ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Τι λένε επίσημα οι Ιρανοί για το πυρηνικό πρόγραμμα. Οι Ιρανοί υποστηρίζουν μεταξύ άλλων τα κάτωθι:
Πρώτο: Το πυρηνικό τους πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς και ως εκ τούτου θα πρέπει ως αναπτυσσόμενη χώρα να είναι κοντά στα κράτη εκείνα που έχουν πυρηνικές μονάδες για διάφορα ενεργειακά προγράμματα
Δεύτερο: Λόγω του ότι ο πληθυσμός της χώρας βαίνει αυξανόμενος κατά γεωμετρική πρόοδο, υπάρχουν και θα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να κρίνονται όλα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Άρα χρειάζονται οι επόμενες γενεές Ιρανών να έχουν εναλλακτικές επιλογές και θεωρούν την πυρηνική ενέργεια ως απαραίτητη.
Τρίτο: Το Ιράν διαθέτει υπολογίσιμο στελεχιακό και επιστημονικό δυναμικό που έχει μεταπτυχιακούς και άλλους τίτλους στη πυρηνική φυσική, στη γενετική μηχανική, στην βιολογία και άλλους επιστήμονες (π.χ χημικοί, μηχανικοί, μεταλλειολόγοι κ.α) Αυτό το δυναμικό πρέπει κάπου να απορροφηθεί και ως εκ τούτου οι πυρηνικές επιστήμες μπορούν να συνδράμουν στην προώθηση των μη-πετρελαϊκών/ενεργειακών στόχων.
Τέταρτο: Εκτιμάται ότι η διαθεσιμότητα του πετρελαίου δεν θα είναι ατελεύτητη, ενώ είναι σε παγκόσμια βάση η προσπάθεια αναζήτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Οι Ιρανοί όμως δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες τους σε πολλές βάσεις, καθώς και γιατί επί τόσα χρόνια απέκρυψαν από την διεθνή κοινότητα τις εργασίες τους για τον εμπλουτισμό του ουρανίου αλλά και την χρήση LASER/ISOTOPES με τις διεργασίες για την παραγωγή Πλουτωνίου. Παρά τις επαφές ΕΙΔΙΚΆ την περίοδο 2002-2006 με την ΙΑΕΑ , οι Ιρανοί κατά καιρούς δεν επιτρέπουν στους επιθεωρητές να επισκεφτούν χωρίς προειδοποίηση τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενέργεια που προκάλεσε σε εύλογους συνειρμούς για κινήσεις που δεν συνάδουν με ένα μη-στρατιωτικών προδιαγραφών πυρηνικό πρόγραμμα.
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Για αρκετά χρόνια Αμερικανοί και Ισραηλινοί συντονίζονται σε πάρα πολλά θέματα και ανταλλάσουν πληροφορίες για όλα τα ζητήματα όπως πχ οι ΗΠΑ οι οποίες επί δέκα και πλέον χρηματοδοτούν την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος ARROW του Ισραήλ. Και οι δύο χώρες θεωρούν την Ιρανική πυρηνική δυνατότητα «μη-αποδεκτή» και δηλώνουν ετοιμότητα να την αντιμετωπίσουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα.
Το Τελ Αβίβ εξ’ αρχής είχε εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του για τις για τις Ιρανικές πυρηνικές φιλοδοξίες, με τους Αμερικανούς να συγκλίνουν όλο και περισσότερο με τις Ισραηλινές εκτιμήσεις ότι το Ιράν επιχειρησιακώς θα είναι έτοιμο να δηλώσει ότι είναι πυρηνική δύναμη μέσα σε 1-2 χρόνια. Λόγω του λίαν σοβαρού θέματος, δεν έχουν καταστεί γνωστές σε ευρύτερους χώρους (για προφανείς λόγους ) οι διμερείς στρατηγικές συζητήσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, ενώ το θέμα από πλευράς ΟΗΕ/ IAEΑ δεν φαίνεται να οδηγεί σε κάποια ορατή λύση . Μπορεί να μην έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες του διμερούς διαλόγου για το Ιράν, όμως σίγουρα έχουν εξετασθεί αρκετές επιλογές.
Ακόμα δυο πολύ στενοί σύμμαχοι όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ (για τους δικούς τους λόγους συζητούν μυστικά και δεν εκφράζουν ανοικτά τις θέσεις τους). Ιστορικά υπάρχουν πολλά παραδείγματα από τις ιδιαίτερα «στενές» Αμερικανό-βρετανικές σχέσεις , (οι οποίες παρά την SPECIAL RELATIONSHIP), βρέθηκαν σε φάση «κενού» το 1941 σε ότι αφορά την είσοδο των ΗΠΑ στο πλευρό των Συμμάχων, αλλά ακόμα και το 2003 όταν οι Αμερικανοί δεν είχαν ειδοποιήσει το Λονδίνο για πολλές από τις πληροφορίες και λεπτομέρειες της επιχείρησης IRAQΙ FREEDOM κατά των Σαντάμ.
