Select Menu


Μονοκοντυλιά έσβηναν πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ για φορολογικές παραβάσεις μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και γνωστών προσώπων, όπως ο Θέμος Αναστασιάδης και ο Θωμάς Λιακουνάκος.

Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, όπως αποκάλυψε το Documento, «εξαφάνιζε» πρόστιμα και φόρους εκατομμυρίων που είχαν επιβληθεί για διαδοχικές εικονικές συναλλαγές ή άλλες παραβάσεις. Όσα λοιπόν δεν πλήρωναν τόσα χρόνια οι επιτήδειοι τα πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός.

Την ίδια στιγμή, οι υπεύθυνοι των «εξαφανισμένων» προστίμων ελέγχονται για απιστία στην υπηρεσία από τον οικονομικό εισαγγελέα.

Για δεκαοκτώ μόνο περιπτώσεις, τα χρέη που φαίνεται πως μειώθηκαν ή διαγράφηκαν προς όφελος μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, εταιρειών ηλεκτρικών ειδών, της AXON του Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος αντιμετωπίζει κακουργήματα και αποφυλακίστηκε πρόσφατα με βραχιολάκι, του εκδότη Θέμου Αναστασιάδη, αλλά και του Σωτήρη Εμμανουήλ που εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο των υποβρυχίων προσεγγίζουν τα εκατό εκατομμύρια ευρώ, συνολικά.

Οι διαγραφές, με κατά πλειοψηφία ή και ομόφωνες αποφάσεις, έγιναν κατά την περίοδο 2012-2013.

Για κάποιες μάλιστα από τις εταιρείες υπήρχε έκθεση του ΣΔΟΕ που τις ενέπλεκε τότε σε σκάνδαλο με διαδοχικές εικονικές συναλλαγές και συγκεκριμένα στο περιβόητο κύκλωμα Carousel για τη λειτουργία του οποίου είχαν χρησιμοποιηθεί επιχειρήσεις-φαντάσματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτιολογία της πλειοψηφίας της επιτροπής ήταν ότι οι επίμαχες συναλλαγές είχαν πραγματοποιηθεί και ήταν εικονικές μόνο ως προς το πρόσωπο, ότι δηλαδή είχαν μεν γίνει αλλά με τρίτη επιχείρηση από αυτή που εμφανιζόταν.

Ολα τα παραπάνω για τις διαγραφές που φέρεται ότι ζημίωσαν με εκατομμύρια το δημόσιο προκύπτουν από πόρισμα εκατό σελίδων ειδικού συνεργείου ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών (συγκροτήθηκε το 2016 με απόφαση του υπουργού Οικονομικών), ύστερα από παραγγελία του επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου.

Το πόρισμα-φωτιά διαβιβάστηκε πρόσφατα στον κ. Αθανασίου ο οποίος το έχει ήδη χρεώσει για ποινική διερεύνηση στην εισαγγελέα, Αγγελική Κουρινιώτη.

Θα ανοίξουν λογαριασμοί

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται –για ευνόητους λόγους– εάν θα δοθεί και εντολή για να ελεγχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί κάποιων μελών της επίμαχης Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων του άρθρου 70Α του νόμου 2238/1994, αντικαταστάθηκε από τη ΔΕΔ (Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών), στην οποία προσέφευγαν, όπως είχαν δικαίωμα, οι ελεγχόμενοι μετά τον καταλογισμό προστίμων ή φόρων από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Το αδίκημα για το οποίο θα ελεγχθούν αρχικά είναι απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του δημοσίου, ενώ θα διερευνηθεί και η τυχόν τέλεση ηθικής αυτουργίας στην απιστία από υπεύθυνους επιχειρήσεων ή φυσικά πρόσωπα που φέρεται να ευνοήθηκαν από μη τεκμηριωμένες αποφάσεις της επιτροπής.

Η μεγαλύτερη διαγραφή

Το μεγαλύτερο όφελος από διαγραφή προστίμων και μετατροπή των εικονικών είχε η Ιωνάς Στρούμσας ΑΕ που δραστηριοποιείται στον χώρο του φαρμάκου, η οποία φέρεται να ωφελήθηκε με... 43.974.298,30 ευρώ. Με το ποσόν των 7.366.304,75 ευρώ φέρεται να ωφελήθηκε η ΛΙΑΦΑΡΜ ΕΠΕ που εμφανίζεται να συσχετίζεται με τη Στρούμσας.

