Μαλώνουν οι Γερμανοί μεταξύ τους για το ποιος έβαλε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και ποιος έχει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την πίεση που δέχεται η ευρωζώνη. Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνέντευξη του αποκρούει τις κατηγορίες αυτές:
Ερ.: Ο Χέλμουτ Κολ σας θεωρεί υπεύθυνο για την κρίση, επειδή εντάξατε βιαστικά την Ελλάδα στο ευρώ. Φταίτε επομένως για το ρεζιλίκι της ευρωζώνης;
Απ.: Όποιος αντιμετωπίζει τα πράγματα έντιμα, ξέρει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Τότε ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκείνη που θεώρησε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις. Στο Ευρωκοινοβούλιο όλες οι αρμόδιες Κ.Ο. συναίνεσαν στην ένταξη της Ελλάδας, μεταξύ αυτών μάλιστα και το CDU (σ.σ.:Χριστιανοδημοκράτες) και το FDP (σ.σ.:Ελεύθεροι Δημοκράτες). Μόνο το CSU ήταν αντίθετο.
Ερ.: Ακόμα και η ΕΚΤ σας κατηγορεί για το ότι η κυβέρνησή σας αλλοίωσε επί το ηπιότερο τα κριτήρια της συνθήκης του Μάαστριχτ, δηλαδή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Απ.: Αυτό είναι ένα σημείο κριτικής, που πρέπει να ληφθεί σοβαρότερα υπόψη. Αλλά θα πρέπει να δούμε το context. Με τη μεταρρύθμιση ενισχύθηκε η αναπτυξιακή πλευρά του Συμφώνου. Συνυπολογίστηκαν οι επιπλέον επιβαρύνσεις, όπως το κόστος της επανένωσης, αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι οι χώρες, που είχαν να προωθήσουν δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πήραν ανάσα για αναπτυξιακά προγράμματα. Αυτό για μας τους Γερμανούς ήταν σημαντικό, επειδή είχαμε αρχίσει να εφαρμόζουμε την Agenda 2010. Στη Γερμανία είχαμε τότε οικονομική στασιμότητα....
Ερ.: Έχει στρατηγική η Γερμανία για την Ευρώπη;
Απ.: Τώρα έχει περισσότερο απ’ ό,τι στην αρχή. Η κριτική μου αφορά το ότι στην αρχή θεωρήθηκε πως με τη δημόσια εξύβριση της Ελλάδας θα αντιμετωπίζονταν καλύτερα οι εσωπολιτικές δυσκολίες και δεν θα είχε αυτό κόστος σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής. Άκουσαν τα λαϊκά έντυπα. Κι αυτό ήταν μεγάλο λάθος. Αυτό το λάθος προφανώς αναγνωρίστηκε. Όσα αποφάσισαν η Γερμανία και η Γαλλία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα ήταν εντελώς λάθος να αμφισβητηθεί αυτό. Υποθέτω ότι και το κόμμα μου θα το υποστηρίξει αυτό στη Βουλή, πράγμα που θεωρώ απερίφραστα σωστό...
Οι Έλληνες είναι αναγκασμένοι αυτή τη στιγμή να εφαρμόζουν μια πολιτική λιτότητας, που αντιστοιχεί τουλάχιστον σε αυτό που κάνουν και άλλοι.
Ερ.: Κι αν δεν αρκέσει, θα πληρώσουν τα πλούσια κράτη, με πρώτη τη Γερμανία.
Απ.: Αν κοιτάξετε τα οικονομικά δεδομένα, θα δείτε ότι η Γερμανία έχει αποκομίσει τεράστια οφέλη ως εξαγωγικό και βιομηχανικό κράτος από το ευρώ. Έτσι είναι. Θα πρέπει να καταστεί σαφές στον κόσμο τι έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα από το ευρώ, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι σε έναν κοινό νομισματικό χώρο αναλαμβάνει κανείς κοινή ευθύνη γι’ αυτό το νόμισμα και εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα.
Ερ.: Η συνθήκη της Λισσαβόνας λέει άλλα.
Απ.: Αυτές οι συνθήκες αναφέρονται σε συγκεκριμένες ιστορικές καταστάσεις, που όταν αλλάζουν, οι συνθήκες θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται.
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.