Select Menu


Όταν όλες οι αρμάδες του κόσμου είναι μαζεμένες στη Μεσόγειο, πλην της Ρωσικής, με στραμμένη την προσοχή στη Λιβύη, είναι μια κατάλληλη στιγμή η Τουρκία να επιδιώξει να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο Αιγαίο. Το κρίσιμο σημείο είναι έξω από το Καστελόριζο στο σημείο που ενώνονται η νόμιμη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδος με την Κυπριακή άρα και με την Ισραηλινή , αλλά και η επιδιωκόμενη , εκτός Διεθνούς Δικαίου, Τουρκική με την Αιγυπτιακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία προετοιμάζεται  για την μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση των τελευταίων ετών στην περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της Ρόδου!

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες μεγάλη είναι η κινητικότητα, η οποία λαμβάνει χώρα στον τουρκικό ναύσταθμο Ακσάζ, ο οποίος βρίσκεται ανατολικά της Ρόδου.

Η προετοιμασία της άσκησης, η οποία εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί -ενώ θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη- έρχεται σε συνέχεια της ανοιχτής πρόκλησης στην οποία προχώρησε το βράδυ της 12ης Μαρτίου τουρκική φρεγάτα, που παρενόχλησε ιταλικό ερευνητικό σκάφος. Οι Ιταλοί έκαναν έρευνες για λογαριασμό του Ισραήλ νότια του Καστελόριζου, ενημερώνοντας το πλήρωμα του ότι βρίσκεται «εντός της τουρκικής ΑΟΖ».

Το περιστατικό αυτό συνέβη, λίγα μόλις 24ωρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα και τις προκλητικές δηλώσεις του ότι «το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στη Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δεσμεύσει πολύ μεγάλη θαλάσσια έκταση για την πραγματοποίηση της αεροναυτικής άσκησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη περιοχή νότια και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, όπου αρκετές φορές η Τουρκία έχει εγείρει αξιώσεις αναφορικά με το υποτιθέμενο δικαίωμά της να διεξάγει ενεργειακές έρευνες. Πρόκειται για την περιοχή, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης, η οποία έχει ξεσπάσει αναφορικά με τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η κίνηση αυτή της Άγκυρας έχει ως σκοπό να αιφνιδιάσει την ελληνική πλευρά, την στιγμή, που στην Αθήνα πραγματοποιείται συζήτηση αναφορικά με το επίπεδο συμμετοχής της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ελλάδας. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρης Δρούτσας βρίσκεται στο Βερολίνο, ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τηρεί στάση αναμονής.

Όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή: «Ίσως σήμερα, που η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι συγκεχυμένη, είναι η καλύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει στον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο».

Εγκλωβισμός

Μια επίσης αξιόπιστη πληροφορία, η οποία είναι ενδεικτική του πόσο έχει εγκλωβιστεί η Αθήνα, αναφέρει ότι η Ελλάδα αποφάσισε άμεσα να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο για τις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, θεωρώντας ότι η Τουρκία δεν θα διαφωνούσε τελικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ίσως η Ελλάδα να μην πρόσφερε διευκολύνσεις για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνεχίζονται κατά των Κανταφικών δυνάμεων, αν εξ αρχής είχε γνώση της τουρκικής στάσης στο θέμα της Λιβύης, δεδομένου ότι η Άγκυρα εμμένει σταθερά στην άρνησή της για ανάληψη στρατιωτικού ρόλου από το ΝΑΤΟ.

Απο προχθές συγκεντρώνεται στον ναύσταθμο απέναντι από την Ρόδο, οι περισσότερες δυνάμεις Ναυτικού και Αεροπορίας της Τουρκίας. Μέσα στις επόμενες μέρες και ενώ θα εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε, όπου το ελληνικό ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο στα ζητήματα οικονομίας, η Άγκυρα με μεθοδολογία Ψυχρού Πολέμου, θέλει να δείξει ότι η περιοχή έξω από το Καστελόριζο είναι διεθνής και όχι Ελληνική, ενώ μπλοκάροντας τεράστιες περιοχές της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιβεβαιώνει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Το ζήτημα για την Ελληνική κυβέρνηση, γίνεται αρκετά απλό. Ή θα σταματήσει τους «ενδοτισμούς» και τους περιπάτους στο Βερολίνο και θα συγκεντρωθεί στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας ή πολύ γρήγορα η Τουρκία αντιδρώντας στα νέα δεδομένα στη Μεσόγειο και την αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ, που αυτή δημιουργεί μαζί με τη Γερμανία στο «μέτωπο» της Λιβύης , θα πετύχει νέα δεδομένα σε επίπεδο «ζωνών διεκδίκησης» και όχι στις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

Στη δεύτερη περίπτωση μετά το 1974 ελληνική κυβέρνηση θα χρεωθεί εθνική ήττα και αυτό όσο και αν η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο, θα φέρει ραγδαίες εξελίξεις, όπως και τότε. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχει τη δυνατότητα στην παρούσα φάση να κλείσει τα θέματα των ΑΟΖ, μαζί με αυτήν του Αιγαίου. Οι συμμαχικές δυνάμεις που θα στηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πολύ μεγαλύτερες και σημαντικότερες από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι συσχετισμοί με Αμερικανούς, Γάλλους και Ισραηλινούς είναι υπέρ μας. Αλλά χρειάζεται αποφασιστικότητα, θάρρος και έμπειροι χειρισμοί για να υπάρξει το θετικό πολύ απλό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο παράγοντες. Ο πρώτος ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη γίνονται στο πλαίσιο της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου. Δεύτερον ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει με αιφνιδιασμό να δημιουργήσει νέα δεδομένα υπέρ της, σε κρίσιμους τομείς , όπως το πέρασμα της στο νότιο μέρος της Μεσογείου και οι συνθήκες κοινής διαχείρισης στο Αιγαίο, άσχετα με το μέλλον του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της Ελλάδος, σε επίπεδο χειρισμών αλλά και σε επίπεδο στρατηγικής δίνει το μήνυμα του Ερζερούμ. «Προχωρήστε και δεν θα βρείτε αντίσταση». Ομοίως χειρίζεται και το Σκοπιανό. Αυτό που δεν γίνεται προφανώς αντιληπτό είναι ότι οι συνθήκες από το 1999 έχουν αλλάξει. Επίσης ότι το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδος δεν λύνεται με το Μνημόνιο, ούτε με το «Σύμφωνο του ευρώ». Αλλά με διπλωματία υψηλής έντασης και γεωπολιτική προσέγγιση πολύ διαφορετική απ’ ότι την τελευταία 20ετια.

Οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν το μέλλον και η μεγάλη αναστροφή και ευκαιρία είναι εκεί έξω. Στο ελληνικό αρχιπέλαγος του Αιγαίου!


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top