Ορισμένα βασικά σημεία είναι τα εξής :
- Και οι δύο χώρες θεωρούν ότι το Ιράν διαδραματίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στη Μ. Ανατολή, ενώ υποστηρίζει την διεθνή τρομοκρατία.
- Και οι δύο συμφωνούν ότι η Τεχεράνη με διάφορους τρόπους εμποδίζει την ομαλή πορεία του Μεσανατολικού προς την επίλυση του. Και οι δύο χώρες θεωρούν την Τεχεράνη ότι έχει ασπασθεί τα πλέον ακραία και ριζοσπαστικά στοιχεία του Μουσουλμανικού κόσμου.
- Και οι δύο χώρες συμφωνούν ότι το Ιράν έχει την «δική του AGENDA» στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ενώ σταδιακά θα απειλήσει την συνοχή και σταθερότητα στην Ιορδανία(εύθραστη χώρα) και την Σαουδική Αραβία(Σιιτικός πληθυσμός), οπότε και οι Ιρανικοί σχεδιασμοί θα «αγγίξουν» τα σύνορα με το Ισραήλ.
- Και οι δύο χώρες την τελευταία τριετία βλέπουν ως πιο απειλητικά από όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα, τις περιπτώσεις του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος του Ιράν.
Βάσει πιο ουσιαστικών όρων, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θεωρούν ότι η Ιρανική πυρηνική απειλή έχει ορισμένα από τα παρακάτω υπολογίσιμα στοιχεία:
- Η επιλογή εκ μέρους του Ιράν να χρησιμοποιήσει άμεσα τυχόν πυρηνικά όπλα είναι πιθανοθεωρητικά πολύ μικρή.
- Οποιαδήποτε απειλή χρήση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη (έμμεσα μέσω Συρίας ή άλλων ή και απ’ ευθείας) θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις στις θέσεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ ως και των Αραβικών κρατών.
- Δεν μπορεί να αποκλεισθεί η διασπορά και διάθεση υλικών και ΟΜΚ από το Ιράν σε κάποιες ριζοσπαστικές ομάδες ή και κράτη (ακόμα και χωρίς την πλήρη γνώση της Ιρανικής κυβέρνησης)
Με τα πυρηνικά όπλα το Ιράν θα καταστεί πιο δυνατό σε περιφερειακή βάση, ενώ κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει μία πιο επιθετική εξωτερική και αμυντική πολιτική
- Λόγω των Ιρανικών πυρηνικών φιλοδοξιών, έχει παρατηρηθεί μία τάση για «πυρηνικούς ανταγωνισμούς», με κράτη όπως η Αίγυπτος, η Υεμένη, η Τουρκία, η Συρία, η Αλγερία, τα ΗΑΕ, η Ιορδανία, και η Σαουδική Αραβία να επιδιώκουν την είσοδο τους στο χώρο των «ειρηνικών/ενεργειακών πυρηνικών προγραμμάτων».
Πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος της μετάπτωσης της Ιρανικής πυρηνικής δύναμης σε ακόμα «πιο εξτρεμιστικά χέρια» στην περίπτωση μίας χαώδους εσωτερικής κατάστασης. Η Ιρανική ατομική βόμβα θα αποτελέσει «καίριο πλήγμα» για την μη διασπορά των πυρηνικών (ΝΡΤ) και κατ’ επέκταση θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα με παγκόσμιες προεκτάσεις.Προφανώς το ΙΡΑΝ σε περίπτωση πυρηνικής δοκιμής θα αποχωρήσει από τη ΝPT.
Η κατάσταση προετοιμασίας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια από πλευράς επίθεσης στο Ιράν.
Σε στρατιωτικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τα εξής στοιχεία:
- Πραγματοποίηση ασκήσεων στις ΗΠΑ (AΛΑΜΠΑΜΑ-ΦΛΟΡΙΝΤΑ-Β.ΚΑΡΟΛΙΝΑ) αλλά και σε άλλες περιοχές για στρατηγικές προσβολές κατά του Ιράν
- Είσοδος SPECIAL FORCES των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας στο έδαφος του Ιράν από το Αφγανιστάν (επαρχία HERAT)
- Υπερπτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών (π.χ U-2 ή UAV) πάνω από το Ιράν και καταγραφή των στρατιωτικών και άλλων δραστηριοτήτων. Πρόσφατα είχαμε και την απώλεια του UAV/SENTINEL.
- Κοινές ασκήσεις των ΗΠΑ με πολλές Αραβικές χώρες για την αντιμετώπιση ασύμμετρων και άλλων απειλών από το Ιράν (πχ με το Ομάν, το Κουβέιτ, το Κατάρ, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν)
- Παρακολούθηση των Ιρανικών δραστηριοτήτων από το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν (κυρίως μέσω SPECIAL FORCES-ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ.