Σ’ αυτήν την περίπτωση συναντάμε εταιρείες που είχαν συσχετιστεί από το ΣΔΟΕ με το κύκλωμα Carousel, ενώ στο πόρισμα επισημαίνεται το περιεχόμενο της έκθεσης ελέγχου του ΣΔΟΕ, στην οποία «τεκμηριωμένα αποδεικνύεται η εικονικότητα των φορολογικών στοιχείων».

Συναλλαγές με... πεθαμένους

Μια από τις κραυγαλέες περιπτώσεις αφορά σε άλλη εταιρεία που ωφελήθηκε κατά 440.095,60 ευρώ για πρόστιμο σχετικά με συναλλαγές για εκτέλεση έργου το οποίο... δεν έγινε. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα «οι αντισυμβαλλόμενοι ήταν πρόσωπα είτε θανόντα, είτε έγκλειστα στις φυλακές, είτε στο εξωτερικό».

Τα εκατομμύρια των... δικηγόρων

Όφελος 3.869.837,15 ευρώ από τη μείωση-ακύρωση του φύλλου ελέγχου εμφανίζεται ότι είχε ο Σωτ. Εμμανουήλ της υπόθεσης των υποβρυχίων.

Οπως αναφέρεται, «η υπόθεση αφορά εμβάσματα που ήρθαν από το εξωτερικό, τα οποία προέκυψε ότι δεν έχουν φορολογηθεί. Ο φορολογούμενος επικαλέστηκε ότι τα ποσά είναι αμοιβές δικηγόρων εξωτερικού. Η επιτροπή κατά πλειοψηφία δέχτηκε τα παραστατικά που προσκόμισε χωρίς να προκύπτει από το πρακτικό ότι έκανε τις ενδεδειγμένες ελεγκτικές επαληθεύσεις για τη γνησιότητά τους».

Για την ιστορία, ο κ. Εμμανουήλ φέρεται ότι έδωσε 2.276.000 ευρώ για αμοιβή ενός δικηγόρου στην Κύπρο και για νόμιμη αμοιβή δικηγόρων σε Γερμανία και Ελβετία τις 528.464,69 ευρώ από τα συνολικά 2.121.574,69 ευρώ που έλαβαν.


Τα σκάφη του Θέμου και τα τεκμήρια

Το όφελος του Θέμου Αναστασιάδη ανέρχεται σε 1.260.699,77 ευρώ, καθώς ομόφωνα η επιτροπή κατέληξε ότι « τα σκάφη Βyron και Aliki φαίνεται ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ελεγχόμενο, επομένως αφαιρείται ποσόν 916.116,67 ευρώ που αφορούν το τεκμήριο χρήσης σκάφους αναψυχής διαχειριστικών περιόδων 2004 -7ο/2007». Το πόρισμα των ειδικών ελεγκτών αναφέρει:

Μέχρι το 2010 δεν υπήρχε η έννοια της ακινησίας για σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης. Ακόμη κι αν ήταν σε ακινησία και δεν χρησιμοποιούνταν, υπολογιζόταν ετήσια τεκμαρτή δαπάνη, κατά συνέπεια τεκμήριο αποτελούσε η κατοχή τους ανεξάρτητα από τη χρησιμοποίησή τους ή όχι.

Ο φορολογούμενος πρέπει να έχει δυνατότητα να αποδείξει όσα επικαλείται.

Διαβάστε αναλυτικά την «περίπτωση» Θέμου Αναστασιάδη εδώ

Το πάρτι συνεχίστηκε

Την iδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, βρίσκεται σε εξέλιξη κι άλλη μεγάλη έρευνα με παρεμφερές αντικείμενο από την Εισαγγελία Διαφθοράς, στην οποία προΐσταται η Ελένη Ράικου.

Η δικογραφία αφορά την επόμενη τριετία από αυτή για την οποία γίνεται έρευνα από την εισαγγελέα του οικονομικού εγκλήματος.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει υποθέσεις για τις οποίες, ενώ είχε γίνει ο έλεγχος σε πρώτο βαθμό από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και είχαν βεβαιωθεί τα πρόστιμα, στη συνέχεια στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) αυτά είτε μειώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό - χωρίς να δικαιολογείται κάτι τέτοιο από νεότερα προσκομισθέντα στοιχεία- είτε διαγράφτηκαν.

