Select Menu

Μεταλλωρύχοι χτυπούν με καδρόνι διαδηλώτρια την Κυριακή, με ΕΝΑΝ ΜΑΤατζή να... κοιτά με απορία. Πηγή: Η Αυγή
Την Κυριακή 05/04/2015 πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη συλλαλητήριο στις Σκουριές, Χαλκιδικής καθώς οι εργασίες στο ορυχείο εξόρυξης χρυσού συνεχίζονται ακόμη με τα δηλητηριώδη απόβλητα να διαρρρέουν ήδη στην περιοχή. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν αυτή τη φορά και μεταλλωρύχοι, εργάτες δηλαδή της "Eldorado Gold", της αμερικάνικης εταιρείας και κύριας μετόχου της "Ελληνικός Χρυσός". Πραγματοποιήθηκαν επεισόδια. Άγρια επεισόδια. Ποιους έπληξαν όμως τα επεισόδια αυτά;

Μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής, υπήρξαν πάμπολλες μαρτυρίες συνοδευόμενες από φωτογραφικά ντοκουμέντα, που μεταδόθηκαν αμέσως μέσω διαδικτύου για την ανελέητη βία που δέχθηκαν για ακόμη μια φορά οι κάτοικοι της Ιερισσού και των γύρω περιοχών της Χαλκιδικής, συνοδευόμενη από ρίψη χημικών εκ μέρους των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην περιοχή, η οποία έγινε με αφορμή τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ μεταλλωρύχων και κατοίκων.

Ποιοι χτυπούσαν ποιους;

Μεταλλωρύχος τραυματισμένος στο μάτι ή με... αμφίεση τραυματισμού στο μάτι. Πηγή: Save Skouries
Το ίδιο βράδυ, στα δελτία ειδήσεων μεταδιδόταν πως πραγματοποιήθηκαν επεισόδια στις Σκουριές Χαλικιδικής, πως οι μεταλλωρύχοι χτυπήθηκαν και πως έγινε ρίψη χημικών εκ μέρους των ΜΑΤ.

ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ για τους κατοίκους που δέχθηκαν ξυλοδαρμό, όχι από τα ίδια τα ΜΑΤ αυτή τη φορά, αλλά από τους εργάτες της εταιρείας που, όχι, δεν αντιπροσωπεύουν την αθώα, φτωχή εργατειά και που δεν διστάζουν να αρπάξουν καδρόνια και άλλα μέσα για να χτυπήσουν ανελέητα άοπλους κατοίκους, που διαδηλώνουν κατά του δηλητηριασμού της περιοχής τους, των ίδιων και των παιδιών τους. Όλα αυτά με την ΠΛΗΡΗ ΑΝΟΧΗ των ΜΑΤ.

Ακούσαμε από τον κ. Πανούση την Δευτέρα δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες υποστήριξε πως: "Όταν υπάρχουν επεισόδια δυο μεριών, η αστυνομία είναι φυσικό να μπει στη μέση να τα σταματήσει. Αλλιώς γιατί να είναι εκεί;" Πολύ σωστό αυτό θεωρητικά, κ. Πανούση. Στην προκειμένη περίπτωση όμως η αστυνομία σταμάτησε και τις δυο πλευρές ή προστάτευσε τη μία; Και συγκεκριμένα αυτή της εταιρείας; Γιατί η αστυνομία όχι μόνο κοίταζε αλλού ή "έκανε τσιγάρο" όταν μεταλλωρύχοι χτυπούσαν βάναυσα κατοίκους, πέντε από τους οποίους είναι σήμερα στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένοι, αλλά έκλεισε και τον δρόμο με κλούβα έτσι ώστε να μην μπορέσουν να φτάσουν στο σημείο και άλλοι κάτοικοι για ενίσχυση των συγκατοίκων τους.

