα επιμένει και μαχαίρι στις συμβάσεις. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η απαίτηση ανεβάζει το ποσό των απολύσεων στις 5.000 απολύσεις από τους 22.500 που υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο.

Παράλληλα έχει συμφωνηθεί μια μείωση δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ, γεγονός που θα σημάνει και νέα μέτρα τα οποία μένει να δούμε.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top