Πριν από 10 περίπου ημέρες, ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε στο Βερολίνο για συζήτηση τους ομολόγους του της Φινλανδίας, Ολλανδίας και Αυστρίας. Εκείνους τους υπουργούς που είχαν δημόσια ζητήσει από την Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο δεύτερο Ευρωπαίκό πακέττο δανεισμού, εμπράγματες εγγυήσεις.
Η θέση του ιδιίου και της Γερμανίας επισήμως είναι γνωστή. «Δεν υπάρχει χρόνος και χώρος» για παρόμοιες απαιτήσεις αν θέλουμε να σώσουμε το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα. Ωστόσο, στη διάρκεια της συζήτησης, ύπάρχουν πληροφορίες, ότι συζητήθηκε εκτενώς και η πιθανότητα «αν οι αριθμοί δεν βγαίνουν» ή «αν υπάρξει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα», να αφεθεί η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πτώχευση. Το ζήτημα τέθηκε από τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και το συμπέρασμα τςη συήτησης που ακολούθησε ήταν ότι το Βερολίνο έχει ήδη επεξεργαστεί το σχετικό σενάριο. Μάλιστα, γερμανική πηγή στις Βρυξέλλες, υποστήριζε την περασμένη εβδομάδα ότι «αν κινηθούμε σωστά και οργανωμένα, το κόστος για το ευρώ θα είναι μικρότερο απ’ ό,τι αρχικά είχε προϋπολογιστεί».
Οι προοπτικές αυτές έχουν δημιουργήσει σοαβρές αντιδράσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλκίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χθες, σε μια ακόμη προσπάθεια να καλμάρει τους Φινλανδούς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Βαν Ρομπόϊ, μεταβαίνει σήμερα στην Φινλανδία με σκοπό να πείσει τον πρωθυπουργό της χώρας να μεταβάλλει τη στάση τους στο ζήτημα των εμπράγματων εγγυήσεων. Στη συνέχεια θα μεταβούν μαζι στο Βερολίνο προκειμένου να συναντήσουν την Α. Μέρκελ. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για υπόσχεση ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια» και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στη διάρκεια του Συμβουλίου της Ευρωζώνης στην Πολωνία, στις 16 Σεπτεμβρίου.
Η γερμανική κυβέρνηση θα καθορίσει την στάση της με την έκθεση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα και όχι βάσει φημολογίας και εικασιών, ανέφερε η γερμανική καγκελαρία στον απόηχο της αποχώρησης των ελεγκτών -και ενώ στο Βερολίνο μαίνονται οι επικρίσεις για την Αθήνα. Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σε ερώτηση για την αποχώρηση των ελεγκτών, είπε πως «η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει χωρίς καθυστερήσεις, και αν πράγματι τις εφαρμόζει, αυτό θα το κρίνει το πόρισμα της τρόικας».
«Η βάση για την όποια στάση της κυβέρνησης του Βερολίνου θα είναι η επίσημη έκθεση της τρόικας και όχι οι φήμες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος. Κι όμως, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, για πρώτη φορά μετά από καιρό επιφανείς Γερμανοί πολιτικοί θέτουν θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη -όπως ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της βουλής, ο Χριστιανοδημοκράτης Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, και ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και μέλος του προεδρείου των Φιλελευθέρων Χέρμαν Ότο Σόλμς θέτουν θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι δύο πολιτικοί αμφιβάλλουν για το εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ξεπεράσει την οικονομική κρίση χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και να γίνει ανταγωνιστική παραμένοντας στην ευρωζώνη. Ο μεν Β.Μπόσμπαχ μάλιστα τονίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην Ελλάδα, αλλά κυρίως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει εάν ως μέλος της ευρωζώνης μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα ανταγωνιστική, είπε, για να προσθέσει πως ο ίδιος δεν το πιστεύει.
Δεν εμφανίζεται πάντως το σύνολο του CDU να έχει την ίδια άποψη: Ο ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ υποστηρίζει πως η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού -που υποστήριζε πως η δυναμική του χρέους παραμένει ανεξέλεγκτη- «δείχνει ότι οι Έλληνες αξιολογούν την κατάστασή τους σε μια ρεαλιστική βάση». Αυτό, συνέχισε ο Μπροκ, τον κάνει να ελπίζει «ότι η Ελλάδα θα κάνει περισσότερα για να ξεπεράσει τα προβλήματά της», τονίζοντας πως η έξοδος μίας χώρας από την Ευρωζώνη θα ήταν επικίνδυνη.
«Υπερχρεωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»
Ξεφυλλίζοντας κάποιος όμως χθες τον γερμανικό κυριακάτικο Τύπο, δεν θα σχηματίσει αισόδοξη προοπτική: «Το ευρώ έχει βάλει πλώρη για το παγόβουνο» γράφει το κεντρικό θέμα της οικονομικής Handelsblatt, η οποία -αφού εξετάζει το σενάριο «Τιτανικού» για τη νομισματική ένωση, σημειώνει πως η γερμανική πολιτική σκηνή «χάνει την υπομονή της με την Αθήνα», μετά και την αποχώρηση της τρόικας. Ακόμη σκληρότερο το κεντρικό άρθρο της Welt, η οποία υποστηρίζει πως είναι άσκοπο να ασκούνται πιέσεις στην Ελλάδα για νέα μέτρα και «έφτασε η ώρα την αφήσουμε να αισθανθεί τις συνέπειες της διαχείρισής της».
Στον ίδιο τόνο, και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο κύριο θέμα της με τίτλο «Υπερχρεωμένες Πολιτείες της Ευρώπης». Η εφημερίδα αναφέρει πως το κεντρικό μήνυμα που στέλνουν οι τελευταίες εξελίξεις είναι πως «οι διασώσεις δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο», ενώ αναρωτιέται επίσης «για πόσο ακόμη θα κρατήσει η υπομονή των Ευρωπαίων ψηφοφόρων».
Στους ίδιους τόνους σωρεύθηκαν το τελευατίο τριήμερο πολλά άρθρα και αναλύσεις στο σύνολο του ευρωπαϊκού τύπου ακόμη και σε χώρες που στήριζαν τη βοήθεια προς την Ελλάδα σαν απολύτως αναγκαία όπως το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ισπανία, δείχνοντας πως είτε η κλυβέρνηση μπορεί να λάβει και κυρίως να εφαρμόσει τα μέτρα που της ζητούνται ή πως η χώρα θα πρέπει ν αφεθεί να χρεωκοπήσει…
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.