Μία ημέρα πριν από την έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο ανοικτά της Κύπρου (αρχίζουν αύριο) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δηλώνει ότι η χώρα τους δεν θα επιτρέψει τις μονομερείς επεμβάσεις σε θαλάσσιες περιοχές πέραν των χωρικών υδάτων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου του CNN Turk ανέφερε ότι "όλοι πρέπει να ξέρουν ότι η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι χώρος όπου μπορεί να στριμωχθεί η Τουρκία".
Είπε, επίσης, ότι "ως κράτος με τις μεγαλύτερες ακτές, δεν θα επιτρέψουμε τη στάση ορισμένων χωρών να θεωρούν ότι στα διεθνή ύδατα ισχύει ο δικός τους λόγος" και πρόσθεσε ότι τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας σχετίζονται με μία περιοχή από τη διώρυγα του Σουέζ μέχρι τον Ινδικό ωκεανό. "
Οι έρευνες της Κύπρου
Σχετικά με το θέμα των ερευνών πετρελαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι υπάρχουν δύο σενάρια: "Η Κύπρος ή θα γίνει ενιαίο κράτος που σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα περιμένουν να υπάρξει λύση και να αξιοποιήσουν από κοινού ό,τι τους ανήκει, ή οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να πουν το εξής: Η περιοχή αυτή μου ανήκει και κάνω ό,τι θέλω. Εάν είναι έτσι, τότε κι εμείς υπογράφουμε τη συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας, με αποτέλεσμα να βαθύνει ακόμη περισσότερο η απόσταση των δύο κρατών".
Ο Α. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η χώρα του επιθυμεί να γίνει η ανατολική Μεσόγειος "περιοχή ειρήνης και σταθερότητας".Ωστόσο, είπε, "εάν κάποιοι λένε ότι οι περιοχές αυτές είναι η αυλή μας και θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, τότε κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να προβούμε σε βήματα που θα δείξουν ότι αυτό δεν είναι σωστό".
Πρόσθεσε ότι "εάν η ελληνοκυπριακή διοίκηση επιμείνει, τότε θα υπογραφεί η συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων" και ότι η "ελληνοκυπριακή διοίκηση, αντί να προκαλεί, να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε μαζί μία δίκαιη ειρήνη".
Απειλές Νταβούτογλου στο Ισραήλ
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξαπέλυσε απειλές και στο Τελ Αβίβ, καθώς τόνισε πως η Άγκυρα θα υπερασπιστεί την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο.
"Στην περιοχή οποιοσδήποτε περιορισμός της ναυσιπλοΐας επηρεάζει αρνητικά τα εθνικά μου συμφέροντα, εμείς δίνουμε το εξής μήνυμα: “εσύ να κοιτάς τα δικά σου χωρικά ύδατα, πέραν των ορίων αυτών δεν μπορείς να παρέμβεις μονομερώς".
Ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία "δεν θα δεχθεί ως συγνώμη κανένα κείμενο, στο οποίο δεν θα περιλαμβάνεται η λέξη απολογία".
"Θέλουμε να παραδεχθούν ρητά ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος", επισήμανε, ενώ όσον αφορά την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, ανέφερε ότι "συνεχίζονται οι νομικές προετοιμασίες και τόνισε ότι το επιθυμητό είναι η προσφυγή αυτή να γίνει όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης."
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.