Ποιος τρομοκρατεί ποιον;

Το ίδιο βράδυ της Κυριακής, μεταλλωρύχοι μπήκαν στην Ιερισσό και τρομοκρατούσαν τους κατοίκους. Χτύπησαν οι καμπάνες του χωριού και οι κάτοικοι τους ζητούσαν έντονα να φύγουν. Τι άλλο θα έκανε ο καθένας στη θέση τους; Από το Mega μεταδιδόταν:
"Το βράδυ οι μεταλλωρύχοι δέχθηκαν τρομοκρατική συμπεριφορά από τους κατοίκους της Ιερισσού, όπως δήλωσαν, ενώ χτύπησαν οι καμπάνες του χωριού και οι κάτοικοι τους φώναζαν να φύγουν".
Όταν βρίσκεται σε κίνδυνο το χωριό, δεν χτυπάνε οι καμπάνες;;;;;; Πώς γίνονται και τα δύο ταυτόχρονα; Και το χωριό με τους κατοίκους του να βρίσκονται σε κίνδυνο και οι μεταλλωρύχοι να δέχονται τρομοκρατία;

Τα μπλόκα με την ανοχή της ΕΛ. ΑΣ

Το μπλόκο των μεταλλωρύχων χθες στο Γομάτι. Πηγή: Soshalkidiki
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χθες δημοσιεύθηκε πως επικρατεί η εξής κατάσταση στην Ιερισσό, την οποία μπορούμε να πληροφορούμαστε μόνο από το blog των κατοίκων soshalkidiki, διαχειριστές του οποίου πέρυσι είχαν συλληφθεί από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
"Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Ιερισσού, Ν.Ρόδων, Ουρανούπολης, Αμμουλιανής, Γοματίου και Αγίου Όρους από τον μισθοφορικό στρατό της ELDORADO."
Έχει και συνέχεια:
"Χθες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, στο μπλόκο Στρατωνίου υπάλληλοι σταμάτησαν το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής και ρωτούσαν, με απειλητικές διαθέσεις, αν υπήρχε μέσα σε αυτό κάποιος κάτοικος της Ιερισσού."
Δηλαδή αυτή τη στιγμή (δεν γνωρίζουμε αν τα μπλόκα και η τρομοκρατία έχουν σταματήσει) οι κάτοικοι της Ιερισσού, εκτός από ξυλοκοπημένοι, είναι ΚΑΙ στιγματισμένοι από την εταιρεία και τους μεταλλωρύχους (άλλωστε η εταιρεία εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια φωτογράφιζε παράνομα τις πινακίδες όσων κατοίκων της Ιερισσού πλησίαζαν με τα αυτοκίνητά τους στο εργοστάσιο), δεν μπορούν να εισέλθουν ή να εξέλθουν στις ίδιες τους τις περιοχές λόγω των μπλόκων που έχουν στηθεί ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ της αστυνομίας, δεν μπορούν να μπουν ούτε καν στο λεωφορείο γιατί μπορεί κάποιος να μπουκάρει και να τους πλακώσει στο ξύλο μόνο και μόνο επειδή... είναι κάτοικοι της Ιερισσού, και κατά τ' άλλα όλη η ελληνική κοινή γνώμη έχει διαμορφώσει την πεποίθηση πως οι "αθώοι" μεταλλωρύχοι υποφέρουν στις Σκουριές, ενώ οι "κακοί" κάτοικοι αντιδρούν. Λες και άλλη όρεξη δεν είχαν να αντιδρούν, αν δεν είχαν λόγο! 

Άλλωστε μήπως η ίδια κοινή γνώμη γνωρίζει για τα όσα έχουν υποφέρει οι κάτοικοι της Χαλκιδικής τα τελυταία 4 χρόνια; Την άγρια καταστολή που έχουν δεχθεί (απευθείας από τα ΜΑΤ μέχρι πρότινος) κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ή την ανελέητη τρομοκρατία που είχαν δεχθεί μετά τη φωτιά στο εργοστάσιο, με τις λήψεις DNA στο δρόμο, τις συνεχείς ανακρίσεις ακόμη και 15χρονων παιδιών, την επαναλαμβανόμενη κατοχή της Ιερισσού από την αντιτρομοκρατική αστυνομία για μέρες, τις ρίψεις χημικών μέσα στο σχολείο, τις βίαιες συλλήψεις στις 3 τα ξημερώματα με το σπάσιμο των πορτών στα σπίτια των κατοίκων, τις προφυλακίσεις τους για 6 μήνες, ενώ μετά στο δικαστήριο  τα στοιχεία των κατηγοριών αποδείχθηκαν ψευδή και χαλκευμένα; Όχι, η "κοινή γνώμη" δεν τα γνωρίζει. Και, όπως φαίνεται, δεν ενδιαφέρεται να τα γνωρίσει.

Κείμενο - Συγκέντρωση υλικού: Χρύσα Κουτρουμάνου, ειδική συνεργάτης του logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top