Select Menu

Αποκαλυπτικός ΝΑΤΟικός χάρτης δείχνει το βάθος της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος δηλώνει ικανοποιημένος, γιατί τα «συμμαχικά» αεροσκάφη ζητάνε... άδεια για να έρθουν σε ελληνικά αεροδρόμια


Ο χάρτης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, όπου όλη σχεδόν η Ελλάδα περιλαμβάνεται στη ζώνη επιχειρήσεων υπό τα στρατηγεία της Σμύρνης και...
της Νάπολης

Την προπαγάνδα της ελληνικής εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη προσπαθεί να εξυπηρετήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, προβάλλοντας την ψευδεπίγραφη «κατοχύρωση» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» μέσω της βαθιάς εμπλοκής της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις. Ο υπουργός Αμυνας, στη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, εμφανίστηκε ως... πολέμαρχος, αναφωνώντας δημόσια «κύριε Πρόεδρε, είμαστε στο μέσον επιχειρήσεων. Είναι ευκαιρία να σας ενημερώσω».

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο Ε.Βενιζέλος είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για την κατάσταση στη Λιβύη και για το επίπεδο συμμετοχής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» και πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι «η διπλωματική και πολιτική θέση της χώρας μας αναδεικνύεται και ενισχύεται». Μάλιστα, εμφάνισε ως ελληνικό... επίτευγμα το ότι τα «συμμαχικά» μαχητικά αεροσκάφη, που χρησιμοποιούν ελληνικά αεροδρόμια, εναέριο χώρο και FIR (χώρος ευθύνης στο διεθνή εναέριο χώρο), ενημερώνουν για αυτό τις ελληνικές αρχές! «Τηρούνται, είπε, από όλα τα αεροσκάφη που μετέχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και του συνασπισμού δυνάμεων που δρα στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή, οι κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, ένα ζήτημα που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ σε σχέση με το FIR Αθηνών.

Ενα ζήτημα ιδιαίτερης ευαισθησίας για την ελληνική κοινή γνώμη. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα κεκτημένο. Και επίσης, οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ, όταν πρόκειται για πραγματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και όχι για ασκήσεις γίνονται με άλλα κριτήρια και με άλλες προτεραιότητες. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για το χώρο, όχι μόνο της δικής μας εθνικής κυριαρχίας και των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».

Με αυτούς τους ισχυρισμούς, ο υπουργός Αμυνας - άλλωστε αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική - προκειμένου να καλύψει την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο, θέτει υπό γενική αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Δηλαδή, εμφανίζει σαν επίτευγμα το γεγονός ότι μια σειρά ελληνικά αεροδρόμια, Σούδα, Αραξος, Ακτιο, Ανδραβίδα κ.λπ., έχουν μετατραπεί σε πολεμικά ορμητήρια πρώτης γραμμής και τα ξένα μαχητικά που επιχειρούν από αυτά δίνουν σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές.

Ωστόσο, ούτε καν αυτό αληθεύει και τον Ελληνα υπουργό Αμυνας τον διαψεύδει το ίδιο το ΝΑΤΟ με αποκαλυπτικό χάρτη της περιοχής των επιχειρήσεων που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του.

Συγκεκριμένα, για το ΝΑΤΟ, σχεδόν ολόκληρη η ελληνική επικράτεια νότια της Θεσσαλονίκης, ξηρά, θάλασσα και αέρας μέχρι και τη Λιβύη αποτελεί «Area of Operation» (Ζώνη Επιχειρήσεων) για την εφαρμογή των ΝΑΤΟικών σχεδίων για «Arms Empargo» (εμπάργκο όπλων) και «No Fly Zone» (ζώνη απαγόρευσης πτήσεων). Η περιοχή αυτή για το ΝΑΤΟ είναι επιχειρησιακά ενιαίος χώρος που υπάγεται σε τρία ΝΑΤΟικά στρατηγεία, τα οποία αποτυπώνονται και στο χάρτη, στο αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης που έχει Αμερικανό διοικητή και Τούρκο υποδιοικητή και στα δύο στρατηγεία της Νάπολης στο Διακλαδικό και στο Ναυτικό. Πουθενά δεν αναφέρεται το CAOC-7 (ΝΑΤΟικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων) της Λάρισας, καθώς η λειτουργία του τελεί υπό τουρκική αίρεση.

