Select Menu

Γρίφος η ατζέντα στο ραντεβού με τον Ιρανό πρόεδρο. Τετ α τετ εφ’ όλης της ύλης με τον Μπαν Κι Μουν
Με μια κίνηση-έκπληξη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενέταξε στο πρόγραμμα των επαφών που ξεκίνησε χθες στη Νέα Υόρκη τον Ιρανό πρόεδρο, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος βρίσκεται στην αμερικανική μεγαλούπολη υπό ένα καθεστώς άτυπης απομόνωσης.

Μέχρι αργά χθες δεν είχαν δοθεί διευκρινίσεις για το εάν στη συνάντηση αυτή ο κ. Παπανδρέου επρόκειτο να μεταφέρει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα στον Ιρανό ηγέτη ή εάν επρόκειτο για μια κίνηση αποκατάστασης των παραδοσιακών σχέσεων μεταξύ των δύο χώρων, που τα τελευταία χρόνια έχουν ουσιαστικά αδρανοποιηθεί.

Στις σχέσεις των δύο χωρών κυριαρχεί βεβαίως η συνεργασία στον ενεργειακό και οικονομικό τομέα, ενώ επιχειρείται να εξισορροπηθούν οι εντυπώσεις και από την προσέγγιση της Ελλάδας με το Ισραήλ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η στάση του Ιράν στο Κυπριακό, μετά την προσέγγιση της Τεχεράνης με την ισλαμική κυβέρνηση του κ. Ερντογάν. Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι η ανακοίνωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ιρανό πρόεδρο ανακοινώθηκε αφού είχε ολοκληρωθεί η συνάντησή του με την ηγεσία του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι των ΗΠΑ.

Στη συνάντηση αυτή, η οποία, όπως έγινε γνωστό, ήταν σε πολύ θετικό κλίμα, ο Παπανδρέου συζήτησε με την ηγεσία των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ και την επίταση σε τομείς όπως ο τουρισμός, ενώ συζητήθηκε η ειρηνευτική διαδικασία στην Μ. Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, την κλιματική αλλαγή και του στόχους της χιλιετίας.

Σκοπιανό
Ο κ. Παπανδρέου, που θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Σκοπίων εάν ο τελευταίος εμφανιστεί στη Νέα Υόρκη -κάτι που προς το παρόν δεν αναμένεται-, δήλωσε ότι με τον κ. Μπαν Κι Μουν συζήτησε και το Σκοπιανό.

«Οπως τονίσαμε» -είπε ο πρωθυπουργός- «εμείς έχουμε επιδείξει τη βούλησή μας για μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση, πάντα μέσα στα πλαίσια των θέσεών μας και των κόκκινων γραμμών, οι οποίες είναι ξεκάθαρες. Η βούλησή μας είναι υπαρκτή και βεβαίως αναμένουμε την αναγκαία βούληση από την άλλη πλευρά για να υπάρξει επίλυση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τόνισε ξανά στον γενικό γραμματέα πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, «είναι ο άνθρωπος που έχει κάθε βούληση και το αποδεικνύει έμπρακτα καθημερινά να υπάρξει λύση στο Κυπριακό με επανένωση της Κύπρου, μέσα πάντα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και το κεκτημένο της ΕΕ».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε ότι «οι έξωθεν πιέσεις και παρεμβάσεις που είναι μη παραγωγικές δεν βοηθούν πάντα στο να προωθηθεί ένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων, κάτι που πρέπει να γνωρίζουν βεβαίως και η τουρκική κυβέρνηση κι ο κ. Ερντογάν».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα, με την ισχυρή κυβέρνηση της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν, υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μπορεί κανείς να περιμένει για να ξεφύγουν από τις παλιές πρακτικές και αντιλήψεις και να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίλυση του Κυπριακού».

Η Γραμματεία του Οργανισμού, με γραπτή ανακοίνωση, αναφέρει ότι «η συζήτηση συμπεριέλαβε τα θέματα της οικονομικής ανάκαμψης, την χρηματοπιστωτική κρίση, την κλιματική αλλαγή και περιφερειακά πολιτικά ζητήματα, όπως την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και το Ιράν».

Στη συνέχεια, τονίζεται ότι «ο γενικός γραμματέας ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει να βοηθά στη συνέχιση του μομέντουμ στην ειρηνευτική διαδικασία για την Κύπρο.

Ο γ.γ. και ο πρωθυπουργός αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Γραμματείας.

Νίκος Μελέτης - Μιχ. Ιγνατίου
Έθνος 20/09/10

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top