Select Menu


Η Δίκη στη Χάγη πέρασε, χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση και προσοχή στην Ελλάδα.
Εκτός από ορισμένους Έλληνες δημοσιογράφους και έντυπα ενημέρωσης που παρακολουθούσαν την απευθείας μετάδοση, μέσω της ιστοσελίδας του Διεθνούς Δικαστηρίου, άλλοι , όπως η ελληνική τηλεόραση, δεν έδειξε κανέναν ενδιαφέρον  για τη νομική διαδικασία…
Κύρια αναφορά υπήρξε από τους bloggers και  από ορισμένες εφημερίδες , όπως η εφημερίδα ‘Έθνος’, η οποία, εφημερίδα, μέσα από κείμενά της ήταν επικριτική, επειδή κανένας έλληνας δημοσιογράφος δεν βρέθηκε στη Χάγη να παρακολουθήσει τη διαδικασία και πέρασε έτσι
απαρατήρητη από τον ελληνικό λαό.



Η αναφερόμενη ελληνική εφημερίδα, επικρίνει και τις υπηρεσίες της ελληνικής πρεσβείας στη Χάγη, η οποία δεν πληροφορούσε για την διαδικασία, αν και έστελνε, η ίδια, λεπτομερή αναφορά για όσα συνέβαιναν καθημερινά στο χώρο του δικαστηρίου.

Σε αντίθεση με τη διαφορά στη Χάγη, που πέρασε στα σιωπηλά, πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τα διπλώματα του Πανεπιστημίου του Στιπ το οποίο είχε ενσωματώσει τον Ήλιο της Βεργίνας στα διπλώματά του.

Ο σχολιασμός για αυτό, υπήρξε ισχυρότατος από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η πΓΔΜ βρήκε έναν άλλο τρόπο να παραβιάζει την ενδιάμεση συμφωνία.

Και το εκπληκτικό ήταν  ότι τα σχόλα αυτά (των Ελλήνων μπλόγκερς) σχολιάστηκαν από το κοινό της πΓΔΜ και καταδίκασαν, μάλιστα,  την κίνηση αυτή του Πανεπιστημίου, με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να επηρεάσει  αρνητικά την εικόνα της χώρας μας στην διαδικασία της Χάγης.

Μαζί με τη δίκη της Χάγης, η εφημερίδα ‘Καθημερινή’ και η τηλεόραση ‘Σκάι’ συνεχίζει να δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα της ιστοσελίδας  ‘Wikileaks’ σχετικά με αναφορές της αμερικανικής πρεσβείας.

(Στη συνέχεια η  σκοπιανή εφημερίδα ‘Ούτρινσκι Βέσνικ’  αναφέρεται στις αποκαλύψεις της Wikileaks, που ήρθαν στο προσκήνιο του ελληνικού Τύπου, σχετικά με δραστηριότητες  του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών).

Σκόπια: «Με τον Ήλιο της Βεργίνας η Ελλάδα έκλεισε την επιχειρηματολογία της» 

Τίποτε καινούργιο  στο σύνολο των ελληνικών αντεπιχειρημάτων δεν ειπώθηκε, τελικά στο ανάκτορο της Δικαιοσύνης στη Χάγη.
Οι υπερασπιστές της Αθήνας επανέλαβαν τα ίδια επιχειρήματα προς τους δικαστές, ότι, δηλαδή, αυτή η οποία έχει παραβιάσει την ενδιάμεση συμφωνία, είναι η πΓΔΜ.

Η Μαρία Τελαλιάν του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επέμενε σε παραδείγματα στα οποία φαίνεται ότι η πΓΔΜ χρησιμοποίησε τα ελληνικά σύμβολα, παραβιάζοντας την Ενδιάμεση Συμφωνία.
Εκτός από τον Ήλιο της Βεργίνας και τις ονομασίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του πατέρα του Φιλίππου σε κτιριακά συγκροτήματα στα Σκόπια, αναφέρθηκε και στα σχολικά βιβλία της ιστορίας.


«Η ενδιάμεση συμφωνία έχει ως στόχο όχι μόνον την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών αλλά και την καθιέρωση ενός σταθερού πλαισίου για την επίλυση της διαφοράς μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», δήλωσε η Τελαλιάν.
Κατηγόρησε, επίσης την πΓΔΜ για εδαφικές βλέψεις που έχει κατά της Ελλάδας και ότι η πΓΔΜ αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

  Ο καθηγητής Michael Reisman του πανεπιστημίου Yale, εξέτασε τα θέματα που αφορούν την αρμοδιότητα του δικαστηρίου. Υποστήριξε ότι η διαφορά του ονόματος, έμμεσα, συνδέεται  με την υπόθεση της καταγγελίας των Σκοπίων και επεσήμανε ότι η σχέση αυτή καθιστά αναρμόδιο το δικαστήριο στην έκδοση απόφασης, καθ’ όν χρόνο υπάρχει η εκκρεμότητα με το όνομα.

Ο καθηγητής James Crawford του πανεπιστημίου του Cambridge, αν και παρέμεινε στην ερμηνεία των άρθρων 11 και 22 της ενδιάμεσης συμφωνίας, επέμεινε στην πολιτική διένεξη που υπάρχει στο θέμα του ονόματος και στο γεγονός ότι η Ελλάδα, παρά τις παραβιάσεις της πΓΔΜ,  δεν έχει ζητήσει  ρήτρα  για τη διασφάλιση της συμφωνίας.

Η ελληνική επιχειρηματολογία έληξε, σήμερα, το απόγευμα. Η ακροαματική διαδικασία τελείωσε και από τις δύο πλευρές. Η απόφαση θα εκδοθεί μέχρι το Φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.