Προφανώς, το μόνο που διευθετούν οι ελληνικές αρχές είναι το πόσα αεροπλάνα χωράνε σε κάθε ελληνικό αεροδρόμιο, δηλαδή ένα είδος «παρκαδόρου». Από 'κει και πέρα η διαχείριση του ελληνικού εναέριου χώρου είναι καθαρά ΝΑΤΟική υπόθεση. Στον ίδιο χάρτη αποτυπώνεται και το βάθος της ελληνικής εμπλοκής, αφού αποτυπώνονται συγκεκριμένα τα πολεμικά αεροδρόμια Σούδας, Ανδραβίδας, Αράξου και Ακτίου ως «Airbase», δηλαδή αεροπορικές βάσεις εξόρμησης των βομβαρδιστικών για τη Λιβύη

Απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία η κυβέρνηση της Λιβυής


Στην Τρίπολη, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι «η πρόταση γιά εκεχειρία, που κατατέθηκε από τους εξεγερμένους, δεν γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση στην Τρίπολη. Πρόσθεσε συγχρόνως ότι, «τα κυβερνητικά στρατεύματα θα επιμείνουν, να πολιορκούν λιβυκές πόλεις, καθώς επίσης και να προβαίνουν σε βομβαρδισμούς».

Κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Τρίπολη χαρακτήρισε νωρίς το βράδυ, τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, ως «έγκλημα, στρεφόμενο κατά της ανθρωπότητας».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι αναφέρθηκε επίσης,στις ίδιες δηλώσεις του, «σε βομβαρδισμούς αμάχων» από τα πολεμικά αεροπλάνα των συμμάχων.
Από τη γεωγραφική σκοπιά, ανέφερε ότι «πρόκειται γιά βομβαρδισμούς αμάχων, που κατοικούν, ιδίως, στον ανατολικό τομέα της Λιβύης».


Δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν νωρίτερα με σφοδρά πυρά πυροβολικού την Μιζουράτα, που ελέγχεται από τους αντάρτες, και στρατιώτες που υποστηρίζουν τον Καντάφι επιτίθενται σε καταστήματα και κατοικίες στο κέντρο της πόλης, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών.
«Χρησιμοποίησαν άρματα μάχης, ρουκέτες, όλμους και άλλα όπλα για να πλήξουν σήμερα την πόλη.

Ήταν ένας τυφλός και πολύ σφοδρός βομβαρδισμός», δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος. «Ο τόπος έχει γίνει αγνώριστος. Δεν μπορώ να περιγράψω την καταστροφή», πρόσθεσε.
«Οι φιλοκανταφικοί στρατιώτες που κατάφεραν να μπουν μέσα στην πόλη μέσω της Οδού της Τρίπολης λεηλατούν τα καταστήματα, ακόμη και σπίτια, και καταστρέφουν τα πάντα», δήλωσε ακόμη ο εκπρόσωπος. «Βάζουν στόχο τους πάντες, μπαίνουν στα σπίτια πολιτών. Δεν ξέρω τι να πω, ας μας βοηθήσει ο Αλλάχ», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τηλεόραση του BBC, ένας Λίβυος γιατρός δήλωσε πως από τα αεροπορικά πλήγματα του δυτικού συνασπισμού σκοτώθηκαν την Τετάρτη κοντά στην πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα (ανατολική Λιβύη) επτά άμαχοι, οι περισσότεροι παιδιά, και τραυματίσθηκαν 25.
Ο γιατρός είπε στον ανταποκριτή του BBC πως τον κάλεσαν σ' ένα χωριό σε απόσταση 15 χλμ. από την Μπρέγκα όταν επλήγη από τα αεροπλάνα μια φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων υποστηρικτών του Καντάφι.
Ένα ρυμουλκούμενο όχημα που περιείχε πυρομαχικά εξερράγη ανάμεσα σε δύο κατοικίες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν νεαρά κορίτσια και αγόρια ηλικίας από 12 ως 20 ετών, μετέδωσε σήμερα το BBC. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Μάχες διεξάγονται σήμερα κοντά στην Μπρέγκα ανάμεσα στους εξεγερμένους και τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι, ενώ η κακοκαιρία δημιουργεί εδώ και πολλές ημέρες εμπόδια στις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού.

