Select Menu


Η Γερμανία έχει εξοικονομήσει 240 δισ. ευρώ από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 έως και το 2016, χάρη και στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, που επικρίνουν οι Γερμανοί πολιτικοί! Γιατί λοιπόν να βάλει τέλος στην κρίση της ευρωζώνης;

Η πτώση της απόδοσης των γερμανικών κρατικών ομολόγων οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στην επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και στο γεγονός πως τα γερμανικά ομόλογα θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια» σε περιόδους κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί Γερμανοί πολιτικοί, όπως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζουν ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και το πρόγραμμα αγοράς δημοσίων ομολόγων θα πρέπει να αντιστραφούν, διότι είναι εις βάρος των Γερμανών αποταμιευτών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα 16 κρατίδια, δήμοι και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης εξοικονόμησαν 240 δισ. ευρώ την τελευταία οκταετία.

Μόνο στη διάρκεια του 2016, η Γερμανία εξοικονόμησε ποσό ύψους 47 δισ. ευρώ χάρη στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο όπου έχουν υποχωρήσει τα επιτόκια δανεισμού. Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να πετύχει υψηλό δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2015 και το 2016, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, η οποία άρχισε να αγοράζει μαζικά κρατικά ομόλογα τον Μάρτιο του 2015. Στόχος της ΕΚΤ είναι να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού και να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Η πτώση των επιτοκίων δανεισμού που καλείται να καταβάλει η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. 

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση κατέβαλε κατά μέσον όρο επιτόκιο 4,23% ώστε να δανειστεί χρήματα. Το μέσο επιτόκιο δανεισμού είχε μειωθεί στο 2,05% το 2016. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών «Λάιμπνιτς» (RWI Leibniz), αύξηση του κόστος δανεισμού κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα προκαλούσε επιπλέον κόστος 21 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή πολλοί Γερμανοί πολιτικοί κατηγορούν την ΕΚΤ ότι «ληστεύει» τους Γερμανούς αποταμιευτές μέσω των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού που εφαρμόζει, αν και ο κ. Μάριο Ντράγκι έχει εμφανίσει στοιχεία ότι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού είναι προς όφελος των Γερμανών φορολογουμένων, οι οποίοι, εκτός από αποταμιευτές, είναι και δανειολήπτες. Σε συνέντευξή του σήμερα στη Suddeutsche Zeitung ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να αρχίσει από φέτος να περιορίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, λέγοντας ότι «πιθανόν θα ήταν σωστό η ΕΚΤ να τολμήσει να σταματήσει την εφαρμογή αυτής της πολιτικής από φέτος».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top