Select Menu


Yπάρχει μια τρομερή αγωνία στο πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας να μη συμβεί ότι έγινε στην Τυνησία πριν λίγες ημέρες. Βλέπετε η εξέγερση ενός λαού της ενάντια στη τυραννία της νεοφιλελεύθερης αγοράς, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, είναι πηγή ανησυχίας για τους «σφαγείς» των δικαιωμάτων μας.
Άνδρες και γυναίκες μπροστά στις κάμερες δήλωναν ότι στο δίλημμα θάνατος από τη πείνα στη χώρα τους ή μετανάστευση, αυτοί απαντούν με την εξέγερσή τους για να ζήσουν καλύτερα στην πατρίδα τους.

Η φτώχεια, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, καθώς και η άρνηση των κυβερνήσεων (μαριονέτες του ΔΝΤ) να ακούσουν και να καταλάβουν την αγωνία των πολιτών τους, ενέχει σοβαρούς κινδύνους να εξαπλωθεί η «επιδημία» αυτοπυρπολήσεων σε όλο τον κόσμο, κάτι που ανησυχεί τους επαγγελματίες της πολιτικής. Φοβούνται μήπως μεταδοθεί στους φτωχούς και καταπιεσμένους πολίτες ο "ιός" της εξέγερσης. Έτσι, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων μας κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει ο λαός στον καναπέ του.

Αλλά η φτώχεια δεν μπορεί να κρυφτεί, όπως και η ξεφτίλα να παίζουν κρυφτούλι τα πολιτικά κόμματα με τους μιζαδόρους των πολυεθνικών και το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Υπάρχει ένα εκρηκτικό μίγμα στην ατμόσφαιρα που το μόνο που χρειάζεται μια σπίθα για να ανάψει. Απογοήτευση έχει κυριεύσει τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών της Ηλείας, της Αργολίδας και της Άρτας, καθώς, όπως λένε, διανύουν μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών. Αυτή τη στιγμή, η τιμή των πορτοκαλιών δεν ξεπερνά τα 16 λεπτά, ενώ οι ποσότητες που προορίζονται για χυμοποίηση τιμολογούνται μόλις στα 6,5 λεπτά το κιλό, με παράδοση στο εργοστάσιο. Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί με την πρόταση της πλήρους αποδέσμευσης των ενισχύσεων των εσπεριδοειδών προς χυμοποίηση.

Οι συνέπειες από την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης, όπως τονίζουν οι καλλιεργητές, θα είναι πολύ σοβαρές αφού το σημαντικότερο απ' όλα είναι ότι θα συρρικνωθεί η παραγωγική βάση, αφού οι ποικιλίες που χυμοποιούνται δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης και θα οδηγηθούν στην εκρίζωση. Στην Άρτα, δύο χρόνια μετά την κατάργηση της επιδότησης για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, η συγκομιδή χαρακτηρίζεται ασύμφορη, χωρίς μάλιστα να υπάρχει προοπτική να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες τόνοι πορτοκαλιών να σαπίζουν στο έδαφος, ως συνέπεια και της καρπόπτωσης που προκάλεσαν οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος. Όσα πορτοκάλια μάλιστα προωθούνται, αγοράζονται σε εξευτελιστικές τιμές για τον παραγωγό. Ο κίνδυνος για εγκατάλειψη των ελαιώνων είναι ορατός, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ελαιοκομική περίοδο, οι τιμές για τους ελαιοπαραγωγούς κυμαίνονται από 1,75 έως 2,10 ευρώ ανά κιλό έξτρα παρθένου ελαιολάδου, δηλαδή σε επίπεδα κάτω του κόστους.

Προβλήματα με τις τιμές αντιμετώπισαν και στη φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς. Η συγκομιδή επιτραπέζιων ελιών έχει ουσιαστικά τελειώσει. Έχει ξεκινήσει η επεξεργασία των ελιών. Συνολικά, οι ποσότητες ήταν περισσότερες από πέρσι. Αν συνεχισθεί όμως και τις επόμενες χρονιές αυτή η «πιεστική» κατάσταση με τις αποκαρδιωτικές τιμές, τότε ο παραγωγός δεν θα έχει εισόδημα και άρα κίνητρο για να συνεχίσει την καλλιέργεια. Με τις συνθήκες αυτές, είναι φυσικό να αρχίσει η εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας και ήδη υπάρχουν πολλοί παραγωγοί οι οποίοι δεν συγκομίζουν τμήμα ή και ολόκληρους τους ελαιώνες τους.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top