Για τις 18 από τις περίπου 35 υποθέσεις που ελέγχθηκαν, ο ειδικός έλεγχος δεν διαφοροποιήθηκε από τη διακρίβωση του πορίσματος οικονομικών επιθεωρητών, που είχε προηγηθεί, ως προς τη μη «επάρκεια της αιτιολογίας».

Οι υποθέσεις:

Ηλεκτρονική Αθηνών ΑΕ (πτώχευσε): Το όφελός της από μείωση προστίμων και μετατροπή εικονικών συναλλαγών σε εικονικές ως προς το πρόσωπο ήταν 4.966.085,50 ευρώ. Η αιτιολογία που δέχτηκε ως πραγματικές τις συναλλαγές κρίνεται «πολύ ευνοϊκή και όχι επαρκώς αιτιολογημένη», σε αντίθεση με έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ όπου «τεκμηριωμένα αποδεικνύεται η εικονικότητα των φορολογικών στοιχείων» καθώς:

Τα εμπορεύματα που φέρεται να διέθεσε η συγκεκριμένη επιχείρηση ουδέποτε τα είχε.

Η Ηλεκτρονική δεν είχε τη δυνατότητα να τα διαθέσει αφού ουδέποτε τα παρέλαβε.

Το κύκλωμα Carousel

Το πόρισμα επισημαίνει ότι στην επίμαχη έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ γινόταν σύνδεση με κύκλωμα Carousel στο οποίο εμπλέκονται και ελληνικές επιχειρήσεις, με διαδοχικές εικονικές τιμολογήσεις, όπου σημαντικό ρόλο ως «κεντρικός απομονωτής» διαδραμάτισε η εταιρεία που φέρεται να είχε διαθέσει εμπορεύματα στην Ηλεκτρονική. Για τη λειτουργία του χρησιμοποιήθηκαν επιχειρήσεις-φαντάσματα για την έκδοση και λήψη φορολογικών στοιχείων άνευ αντικειμένου συναλλαγής, προκειμένου με διαδοχικές τιμολογήσεις να ωφεληθούν από την ιδιοποίηση του αναλογούντος ΦΠΑ.

Στην επίμαχη έκθεση ( ΣΔΟΕ -26/01/2012) αναφέρεται:

«Το χρήμα έρχεται από λογαριασμούς του εξωτερικού, ταχύτατα εμβάζεται από λογαριασμό σε λογαριασμό επιχειρήσεων, οι οποίες εξέδωσαν εικονικά και όχι πραγματικά τιμολόγια και καταλήγει σε λογαριασμούς στο εξωτερικό είτε των αρχικών εταιρειών ή άλλων ξένων. Για τη διακίνηση φέρεται να χρησιμοποιήθηκε επιχείρηση αποθήκευσης, η οποία εμπλέκεται και στις υποθέσεις εικονικών συναλλαγών Ιωανάς Στρούμσας ΑΕ, ΛΙΑΦΡΑΜ ΕΠΕ, Ε. ΖΗΤΟΥΝΙΑΤΗΣ ΑΕΕ, ΜΕDIA MARKT IV AE, MEDIA MARKT IAE και MEDIA MARKT TV ELEKTRO ΙΙΑΕ που εξετάζει η παρούσα έκθεση».

Αιτιολογίες – καρμπόν

MEDIA MΑRKT IV AE : Συνολικό όφελος από διαγραφή προστίμων και μετατροπή εικονικών συναλλαγών σε εικονικές μόνο ως προς το πρόσωπο, 2.671.108.10 ευρώ.

Η επιτροπή δέχτηκε ότι αποδεικνύεται η εισαγωγή των εμπορευμάτων, η εξόφληση τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών και η πώλησή τους με τους ίδιους κωδικούς. Ακόμη ότι τα φορολογικά στοιχεία που έλαβε η ελεγχόμενη από την εταιρεία (την ίδια που φέρεται να πούλαγε και στην Ηλεκτρονική) ήταν εικονικά μόνο ως προς το πρόσωπο του εκδότη. Δύο μέλη που μειοψήφησαν υποστήριξαν ότι τα εκδοθέντα από τη δήθεν πωλήτρια φορολογικά στοιχεία ήταν εικονικά ως προς τη συναλλαγή και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν εικονικά ως προς το πρόσωπο του εκδότη στοιχεία. Στο πόρισμα αναφέρεται:

«Απόφαση πολύ ευνοϊκή και όχι επαρκώς τεκμηριωμένη σε αντίθεση με την έκθεση του ΣΔΟΕ όπου τεκμηριωμένα αποδεικνύεται η εικονικότητα των φορολογικών στοιχείων». Γίνεται αναφορά για σύνδεση με το κύκλωμα Carousel.

