Σχέδιο διάλυσης της Ευρωζώνης |
Μιλώντας για κρυφτούλι αναφέρουμε μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι πλέον η τρόικα υπάρχει μόνο στα χαρτιά, καθώς το ΔΝΤ διαχώρισε τη θέση του από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σιωπηλά χαράσσει τη δική του πολιτική για τη χώρα μας. Δυστυχώς, όμως, η Ελλάδα αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του παζλ. Στόχος είναι το ίδιο το ευρώ και η διάλυση της όποιας πολιτικής ένωσης υπάρχει στη Γηραιά Ήπειρο. Ας δούμε κάποια σημαντικά γεγονότα που εξελίχθηκαν παράλληλα τις τελευταίες 48 ώρες:
1Την Τρίτη 28.9 οι «Financial Times» (που μαζί με την «Wall Street Journal» θεωρούνται τα οχήματα πίεσης συγκεκριμένων επενδυτικών συμφερόντων) δημοσίευσαν την άποψη του (συμβούλου του πρωθυπουργού!) Τομάζο Πάντοα Σκιόπα και άλλων τριών οικονομολόγων ότι η Ευρωζώνη πρέπει να αντικαταστήσει το τριετές Ταμείο Στήριξης – που λήγει το 2013 – με ένα μόνιμο.
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ότι ο Δον Τομάζο συντονίζεται απλώς με την πρόταση της Κομισιόν, όμως οι καλά γνωρίζοντες μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι το επιτελείο Μπαρόζο προωθεί την πρόταση αυτή μόνο στα χαρτιά και για τα μάτια των αγορών, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι δύσκολα οι 16 θα αποφασίσουν κάτι τέτοιο.
Ωστόσο τα επικοινωνιακά τρικ της Ευρωζώνης έχουν γίνει πλέον αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους επιτελάρχες του ΔΝΤ, όπως ο Σκιόπα, που κακώς από κάποιους θεωρείται άνθρωπος της ΕΚΤ. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι, λόγω του χρέους - ρεκόρ σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ένωσης, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε αλλαγές στα κυβερνητικά σχήματα που, όπως η Σλοβακία, θα υπόσχονται απαλλαγή από τέτοιες υποχρεώσεις. Και δεν χάνουν ευκαιρία να προωθούν τέτοιες προοπτικές.
2Στο ίδιο φύλλο, σε άλλη σελίδα, οι «F.T.» υποστήριζαν ότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ακολουθούν τον δρόμο της Ελλάδας και συντόμως θα ζητήσουν την ένταξή τους στον «μηχανισμό στήριξης» της Ευρωζώνης. Φιλοξένησαν μάλιστα και απόψεις αναλυτών επί τούτου.
3Την ίδια μέρα το πρακτορείο Reuters μετέδωσε «διαρροές» ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σκοπεύει μέσα στην εβδομάδα να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας. Η είδηση είχε αποτέλεσμα την εκτόξευση των ισπανικών και πορτογαλικών CDS.
4Την ίδια μέρα, με διαφορά ωρών, οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και S&P προειδοποίησαν για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής δυνατότητας της Ιρλανδίας, με αποτέλεσμα τα spreads των ομολόγων της χώρας να χτυπήσουν κόκκινο.
5Μια μέρα νωρίτερα, στις 27.9, οι «Financial Times» έγραψαν ότι κατά 90% η Ελλάδα θα πτωχεύσει, παρά τα σκληρά μέτρα. Όλα αυτά μετά τo road show του Παπακωνσταντίνου στην Ευρώπη, την παρουσία του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις απανωτές δηλώσεις όλων των υψηλά ιστάμενων της Ε.Ε. ότι δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση χρέους ή να πτωχεύσει μια χώρα της Ευρωζώνης.
6Την ίδια μέρα, σε άλλη σελίδα, οι «F.T.» είχαν δημοσίευμα - αποκάλυψη, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ ειδοποίησε τη Γερμανία και τη Γαλλία (τους μεγάλους δανειστές δηλαδή) ότι πρέπει να ετοιμάζονται να στηρίξουν οικονομικά την Ισπανία και την Ιρλανδία διότι βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας.
Όμως, κατά το δημοσίευμα, η ΕΚΤ το ξανασκέφτηκε και πήρε πίσω την απόφασή της να εντάξει τις δύο χώρες στον «μηχανισμό στήριξης». Να σημειώσουμε ότι η ΕΚΤ δεν έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει κάτι τέτοιο και ότι, για να μπει μια χώρα στον «μηχανισμό», πρέπει να το ζητήσει η ίδια και να το επικυρώσουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ έχει συμβουλευτικό ρόλο.
Την ίδια μέρα η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» προέβαλε μια «αποκάλυψη - σοκ» (κατά την ίδια), ότι στην Ευρώπη υπάρχει μια λέσχη - ελίτ με το όνομα «Η λέσχη που δεν υπάρχει», στην οποία συμμετέχουν Γερμανία, Γαλλία και Βρυξέλλες και η οποία στην ουσία αποφασίζει για την τύχη του ευρώ.
Η εφημερίδα μάλιστα επικρίνει τη «λέσχη» ότι καθυστέρησε να αποφασίσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υποστεί ισχυρό πλήγμα η αξιοπιστία (και η αξία...) του ευρώ. Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι το κλαμπ σκοπίμως το έπραξε, διότι επιθυμούσε τη χαλάρωση της ισοτιμίας του ευρώ, που κόστιζε ακριβά στους μεγαλοεξαγωγείς.
Για τη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ και τη συνεδρίαση του Ιουνίου στην Ισπανία, όμως, όπου έγινε συζήτηση για την Ελλάδα και το... μέλλον της, ούτε λόγος. Σας υπενθυμίζουμε ότι στη συνάντηση εκείνη συνυπήρξαν και οι Σκιόπα και Παπακωνσταντίνου και καλό θα ήταν να μας πει κάποια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών τι συμπέρασμα βγήκε τότε από τη συνεδρίαση, για να δούμε αν συνάδει με τις μετέπειτα εξελίξεις...
Γυμνή η Ευρωζώνη
Με λίγα λόγια, οι αγορές – και ιδιαίτερα ο αγγλοαμερικανικός άξονας – έχουν αρχίσει να σπρώχνουν πιεστικά τις Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία προς τον «μηχανισμό στήριξης» της Ευρωζώνης και, εάν συνεχιστεί η πίεση στα ομόλογα και τα CDS, οι χώρες αυτές δεν θα έχουν άλλες επιλογές και θα ζητήσουν προστασία. Τότε θα φανεί η αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει τα 740 δισ. ευρώ που έχει εγκρίνει για τον «μηχανισμό».
Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αντέξει άλλη Ελλάδα, πόσο μάλλον... τρεις. Και οι χώρες του Βορρά (με ηγέτιδα τη Γερμανία) δεν είναι διατεθειμένες να καλύψουν τις τρύπες του πτωχού Νότου. Αυτό ακριβώς περιμένουν το ΔΝΤ και τα επενδυτικά κέντρα που εξυπηρετεί, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια προοπτική θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή και εν τέλει διάσπαση στην Ε.Ε.
Παράλληλα το Νομισματικό Ταμείο ποντάρει στην «εγωμανή» επιδίωξη του Βερολίνου και του Παρισιού, που υπολογίζουν ότι θα αδράξουν την ευκαιρία και θα δημιουργήσουν τη «μικρή οικονομική διακυβέρνηση» της Ευρώπης που τόσο επιζητούν. Βέβαια η εγωμανία αυτή θα αναδείξει το ΔΝΤ σε παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη, τη μοναδική με ρευστό για δανεισμό...
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.