Select Menu


Στοιχεία-«φωτιά», τα οποία δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «ΠΑΡΟΝ της Κυριακής» και φαίνεται να αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά, ότι η Ελλάδα επί πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη, μπήκε στην ΟΝΕ δίχως να πληροί τους δημοσιονομικούς κανόνες, κατέθεσε με ερώτηση του σήμερα ο Βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Η ερώτηση του Ν. Κακλαμάνη βασίζεται στη «χωρίς αστερίσκους» επικαιροποίηση στοιχείων της Eurostat για το δημοσιονομικό έλλειμμα της περιόδου 1995-2013.

Στοιχεία, μάλιστα, που δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα της Eurostat τον περασμένο Ιούλιο και σύμφωνα με αυτά το έλλειμμα του 1999, με το οποίο η χώρα μας εισήλθε στην ΟΝΕ (επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη), ήταν της τάξης του 5,8% και όχι του 3,5%!


Από την ανάλυση των νέων αναθεωρημένων στοιχείων με την «σφραγίδα» της Eurostat, προκύπτει ακόμη, ότι ακόμη και το δημοσιονομικό έλλειμμα της περιόδου 2000-2004 (δεύτερη θητεία της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη) ήταν πιο υψηλό από εκείνο της περιόδου 2005-2007, αφού διαμορφώθηκε σε ποσοστό 6,45%!

Ειδικότερα, το έλλειμμα ξεκίνησε από 4,1% του ΑΕΠ το 2000, αυξήθηκε τα επόμενα χρόνια, κατέληξε σχεδόν διπλάσιο το 2003 (7,8% του ΑΕΠ) και υπερδιπλάσιο το 2004 (8,8% του ΑΕΠ).

Να σημειωθεί επίσης, ότι την περίοδο 2005-2007 (επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή), όταν η οικονομική κρίση δεν είχε κάνει ακόμη την εμφάνιση της, υπήρξε μείωση των ελλειμμάτων. Γεγονός, το οποίο προκύπτει από την ανάλυση των επίσημων στοιχείων της Eurostat.

Τα ερωτήματα, που θέτει ο Ν. Κακλαμάνης είναι δύο:

1) Αν αποδέχεται η κυβέρνηση τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία (Ιούλιος 2016) της Eurostat για το έλλειμμα. Κάτι, που οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι η Ελλάδα εισήλθε στην ΟΝΕ με μεγαλύτερο έλλειμμα απ’ ότι ήταν γνωστό ως τώρα.

2) Αν τα ελλείμματα της περιόδου 2000-2004 ήταν πράγματι πιο υψηλά από εκείνα της περιόδου 2005-2007. Γεγονός, το οποίο αν ισχύει σημαίνει ότι τα ελλείμματα μειώθηκαν τη δεύτερη περίοδο. Δηλαδή, πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση το 2008.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top