Select Menu


Την ώρα που η σεναριολογία για μια πρόωρη αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας παίρνει φρενήρεις ρυθμούς, μια ανάλυση της JP Morgan που έγινε σε ανύποπτο χρόνο (δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου) εξηγεί γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει άκρως σοβαρούς λόγους να επιχειρήσει «μπλόκο» σε οποιοδήποτε σενάριο αναδιάρθρωσης πριν τη λήξη του μνημονίου, το καλοκαίρι του 2013.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας επιχειρούν να ξεδιπλώσουν το «κουβάρι» που έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα, όπως και στην Ιρλανδία, οι τριγωνικές σχέσεις κυβέρνησης-τραπεζών-ΕΚΤ. Ένα «κουβάρι», που καθιστά απαγορευτική κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν τη λήξη του μνημονίου, αφού σε αυτή την περίπτωση η πρώτη που έχει να χάσει πολλά είναι η ίδια η ΕΚΤ:

- Οι ελληνικές τράπεζες έχουν, όπως και οι ιρλανδικές, σοβαρό πρόβλημα εξάρτησης από τις εγγυήσεις του Δημοσίου για το δανεισμό τους από την ΕΚΤ. Στα τέλη του περασμένου χρόνου, τονίζει η JP Morgan, έσπευσαν να λάβουν εγγυήσεις 25 δις. ευρώ για να καλύψουν τις «τρύπες» που θα δημιουργούσε φέτος το αυστηρότερο καθεστώς αποδοχής καλυμμάτων δανεισμού από την ΕΚΤ. Πέραν αυτών των εγγυήσεων, το Δημόσιο θα προσφέρει φέτος εγγυήσεις άλλων 30 δις. ευρώ, για να καλύψει τη ρευστότητα των τραπεζών.

-Ουσιαστικά, τονίζει η JP Morgan, εάν χρησιμοποιηθούν και αυτές οι εγγυήσεις, τα καλύμματα δανεισμού που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για να δανείζονται από την ΕΚΤ θα συνδέονται στο μεγαλύτερο μέρος τους με κρατικά ομόλογα και εγγυήσεις: 85 δις. ευρώ τίτλοι εγγυημένοι από το Δημόσιο, 45 δις. ευρώ κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και άλλα 8 δις. ευρώ ειδικά ομόλογα zero-coupon, που είχαν διατεθεί στις τράπεζες από το πρώτο «πακέτο» ενισχύσεων. «Η μεγάλη έκθεση της ΕΚΤ σε καλύμματα δανεισμού που συνδέονται με το Δημόσιο φέρνει την ΕΚΤ σε εξαιρετικά δυσμενή θέση σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους ή χρεοκοπίας», τονίζουν οι αναλυτές της JP Morgan.

-Τι θα σήμαινε αυτό στην πράξη; Ότι αν μειωνόταν κατά 30% η ονομαστική αξία αυτών των ομολόγων («κούρεμα») θα χάνονταν περί τα 40 δις. ευρώ από την αξία των καλυμμάτων δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα αδυνατούσαν να καλύψουν αυτή τη διαφορά χωρίς να «βάλουν χέρι» στις καταθέσεις. Συνεπώς, η ζημιά αυτή θα έμενε στην ίδια την ΕΚΤ, η οποία θα είναι εκτεθειμένη σε ζημιά και από τις αγορές ελληνικών ομολόγων που έχει κάνει (αξία κτήσης 35 δις. ευρώ, ονομαστική αξία 50 δις. ευρώ), στην περίπτωση που το «κούρεμα» ήταν υψηλότερο και έφερνε την αξία των ομολόγων αυτών κάτω από το κόστος κτήσης τους από την ΕΚΤ.

Είναι προφανές, ότι αυτή η τριγωνική σχέση κυβέρνησης-τραπεζών και ΕΚΤ υποχρεώνει τους κεντρικούς τραπεζίτες να προβάλουν «βέτο» σε μια πρόωρη αναδιάρθρωση του χρέους. Σημαίνει αυτό, ότι η ΕΚΤ έχει αποκλείσει οριστικά το σενάριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους; Ασφαλώς όχι! Απλώς το τοποθετεί χρονικά στο 2013, δηλαδή μόλις λήξει το ήδη εφαρμοζόμενο μνημόνιο, γιατί τότε εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ.

Πώς θα γίνει αυτό; Η JP Morgan εξηγεί στην ίδια ανάλυση, ότι η κεντρική τράπεζα θα πιέσει μέχρι τη λήξη του μνημονίου τις ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή κυρίως θυγατρικές σε χώρες του εξωτερικού, ώστε να περιορίσουν δραστικά τις ανάγκες τους για ρευστότητα και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση. Επιπλέον, όσο θα περνά ο καιρός και θα εκταμιεύονται οι δόσεις του δανείου των 110 δις. ευρώ, θα αποπληρώνονται από αυτές τα ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, ώστε στο τέλος του 2012 να έχουν μειωθεί αυτές οι θέσεις από 45 σε 28 δις. ευρώ και να επιστραφούν στην ΕΚΤ τα δανεικά που έχει δώσει με κάλυμμα αυτά τα ομόλογα.

Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας για την ΕΚΤ να συνεχισθεί η εφαρμογή του μνημονίου, ώστε να δοθεί χρόνος για να αποσυνδεθεί η βόμβα στα θεμέλια του Ευρωσυστήματος, που δεν είναι άλλη από τις σχέσεις εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο. Αν παρ’ ελπίδα χρειασθεί μια γρήγορη αναδιάρθρωση του χρέους, επειδή η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν θα επιτρέπει να συνεχισθεί η εφαρμογή του μνημονίου, η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να βρουν ένα εναλλακτικό σχέδιο, για να αποτρέψουν την «έκρηξη» αυτής της βόμβας.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top