«Η άποψή μας ενισχύεται από το γεγονός ότι η απόφαση εκδόθηκε κατόπιν οριακής πλειοψηφίας» επισημαίνεται.

MEDIA MΑRKT ΙΑΕ: όφελος από διαγραφή προστίμων και μετατροπή εικονικών συναλλαγών σε εικονικές μόνο ως προς το πρόσωπο, 831.011,10 ευρώ. Η επιτροπή είχε αποφανθεί ότι αφού υφίστανται στοιχεία πώλησης των ειδών προς συγκεκριμένους πελάτες υφίστανται και οι αγορές κι ως εκ τούτου τα φορολογικά στοιχεία που έλαβε η ελεγχόμενη από την πωλήτρια εταιρεία (που εμπλέκεται στο Carousel ) κρίνονται εικονικά μόνο ως προς το πρόσωπο του εκδότη. Το πόρισμα αναφέρει: «Αιτιολογία πολύ ευνοϊκή - όχι επαρκώς τεκμηριωμένη».

ΑΕΓΕΚ ΑΕ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΟΜΗΤΩΡ ΑΤΕ (κατασκευαστική): Συνολικό όφελος φόρου από μείωση, 137.846,58 ευρώ. Η επιτροπή μείωσε ομόφωνα τον φόρο με το σκεπτικό ότι «η παράβαση της μη επίδειξης βιβλίων και στοιχείων δεν οδηγεί σε προσαύξηση του συντελεστή καθαρού κέρδους κατά 100% σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ.4 του ν.2238/94 όπως ίσχυε κατά τις ελεγχόμενες διαχειριστικές περιόδους, έχουν όμως εφαρμογή οι διατάξεις της ίδιας παραγράφου περί προσαύξησης του συντελεστή καθαρού κέρδους μέχρι 60% λόγω δυσαναλογίας των δαπανών με περαιτέρω μείωση του πρόσθετου φόρου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Κατά το πόρισμα: «η αιτιολογία δεν είναι επαρκής διότι λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση 1887/98 του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία η μη επίδειξη στον έλεγχο βιβλίων και στοιχείων εξομοιούται με την περίπτωση της μη τήρησης, άρα σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ.4 του ν.2238/94, όπως ίσχυε κατά τις ελεγχόμενες διαχειριστικές περιόδους, οδηγεί σε προσαύξηση του συντελεστή καθαρού κέρδους κατά 100%».

ΒΕΝΕΤΗΣ ΑΒΕΕ: Συνολικό όφελος από την ακύρωση της επιτροπής 4.704.282,96 ευρώ. Η επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάνθηκε ότι τα στοιχεία στα οποία είχε στηριχθεί η έκδοση του συμπληρωματικού φύλλου ελέγχου δεν αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία, αφού ήδη από 18/12/2003 υπήρχε στο ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας η υπόθεση χωρίς να έχει διαβιβαστεί στην εκδούσα τις καταλογιστικές πράξεις φορολογική αρχή, ώστε να ληφθεί υπόψη από τον διενεργηθέντα τακτικό έλεγχο, στην εν λόγω μη διαβιβασθείσα υπόθεση γίνεται μνεία ότι οι συναλλαγές πιθανόν να είναι εικονικές χωρίς να τεκμηριώνεται. Σύμφωνα με το πόρισμα η αιτιολογία δεν είναι επαρκής καθώς «υπήρχαν συμπληρωματικά στοιχεία» και «πρέπει να διερευνηθούν τυχόν διοικητικές ευθύνες για την καθυστερημένη διαβίβαση της πληροφοριακής έκθεσης (του 2002). Τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «το ΔΕΚ Αθηνών έλαβε γνώση παραβάσεων το 2006 κι αφού είχε ήδη επιτευχθεί συμβιβασμός».

