Select Menu


Η εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ Αρμενίας και Αρζεμπαιτζάν για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατέρρευσε το Σαββατοκύριακο καθώς ξέσπασαν σφοδρές μάχες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι. Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός οι δύο πλευρές συνεχίζουν να ανταλλάσουν πυρά και αναφέρονται συγκρούσεις σε πολλές τοποθεσίες του ορεινού θύλακα ενώ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "το Ποντίκι" «Μια περαιτέρω κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες και αμετάκλητες συνέπειες, να οδηγήσει κατευθείαν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», προειδοποίησε ο Αρμένιος πρόεδρος σε συνάντηση που είχε με ξένους διπλωμάτες στο Γερεβάν.

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν απείλησε ότι εάν ο οι δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες υποστηρίζονται από την Αρμενία, συνεχίσουν να ανοίγουν πυρ εναντίον αμάχων κοντά στα σύνορα, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν θα αρχίσει προετοιμασίες για να εξαπολύσει επίθεση και να καταλάβει την πρωτεύουσα του θύλακα, τη Στεπανακέρτ, ή Χανκέντι, όπως είναι γνωστή η πόλη στο Αζερμπαϊτζάν.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας απάντησε αργότερα πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα απαντήσουν επαρκώς και θα ανταποδώσουν τις επιθέσεις αν το Αζερμπαϊτζάν συνεχίσει να βομβαρδίζει το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Η διαταγή του Αζέρου υπουργού Άμυνας σημαίνει ότι το Μπακού μόνο τώρα αντιλαμβάνεται ότι μια αληθινή μάχη συμβαίνει στο Καραμπάχ. Αλλά (οι αξιωματούχοι) του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να ξέρουν ότι η αρμένικη πλευρά θα ανταποδώσει με ακόμη πιο ισχυρή επίθεση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αρτσούν Χοβανίσγιαν.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Ερντογάν!

Ωστόσο, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατευνασμό της σύγκρουσης,«λάδι» στη φωτιά έριξε με δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν δήλωσε πως ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχ «θα επιστρέψει μια μέρα» στο Αζερμπαϊτζάν τον «αρχικό νόμιμο κάτοχό του».

«Το Καραμπάχ θα επιστρέψει μια μέρα, χωρίς καμιά αμφιβολία, στον αρχικό νόμιμο κάτοχό του, θα ενταχθεί (ξανά) στο Αζερμπαϊτζάν», προεξόφλησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ο Ερντογάν, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή του στο Μπακού μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών.

Εκφράζοντας εκ νέου τα «συλλυπητήριά του» στους οικείους των Αζέρων «μαρτύρων», ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «αυτή η καταπίεση δεν θα συνεχιστεί επ' αόριστον».Ενώ και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας σε συνεδρίαση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καταδίκασε τις αρμενικές επιθέσεις, όπως τις χαρακτήρισε, εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να τάσσεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση αυτή.

Από την πλευρά τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκεί Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογος του Τζον Κέρι , σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, εξέφρασαν «τις έντονες ανησυχίες» τους για την κλιμάκωση των μαχών ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τις δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση και οι δύο πλευρές κάλεσαν για άμεση παύση των εχθροπραξιών, ενώ καταδίκασαν τις παρεμβάσεις ορισμένων «εξωτερικών φορέων» που επιχειρούν να δημιουργήσουν σύγκρουση στην περιοχή. Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει πως εναπόκειται στους ηγέτες των δυο κρατών να καταλήξουν σε μια κατάπαυση του πυρός και να επιτύχουν μόνιμη ειρήνη».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top