Select Menu

Στην εποχή των «νέων τάξεων» δημιουργείται μια άτυπη παγκόσμια διακυβέρνηση η οποία στηρίζεται στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Μια παγκοσμιοποίηση που προκαλεί την εξάπλωση του τριτοκοσμικού μοντέλου και καθιστά τον απλό άνθρωπο «περιττό μέγεθος»...

Πριν από λίγες μέρες αποφάσισα να ξαναρίξω μια ματιά, σ’ ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που είχα χρόνια να πάρω στα χέρια μου. Πρόκειται για το βιβλίο του Νόαμ Τσόμσκυ, με τίτλο «Παλιές και νέες τάξεις πραγμάτων». Είναι της πολύ καλής «μαύρης σειράς» των εκδόσεων Λιβάνη που είχε επιμεληθεί και προλογίσει ο εξαιρετικός, Νίκος Κοτζιάς.

Διαβάζοντας λοιπόν, διαπίστωνα με έκπληξη ότι πολλά απ’ αυτά που αναφέρονται στο βιβλίο ως διαπιστώσεις και παρατηρήσεις, αποτελούν σήμερα παγκόσμια πραγματικότητα !
Πραγματικά εκπλήσσει η οξυδέρκεια, το βάθος και η διορατικότητα της σκέψης του Τσόμσκυ, αφού όσα αναφέρονται στο βιβλίο που έχει γραφτεί 15 περίπου χρόνια πριν, το ξαναλέω, βλέπουμε τώρα να διαδραματίζονται στον κόσμο μας.
Παραθέτω για να μην σας κουράζω άλλο, αμέσως τα εντυπωσιακά αποσπάσματα από κάτω.

Δείτε λοιπόν τι λέει:

«…Ο πόλεμος που διεξάγουν οι ΗΠΑ ενάντια στις χώρες που παλιά συγκαταλέγονταν στον αποκαλούμενο Τρίτο Κόσμο αποτελεί την έκφραση της γενικότερης σύγκρουσης Βορά – Νότου (με την πολιτική και όχι τη γεωγραφική έννοια του όρου). Διεξάγεται στο όνομα της πάλης της μιας υπερδύναμης και των συμμάχων της, ενάντια στον «εθνικισμό» των μικρών, ενάντια στον «οικονομικό εθνικισμό» των κινημάτων και πολιτικών που τάσσονται υπέρ της διαφοροποίησης των διεθνών δομών και της αναδιάρθρωσης των διεθνών σχέσεων. Οι ΗΠΑ από παλιά θεωρούσαν τον «οικονομικό εθνικισμό», την πάλη δηλαδή για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης των φτωχών κρατών, ως εχθρό ίδιας σημασίας με τον κομμουνισμό και σύμμαχο του τελευταίου…»

Και παρακάτω:

«…ο τριτοκοσμισμός εισάγεται δια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στο εσωτερικό των πλουσίων χωρών και τις οδηγεί προς την κοινωνία των δύο τρίτων. Κατά συνέπεια, οι πλούσιες χώρες, δεν γίνονται μόνο πλουσιότερες, αλλά και στο εσωτερικό τους μεγαλώνουν οι αποστάσεις ανάμεσα στο εισόδημα και τον συνολικό τρόπο ζωής των πλουσίων απ’ τη μια και των φτωχών απ’ την άλλη…»

Συνεχίζει ο Τσόμσκυ:

«…μετά το 1989 αυτό που ενδιέφερε είναι η επιστροφή των ανατολικών χωρών στο μαντρί και η μετατροπή τους σε ίδιου τύπου με αυτές του Νότου, οι πρόοδοι στις σινοαμερικανικές σχέσεις (σχέσεις ακραίας υποκρισίας), η δημιουργίας της NAFTA και η κυριαρχία του αεριτζίδικου καπιταλισμού της σπέκουλας…»

Προσέξτε εδώ:

«…στη εποχή των «νέων τάξεων» δημιουργείται μια άτυπη παγκόσμια διακυβέρνηση η οποία στηρίζεται στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Μια παγκοσμιοποίηση που προκαλεί την εξάπλωση του τριτοκοσμικού μοντέλου και καθιστά τον απλό άνθρωπο «περιττό μέγεθος». Η διαδικασία παγκοσμιοποίησης δημιουργεί υπερεθνικούς θεσμούς διακυβέρνησης, οι οποίοι επικαλούνται τις ελευθερίες του διεθνούς εμπορίου και της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, που μόνο ελευθερίες δεν συνιστούν για τους πολίτες. Ο τρόπος που μεθοδεύεται και προωθείται η παγκοσμιοποίηση αποτελεί, άμεσο κίνδυνο για τη δημοκρατία. Απαιτεί δε αντίστοιχα τη διεθνοποίηση της αντίστασης απέναντι σ’ αυτές τις παραλλαγές ανάπτυξης του σημερινού κόσμου…»

Και τέλος:

«…Οι λεγόμενες «ειρηνευτικές διαδικασίες» που προωθούν οι Αμερικανοί στις περιοχές με πλούσιες πρώτες ύλες δεν είναι τίποτε άλλο παρά πράξεις που εξασφαλίζουν τον έλεγχο των πόρων αυτών από τις ΗΠΑ. Οι «ειρηνευτικές διαδικασίες» των ΗΠΑ, με τις οποίες προασπίζονται «τα ζωτικά εθνικά τους συμφέροντα», στοχεύουν στην αύξηση των κερδών των υπερεθνικών αμερικανικών εταιρειών με προσαρμογή των παλαιών μεθόδων εκμετάλλευσης του λεγόμενου, Τρίτου Κόσμου. Η κυριαρχία επ’ αυτού δεν ασκείται πλέον με ανοικτές αποικιοκρατικές μεθόδους, αλλά μέσω μιας «τοπικής βιτρίνας». Έτσι η παλιά, άμεσα αποικιοκρατικού τύπου, κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μέση Ανατολή, έχει αντικατασταθεί απ’ το Ισραήλ και τις «χειραφετημένες βασιλικές οικογένειες» ή τις στρατιωτικές δικτατορίες…»

Είπατε τίποτα;

Δημήτρης Κωνσταντίνου

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top