- Παρουσία 2-3 αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ και των συνοδευόντων Δυνάμεων Κρούσης (TASK FORCES) των ΗΠΑ και πραγματοποίηση «εικονικών προβολών»
- KYBEΡΝΟΕΠΙΘΕΣΕΙΣ εναντίον των υποδομών της πυρηνικής βιομηχανίας του ΙΡΑΝ.
- Δημιουργία «ειδικής» βάσης κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιράν (εντός του Ιρακινού εδάφους) για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των Ιρανών πρακτόρων που εισέρχονται στο Ιρακινό έδαφος και δημιουργούν ή υποδαυλίζουν αποσταθεροποιητικές καταστάσεις.
- Το Ισραήλ –μέσω της IAF προχώρησε στη σύσταση της «Διοίκηση ΙΡΑΝ» και έχουν πραγματοποιηθεί πολλές βάσεις και μυστικές ασκήσεις σε 4 ισραηλινές βάσεις με σενάρια «τύπου Ιράν». Λόγω της μακράς εμβέλειας επιχείρηση, η IAF έχει από το 2006 πραγματοποιήσει ασκήσεις νότια της Κύπρου και της Κρήτης ως και μέχρι τα μέσα του Μεσογείου.
Η Ισραηλινή IAF πραγματοποίησε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2007 αεροπορική επιδρομή βαθειά στο έδαφος της Συρίας, όπου κατάστρεψε μυστική βάση με πυρηνικές δυνατότητες στην οποία συνυπήρχαν Σύριοι και Βορειοκορεάτες. Η εν λόγω ενέργεια της IAF θεωρήθηκε ως «προάγγελος» και προετοιμασία αντίστοιχης ενέργεια της IAF κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Από το 2008 η Ισραηλινή αεροπορία πραγματοποιεί πολλές και εξειδικευμένες ασκήσεις με τις αεροπορικές δυνάμεις πολλών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.
- Οι ΗΠΑ και οι Δυτικοί σύμμαχοι έχουν πραγματοποιήσει ασκήσεις για την αποτροπή μεταφοράς ύποπτων υλικών στο Ιράν (κυρίως από την Βόρεια Κορέα). Οι εν λόγω ασκήσεις εμπίπτουν στην κατηγορία της PROLIFERATION SECURITY INITIATIVE (PSI).
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους σταδιακά προωθούν με επιμέρους ενέργειες στην εφαρμογή του προγράμματος Αντιπυραυλικής Αεράμυνας για την αντιμετώπιση των Ιρανικών πυραυλικών απειλών με την ενεργό συμμετοχή της ΠΟΛΩΝΙΑΣ, της ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, της ΙΣΠΑΝΙΑΣ, και της ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
- Από την πλευρά του το Ιράν την τελευταία διετία έχουν γίνει πολλές ασκήσεις για την «αντιμετώπιση» των Αμερικανικών ενεργειών, σε ξηρά και θάλασσα, αφού είναι πασιφανής η αδυναμία της Ιρανικής αεροπορίας. Οι Ιρανοί μονίμως εμφανίζονται να κατασκευάζουν «νέα όπλα» τα οποία είναι εξωτικών τεχνολογιών! Και για τα οποία δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.
- Στις πλείστες ασκήσεις οι Ιρανοί εμφανίζονται με «πρωτοπόρους» την Επαναστατική Φρουρά και με απειλές κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Φαίνονται έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν διάφορες μεθόδους, μεταξύ των οποίων «επιθέσεις αυτοκτονίας» κατά των Δυτικών δυνάμεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, καθώς και πυραυλικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ, των τερματικών σταθμών του πετρελαίου στην Αραβική Χερσόνησο καθώς και Δυτικών εταιρειών στη Μέση Ανατολή. Έμφαση δίδεται σε πυραύλους επιφάνειας-επιφάνειας, σε ταχέα σκάφη, σε νάρκες καθώς και σε πυραύλους αέρος-εδάφους εκτοξευμένους από ελικόπτερα.
Όπως και να έχουν τα πράγματα ανεξάρτητα τελικών ενεργειών και τα δύο «στρατόπεδα» πραγματοποιούν κινήσεις οι οποίες έχουν σαφέστατα προσανατολισμός που δείχνουν ότι η κατάσταση χειροτερεύει στον Κόλπο και αφού το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συνεχίζεται ί κανονικά , τότε οι Αμερικανοί ή οι Ισραηλινοί θα περάσουν στο «τελικό κεφάλαιο της αντιπαράθεσης με τους Μουλάδες της Τεχεράνης).
Πολλά θα κριθούν και από τη συμπεριφορά του Ιράν και σε ορισμένα άλλα ζητήματα όπως την «παράνομη εμπλοκή» του στο Αφγανιστάν, στον Λίβανο στο Ιράκ και ως ένα βαθμό στη Γάζα (HAMASTAN). Δεν αποκλείω και την περίπτωση MISCALCULATION από πλευράς ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ.
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.