Select Menu


Πολλές ελπίδες στην Ελλάδα στηρίζονται στη χείρα βοηθείας των ελλήνων ομογενών, μέσω της αγοράς ομολόγων...

αλλά φαίνεται πως η οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ αποτελεί τροχοπέδη στη συμμετοχή τους στην προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Πριν από 40 χρόνια, o Νικ Παράβαλος μπήκε σε ένα πλοίο και ξεκίνησε στο New Jersey το αμερικάνικο όνειρό του. Με μόλις 20 δολάρια στην τσέπη, ο πειραιώτης ναυτικός απασχολήθηκε σε διάφορες δουλειές, μέχρι που να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια στη Νέα Υόρκη και να ανοίξει το πρώτο από τα τρία εστιατόριά του.

Πρόκειται για συνηθισμένη περίπτωση κοινωνικής ανόδου, για πολλούς από τους μετανάστες που εργάστηκαν σκληρά στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια γενεών. Για τον Παράβαλος, πάντως και τα 2,5 εκατομμύρια συμπατριωτών του στις αμερικανικές πόλεις, η νοσταλγία για την πατρίδα παραμένει.
"Κανένας δεν φεύγει από την Ελλάδα με σκοπό να μην ξαναγυρίσει" αναφέρει στους Los Angeles Times, ο 64χρονος πλέον συνταξιούχος εστιάτορας, προσθέτοντας ότι "ακόμα κι αν δε συμβεί, η καρδιά μας είναι πάντα στην πατρίδα μας".

Η ελληνική κυβέρνηση βασίζει πολλά στους πόρους της διασποράς και στην αγάπη των ελλήνων ομογενών για την χώρα τους, αλλά εκείνοι δε φαίνονται και ιδιαίτερα πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή.
Η οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ δεν επιτρέπει στους έλληνες ομογενείς να προχωρήσουν σε ανοίγματα μέσω επενδύσεων. "Ακόμα κι αν ο πατριωτισμός με καλεί θα προτιμούσα να δώσω λεφτά απευθείας σε κάποιο φίλο ή σε κάποια οικογένεια στην Ελλάδα, παρά στο κράτος" ανέφερε ο Νικ Παράβαλος.

Λεπτομέρειες για τα ομόλογα της διασποράς δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, αλλά γίνονται προσπάθειες από την ελληνική πλευρά να είναι ελκυστικά προς τους επενδυτές. Θα πωλούνται, πάντως όπως και όλοι οι άλλοι τίτλοι στις ΗΠΑ: Στις τράπεζες, στις πιστωτικές ενώσεις, καθώς και μέσω του Διαδικτύου. Το σχέδιο των ομολόγων εφαρμόζεται για πρώτη φορά από την Ελλάδα, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν Ισραήλ και Ινδία.

"Με την κατάλληλη στρατηγική, η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει 13-15 δισ. δολάρια μόνο από την καμπάνια στις ΗΠΑ" ανέφερε ο Dilip Ratha στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, στον τομέα καινοτόμων μηχανισμών για τις φτωχότερες χώρες. "Το κλειδί θα είναι να εμπιστευτούν οι ομογενείς την ελληνική κυβέρνηση ότι τα χρήματά τους θα πάνε για καλό σκοπό" πρόσθεσε.

Πολλοί ομογενείς, πάντως, παίρνουν το ζήτημα και πατριωτικά, αφού δεν αντέχουν τα απαξιωτικά σχόλια εις βάρος της Ελλάδας. Η δεύτερη και τρίτη γενιά ομογενών φαίνονται να είναι λιγότερο πρόθυμες γενικά, αλλά οι ελληνικές ενώσεις φαίνονται διατεθειμένες να κινητοποιήσουν πολλούς από τους έλληνες ομογενείς.

Εξάλλου, εάν επενδύσουν οι ομογενείς, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν και ξένους επενδυτές για την αγορά ομολόγων.

epikaira.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top