Select Menu


Πώς έγινε τέτοιο λάθος, η Ελλάδα να επιλέξει τρόπο ζωής πέρα από τις δυνατότητές της, όταν η ζωή κυμαινόταν σε επίπεδα υψηλά όσο ποτέ άλλοτε σε μοντέρνα χρόνια;

Φαίνεται πως όλους μάς βαραίνει ένα αίσθημα ευθύνης να σταθούμε αντάξιοι μιας κοινής κληρονομιάς, σαν τους πιο σοφούς, πιο άτρωτους στον κόσμο. (Λες και η μεσότητα σαν άρτια επιλογή δεν πρωτοδιδάχτηκε στην Ελλάδα). Επειδή όμως οι πράξεις μας δεν μας δικαιώνουν καταφεύγουμε σε συμπεράσματα, υποσχέσεις, τεχνάσματα που έχουν ρίζες στον κόσμο των μύθων. «Λεφτά υπάρχουν», υποσχόταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προεκλογικά, όταν όντως έλειπαν τα λεφτά και η ψυχολογική προετοιμασία των πολιτών για την αντιμετώπιση της κρίσης που χτυπούσε την πόρτα.

«Εμάς δεν μας άγγιξε η κρίση», καθησύχαζε ο πρώην πρωθυπουργός. Παράλληλα κρατούσε μυστικό το πραγματικό έλλειμμα στο νοικοκυριό του κράτους, όταν χώρες ανά τον κόσμο αντιμετώπιζαν την κρίση με σοβαρότητα.

Πώς γίνεται να επισκιάζεται ο τόπος από παραλειτουργίες (παραεκπαίδευση, παρά-υγεία, παρά-αγορά-εργασίας…), παράλληλα με την αξιόλογη ανάπτυξη υποδομών, που τις τελευταίες δεκαετίες διακρίνεται αισθητά σε όλη τη χώρα;

Η παραλειτουργία εμποδίζει την ορθή λειτουργία της κοινωνίας και επειδή συνήθως κινείται «μαύρα» την αποκαλούμε διαφθορά. Ο χαρακτηρισμός επιδρά παραπλανητικά, διότι η παραλειτουργία πήρε μορφή κουλτούρας, όπου περιπλέκονται πολίτες, θεληματικά ή αναγκαστικά, ακόμη και χαρακτήρες πρότυπα εντιμότητας, ακόμη και το κράτος σαν μηχανισμός.

Η οικονομική κρίση αποτελεί συνέπεια κοινωνικής κρίσης, και πρέπει να αντιμετωπισθεί σαν τέτοια, αξιοποιώντας τις υποδομές της χώρας. Ο ρυθμός ανάπτυξης τις τελευταίες δεκαετίες (όπως φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή που βλέπει τα πράγματα ανά διαστήματα) δείχνει πως ο τόπος μπορεί να αναστηλωθεί με γοργό ρυθμό μόλις απελευθερωθεί από τον εφιάλτη της ύφεσης.

Βασικό είναι να περάσει η χώρα στην ανάπτυξη, καλλιεργώντας παράλληλα το πνεύμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες. Το ζητούμενο είναι μια νέα κατεύθυνση που διευκολύνει καταλυτικά το πέρασμα τεχνασμάτων της παραλειτουργίας σε λειτουργικές τέχνες κοινής ωφέλειας.

J. C.

Πρωτοβουλίες

Είμαστε αρχές του 2011, η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι καλή, δεν φαίνονται οι προοπτικές -που θα ενθάρρυναν τους πολίτες- εξόδου από την κρίση, βελτίωση της καταναλωτικής δαπάνης του μέσου και του πτωχότερου νοικοκυριού. Δεν χρειάζεται τίτλος Nobel για να περιγράψει το status της οικονομίας, της ζωής. Στη σύσκεψη της διαθεσμικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, είπε: Εμείς τα δικά μας προβλήματα θα τα λύσουμε... Θα υπερβούμε τις αδυναμίες μας... πέρα από τα δικά μας προβλήματα υπάρχει το πρόβλημα της Ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της... αν μείνει η Ευρώπη στη σημερινή ερμαφρόδιτη κατάσταση, θα συνεχιστούν οι πιέσεις των αγορών... επιβεβαίωσε τη βούλησή του να ηγηθεί της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την έκδοση του ευρωομολόγου.

Ολα αυτά είναι σοβαρά θέματα και πρωτοβουλίες σημαντικές, αλλά δεν βοηθούν το άμεσο πρόβλημα της χώρας: τα νούμερα δεν βγαίνουν, η καταναλωτική δαπάνη περιορίστηκε/ζεται, οι τράπεζες δεν ρίχνουν χρήματα στην αγορά, αυτά που δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας (03/01) δεν έχουν καμιά σχέση με την οικονομική πραγματικότητα, τέτοιες δηλώσεις μπορούν να κάνουν μόνο ο αρμόδιος υπουργός ή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ακουσα πρόσφατα στέλεχος εταιρείας, που έχει έδρα την περιφέρεια (Κιλκίς). Περιέγραψε το πρόβλημα της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής, έκανε προτάσεις επιβίωσης της δευτερογενούς παραγωγής. Είπε: Οι κοινωνίες της περιφέρειας στηρίζουν την τοπική βιομηχανία, ρευστό δεν υπάρχει στην αγορά, είναι πρόβλημα, η ελληνική παραγωγή δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την παραγωγή πολυεθνικών μονάδων, η ελληνική παραγωγή πρέπει να στραφεί στις αγορές του εξωτερικού με προϊόντα μοναδικότητας κατά παραγγελία και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Η εταιρεία του κερδίζει έδαφος, πάει καλά, ελπίζει το 2011 να πάει καλύτερα, Κέρδισε διαγωνισμό στη Ρωσία: παρήγαγε και εγκατέστησε μέσα στο Κρεμλίνο(!) μεγάλο ανελκυστήρα, ανύψωσης βάρους 10 τόνων, ύψους μεγαλύτερου των 6 μ. κόστους 300.000 ευρώ!

Ευαγγελος Ι. Λ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top