Πανηγυρίζουν στα Σκόπια για “γκάφα” του δικηγόρου που υπερασπίζεται τις θέσεις μας!

«Μακεδονία» αποκαλεί τα Σκόπια στην ιστοσελίδα της δικηγορικής εταιρείας με την οποία συνεργάζεται ο Βρετανός καθηγητής James Crawford, που το υπουργείο Εξωτερικών προσέλαβε, για να υπερασπίσει τις ελληνικές θέσεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου εκδικάζεται – αυτές τις ημέρες, μάλιστα - η προσφυγή των Σκοπίων κατά της χώρας μας, για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας!


Τα σκοπιανά ΜΜΕ, όπως το άκρως προπαγανδιστικό mia.com.mk, «πανηγυρίζουν» για το γεγονός, σχολιάζοντας καυστικά πως μέσα στην αίθουσα του Διεθνούς Δικαστηρίου, ο νομικός εκπρόσωπος της Ελλάδας αποκαλεί τα Σκόπια «FYROM» και εκτός «Μακεδονία»!

Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του δικηγορικού γραφείου «ΜΑΤΡΙΧ» με το οποίο συνεργάζεται ο κ.Crawford, υπάρχει αναρτημένο αναλυτικά το βιογραφικό του, όπου για τις υποθέσεις με τις οποίες ο ίδιος έχει ασχοληθεί, αναφέρεται και η δικαστική διαφορά «Macedonia VS Greece» στη Χάγη!
Το συγκεκριμένο αρχείο μετά το σάλο που προκλήθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης, αφαιρέθηκε από το εν λόγω βιογραφικό…

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν το γεγονός, απέδωσαν το ζήτημα σε λάθος του διαχειριστή της ιστοσελίδας του δικηγορικού γραφείου MATRIX, υποστηρίζοντας ότι η αφαίρεση της αναφοράς στη συμμετοχή του καθηγητή Crawford έγινε ακριβώς για να διορθωθεί.

Αν κάποιος έμπαινε στην ιστοσελίδα www.matrixlaw.co.uk χτες, θα έβλεπε ότι όντως δεν αναφερόταν πουθενά η εμπλοκή του καθηγητή στην υπόθεση… Aντίθετα, υπήρχαν οι αναφορές για τη συμμετοχή του κ. Crawford σε άλλες υποθέσεις της “γειτονιάς” μας, όπως στο Κόσοβο, σε διαμάχη ελληνικής επιχείρησης με το αλβανικό δημόσιο κ.α.

Σκόπια: «Περιμένουμε καλά νέα από τη Χάγη»


Τα Σκόπια περιμένουν καλή είδηση από τη Χάγη. Ο Μιλόσοσκι, με άποψη, του ατόμου που έλαβε μέρος στη διαδικασία του Δικαστηρίου, πιστεύει σε έγκυρη νομική απόφαση.

Μια απόφαση που δεν θα έχει ηττημένους και νικητές. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών, διαβεβαιώνει ότι θα ακολουθήσει μια περίοδος κατά την οποία οι συνομιλίες μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας θα ενταθούν.
 
«Όταν είχαμε μεγάλη ένταση με την αμοιβαία αλληλογραφία, για τα ενδεχόμενα επιχειρήματα που αφορούσαν τη δικαστική υπόθεση, πέρσι, στη συνέχεια ακολούθησε  μια περίοδος μεγάλης έντασης αμοιβαίων σκοπιανο-ελληνικών συνομιλιών, ένα γεγονός που δείχνει ότι ο διάλογος εξαρτάται από την πολιτική βούληση που δείχνουν οι δύο πλευρές και όχι από τις διαδικασίες των νομικών υποθέσεων, όπως, έν προκειμένω ,στη Χάγη», δήλωσε ο Μιλόσοσκι. Επισήμως, τα Σκόπια, θα σεβαστούν την απόφαση του δικαστηρίου, αμέσως μετά την ανακοίνωσή της, πρόσθεσε ο σκοπιανός υπουργός.

Η ακρόαση, συμπληρώνεται αύριο με τα ελληνικά αντεπιχειρήματα. Η ετυμηγορία, πιθανώς, θα κοινοποιηθεί στις αρχές του φθινοπώρου.

«Στη χρονική διάρκεια που μεσολαβεί, δεν υπάρχουν θετικές ενδείξεις, για συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Ναουμόφσκι, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο,  ότι το όνομα δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται και οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μπορούν να ανασταλούν.

«Γνωρίζουμε ότι ο προσανατολισμός της πΓΔΜ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και  η  ένταξη στο ΝΑΤΟ εμποδίζεται, από μια διαφωνία που υπάρχει εδώ και είκοσι χρόνια. Εμείς δεν αμφισβητούμε το γεγονός αυτό. Βρισκόμαστε, όμως, στη διαδικασία εξεύρεσης μια λύσης η οποία, θα είναι, αμοιβαία, αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές. Και αυτή την πολιτική θα ακολουθήσουμε και μελλοντικά», είπε ο Ναουμόφσκι.

Οι πολιτικοί αναλυτές, όμως, επισημαίνουν ότι πιθανές πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη δυναμική που υπάρχει για την επίλυση της διαφοράς.

Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε, ο Γκρούεφσκι, στις Βρυξέλες, έλαβε συμβουλές να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες στην επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Και η Άστον και ο Φούλε περιμένουν γρήγορες κινήσεις από την κυβέρνηση των Σκοπίων, σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης Γκεόργκι Τόμιτς, του σκοπιανού καναλιού.


Πηγή
1 - 2

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top