Select Menu

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Τη σταθερότητα του πολιτεύματος εγγυάται το υπάρχον Σύνταγμα, είναι όμως επιβεβλημένο στην αναθεώρηση του 2013 να υπάρξει προσαρμογή του -στη μετά μνημονίου εποχή- και στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες.

Οι αλλαγές αυτές, που αποτελούν απαίτηση των καιρών, θα πρέπει να αφορούν την οριοθέτηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ίσως και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου, την ισχυροποίηση του θεσμού της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και την τροποποίηση των άρθρων περί ευθύνης υπουργών και βουλευτικής ασυλίας.

Κλίμα συναίνεσης, αλλά και έντονος προβληματισμός για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται επικράτησε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Εσωτερικών και διαπρεπούς συνταγματολόγου Προκόπη Παυλόπουλου με τίτλο «Η Αναθεώρηση του Συντάγματος».
Πρόκειται για ένα μνημειώδες συγγραφικό έργο που αν και αναφέρεται κυρίως στις δύο τελευταίες (2001 και 2008) αναθεωρήσεις του καταστατικού χάρτη της χώρας, εντούτοις θεωρείται πρότυπο ορθής κοινοβουλευτικής σκέψης, ενώ το περιεχόμενό του είναι ιδιαίτερα εύληπτο για τον υποψιασμένο πολίτη.

Ακριβώς αυτό το στοιχείο της απλότητας διακρίνει το συγκεκριμένο πόνημα που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές συνταγματολόγων.

Για τον συγγραφέα, τον άνθρωπο και τον πολιτικό Προκόπη Παυλόπουλο μίλησαν στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρώην αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την επικείμενη αναθεώρηση, με τον κ. Βενιζέλο να προασπίζεται τον κοινωνικο-οικολογικό χαρακτήρα του Συντάγματος του 2001.

Οσο για τον κ. Βαρβιτσιώτη, αυτός δεν δίστασε να θέσει τα δάκτυλα επί τον «τύπον των ήλων», ζητώντας να υπάρξουν τομές και ειδικά στα άρθρα που αφορούν στο θέμα της βουλευτικής ασυλίας και της διάταξης περί ευθύνης υπουργών.

Ο ίδιος πρότεινε να αλλάξει και ο αριθμός, με αύξηση από 12 σε 50, των βουλευτών επικρατείας. Παράλληλα εισηγήθηκε οι βουλευτές όταν γίνονται υπουργοί να παραιτούνται του βουλευτικού αξιώματος, ενώ για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης τόνισε ότι μπορεί να γίνει μέσω τριών υποψηφιοτήτων που θα επιλέξουν προηγουμένως οι ίδιοι οι δικαστές.

Τόσο ο κ. Βαρβιτσιώτης όσο και ο κ. Βενιζέλος συμφώνησαν στην ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου όπως επίσης και στον δραστικότερο έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στο κατάντημα του πανεπιστημιακού ασύλου, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα τον χώρο των προπυλαίων όπου βρίσκουν καταφύγιο έμποροι ναρκωτικών και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Για τον κ. Παυλόπουλο «το βιβλίο αυτό δεν είναι βιβλίο θεωρίας, αλλά καταστάλαγμα κοινοβουλευτικής εμπειρίας».

Ο ίδιος, στη σύντομη ομιλία του, στάθηκε στο Σύνταγμα του 1974, στην κατάρτιση του οποίου καθοριστική συμβολή είχε ο Εθνάρχης Κων/νος Καραμανλής, και στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών που επιτεύχθηκαν από την εφαρμογή του.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Γιάννης Γρίβας, οι πρώην υπουργοί Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μιλτ. Παπαϊωάννου, Αλέκος Παπαδόπουλος, Πέτρος Δούκας, Πέτρος Μολυβιάτης, Θανάσης Γιαννόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Νάκος, Χρήστος Ζώης, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και Απ. Κακλαμάνης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βασίλης Κικίλιας, οι ηγεσίες του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, δημοτικοί σύμβουλοι (Φώτης Ιγνατίου) κ.λπ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top