Η γραμμή του μετώπου βρισκόταν το πρωί στα περίχωρα της Μπρέγκα, όμως για πρώτη φορά οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στην περιοχή από την Ατζνταμπίγια (σε απόσταση 80 χλμ. από την Μπρέγκα), σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί από ανεξάρτητη πηγή ποιος ελέγχει την Μπρέγκα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 800 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.

Έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός οι αντικαθεστωτικοί της Λιβύης

Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη είναι έτοιμοι να σεβαστούν μια κατάπαυση του πυρός υπό τον όρο ότι οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι θα διακόψουν την επίθεσή τους εναντίον των πόλεων που κρατούν οι εξεγερμένοι, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του αντιπροσωπευτικού οργάνου των εξεγερμένων Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ.

«Είμαστε έτοιμοι για μια κατάπαυση του πυρός, με τον όρο ότι οι αδελφοί μας στις δυτικές πόλεις θα μπορέσουν να εκφραστούν ελεύθερα και οι (φιλοκανταφικές) δυνάμεις που πολιορκούν τις πόλεις μας θα αποσυρθούν», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βεγγάζη ο Αμπντελτζαλίλ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Μετάβασης.

Ο Αμπντελτζαλίλ έκανε δηλώσεις έπειτα από συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, τον Ιορδανό Άμπντελ Ιλάχ Χατίμπ.

Πετρελαϊκή - ανθρωπιστική συμφωνία αντικαθεστωτικών με το Κατάρ 

Το Κατάρ θα παράσχει καύσιμα, φάρμακα, τρόφιμα και άλλα ανθρωπιστικά αγαθά για την κάλυψη των αναγκών των αντικαθεστωτικών στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τη διάθεση στην αγορά πετρελαίου από την κατεχόμενη από τους εξεγερμένους ανατολική Λιβύη, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών που είναι αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα.

Το Κατάρ «συμφώνησε να διαθέσει στην αγορά αργό πετρέλαιο για εμάς και θα βάλουμε τα χρήματα σε έναν λογαριασμό τριτεγγυητή. Από το Κατάρ θα πάρουμε ό,τι χρειαζόμαστε σε καύσιμα, φάρμακα, τρόφιμα και ανθρωπιστικό υλικό», σημείωσε ο Άλι Ταρχούνι σε συνέντευξη Τύπου.

«Τα αιτήματά μας είναι απλά και σαφή, η ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η άρση των κυρώσεων που μας εμποδίζει στην εξαγωγή του πετρελαίου μας», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι το θέμα της άρσης των κυρώσεων θίχτηκε σε συζήτηση με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ που επισκέπτεται τη Λιβύη Αμπντελιλάχ αλ Χάτιμπ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι εξεγερμένοι έχουν δημιουργήσει «κάτι σαν υπουργείο πετρελαίου» και το προσωπικό για το πετρέλαιο εργάζεται τώρα υπό το σώμα αυτό ή για λογαριασμό της Αραβικής Πετρελαϊκής Εταιρείας του Κόλπου, η οποία έχει την έδρα της στην ανατολική Λιβύη και η οποία έχει κόψει τους δεσμούς με τη μητρική της την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του λιβυκού κράτους.




Πηγή
1 - 2

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top