ΜΑΝΤΖΟΝ ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΡΑΓΚΙΔΙΩΤΙΚΟΣ: Συνολικό όφελος φόρου 272.089,91 ευρώ, από ακύρωση εκκαθαριστικών σημειωμάτων (φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ) για εκπρόθεσμες συμπληρωματικές δηλώσεις. Η επιτροπή, κατά πλειοψηφία, επικαλέστηκε τυπική πλημμέλεια και ανέπεμψε στη φορολογική αρχή για επανέλεγχο. Κατά το πόρισμα «η αιτιολογία δεν είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της επιτροπής (όπως ήταν και η γνώμη της μειοψηφίας) και συνεπώς κακώς πρότεινε την έκδοση φύλλων ελέγχου με αποτέλεσμα την παραγραφή δικαιώματος του δημοσίου για επιβολή φόρων για χρήσεις πέντε ετών.
Η ιλιγγιώδης διαγραφή 44 εκατ. ευρώ

ΙΩΝΑΣ ΣΤΡΟΥΜΣΑΣ ΑΕ: συνολικό όφελος από διαγραφή προστίμων και μετατροπή των εικονικών, 43.974.298,30 ευρώ! Η επιτροπή είχε δεχθεί τις επίμαχες συναλλαγές και ότι τα φορολογικά στοιχεία ήταν εικονικά μόνο ως προς το πρόσωπο του εκδότη. Το πόρισμα αναφέρει: «αιτιολογία πολύ ευνοϊκή - όχι επαρκώς τεκμηριωμένη». Κι εδώ συναντάμε εταιρείες που είχαν συσχετιστεί από το ΣΔΟΕ με το κύκλωμα Carousel από την έκθεση του οποίου «τεκμηριωμένα αποδεικνύεται η εικονικότητα».

ΛΙΑΦΑΡΜ ΕΠΕ : όφελος από διαγραφή προστίμων και μετατροπή εικονικών συναλλαγών σε εικονικές μόνο ως προς το πρόσωπο, 7.366.304,75 ευρώ. Κατά την επιτροπή δεν υπήρξαν εικονικές συναλλαγές. Αντίθετα ο ειδικός έλεγχος διακρίβωσε ότι η απόφαση υπήρξε πολύ ευνοϊκή κι όχι επαρκώς τεκμηριωμένη σε αντίθεση με τη σχετική έκθεση (του 2012) του ΣΔΟΕ όπου «τεκμηριωμένα αποδεικνύεται η εικονικότητα των φορολογικών στοιχείων». Γίνεται λόγος για εμπορεύματα για τα οποία δεν έγινε ποτέ πραγματική συναλλαγή, αλλά και για την ίδια επιχείρηση αποθήκευσης στο κύκλωμα Carousel.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡ.: Συνολικό όφελος από τη μείωση-ακύρωση του φύλλου ελέγχου της επιτροπής, 3.869.837,15 ευρώ... Οπως αναφέρεται, «η υπόθεση αφορά συγκεκριμένα εμβάσματα που ήρθαν από το εξωτερικό και προέκυψε ότι δεν έχουν φορολογηθεί. Ο φορολογούμενος επικαλέστηκε ότι είναι αμοιβές δικηγόρων εξωτερικού χωρίς να προσκομίσει παραστατικά στον έλεγχο. Η επιτροπή κατά πλειοψηφία δέχτηκε τα παραστατικά που της προσκόμισε χωρίς να προκύπτει από το πρακτικό ότι έκανε τις ενδεδειγμένες ελεγκτικές επαληθεύσεις γνησιότητας».

Ε. ΖΗΤΟΥΝΙΑΤΗΣ AEE (ηλεκτρικά): όφελος από τη διαγραφή προστίμων και τη μετατροπή των εικονικών, 2.740.254,17 ευρώ. Η απόφαση λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία. Η επιτροπή που διερεύνησε τρεις διαχειριστικές περιόδους, από 2007 έως και 2009, «είδε» συναλλαγές που είχαν πραγματοποιηθεί πλην όμως με διαφορετικό από τα αναγραφόμενα στα φορολογικά στοιχεία πρόσωπα. Τα κρινόμενα στοιχεία αφορούσαν «εμπορεύματα που ουδέποτε παρελήφθησαν (γίνεται λόγος για το Carousel) και άρα δεν διατέθηκαν».

ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: όφελος από μειώσεις των λογιστικών διαφορών του ελέγχου στα φύλλα ελέγχου εισοδήματος χρήσεων δύο ετών,634.088,29 ευρώ. Το πόρισμα αναφέρει: «χωρίς τεκμηρίωση οι μειώσεις εισοδήματος, δεδομένου ότι τα ποσά προέκυψαν κατόπιν τεκμηριωμένου ελέγχου πόθεν έσχες και δεν επιδέχονται αμφισβητήσεων. Συνεπώς η κρίση είναι πολύ ευνοϊκή για τον φορολογούμενο».
Συναλλαγές με πεθαμένους

ΑΦΟΙ ΞΥΔΑΚΗ ΑΕ: συνολικό όφελος από τη μείωση προστίμου, 440.095,60 ευρώ. Η αιτιολογία ήταν ότι τα φορολογικά στοιχεία ήταν εικονικά, πλην όμως οι συναλλαγές μετατρέπονται σε παράβαση λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων ως προς το πρόσωπο του εκδότη. Επισημαίνεται στο πόρισμα: «σε έγγραφο της ΔΟΥ Μυκόνου αναφέρεται ότι αποδεικνύεται αδιάσειστα η λήψη και η καταχώρηση από την ελεγχόμενη πλαστών και εικονικών στοιχείων καθαρής αξίας 440.096,40 ευρώ με πλήρη γνώση της εικονικότητας από την ελεγχόμενη γιατί αφορούν συναλλαγές που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν με εξαφανισμένες ή ανύπαρκτες εταιρείες. Η εικονικότητα βασίζεται στη μη εκτέλεση των έργων και στη μη πραγματοποίηση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών και δευτερευόντως στο ότι οι αντισυμβαλλόμενοι ήταν πρόσωπα είτε θανόντα, είτε έγκλειστα στις φυλακές, είτε στο εξωτερικό. Η ελεγχόμενη εμφανίζεται να έχει πραγματοποιήσει μεγάλο επενδυτικό έργο, χωρίς να εμφανίζει κανένα στοιχείο που να το αποδεικνύει».

ΦΟΡΜΠΛΑΣΤ ΑΒΕΕ (πλαστικά): συνολικό όφελος από διαγραφή φόρων και προστίμων, 4.225.637,28 ευρώ. Αφορούσαν φύλλα ελέγχου εισοδήματος (που διαγράφηκαν), πρόστιμα για λήψη εικονικών ΤΠΥ (διαγράφηκαν), πρόστιμα ΦΠΑ (διαγράφηκαν). «Δεν προκύπτει με ποια δεδομένα η επιτροπή κατάργησε την εικονικότητα των συναλλαγών. Κρίσιμο στοιχείο είναι η διακρίβωση της εικονικότητας των παραστατικών διακίνησης (δελτία αποστολής - φορτωτικές) των μηχανημάτων κατά την παραλαβή τους και κατά την επιστροφή τους. Στις σχετικές εκθέσεις αναφέρονται διάφορες ελεγκτικές επαληθεύσεις που τεκμηριώνουν την εικονικότητα, οι οποίες δεν αντικρούστηκαν».


Δέκα εκατομμύρια για Λιακουνάκο

AXON EΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜ. ΕΚΤ.ΑΕ: συνολικό όφελος στην εταιρεία Λιακουνάκου από τις μειώσεις,10.446.772,66 ευρώ. Αφορούσαν φορολογία εισοδήματος και φορολογία ΦΠΑ. Απόφαση κι εδώ «μη επαρκώς τεκμηριωμένη και πολύ ευνοϊκή για την επιχείρηση».

ΔΩΡΕΑ ΖΗΤΗ ΗΛΙΑ ΤΟΥ Γ., ΒΛΑΧΟΥΤΣΑΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Κ.ΛΠ.: συνολικό όφελος από ακύρωση της πράξης προσδιορισμού φόρου δωρεάς, 942.024,34 ευρώ. Μη επαρκής, κατά το πόρισμα, και πολύ ευνοϊκή για τους προσφεύγοντες η απόφαση.

ΕΛΙΝΑ ΑΤΕ: συνολικό όφελος από ακύρωση προστίμων, 1.032.120 ευρώ. Ακυρώθηκαν «λόγω καλής πίστης της λήπτριας εταιρείας και λόγω μη επέκτασης του φορολογικού ελέγχου σ’ αυτήν». Κατά το πόρισμα, η αιτιολογία δεν είναι επαρκής και είναι πολύ ευνοϊκή για την προσφεύγουσα.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Κατή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top