Select Menu


Η κυβέρνηση πρέπει είτε να εφαρμόσει πιστά τις μεταρρυθμίσεις που η ίδια έχει υπογράψει, αντί να καθυστερεί ανόητα, είτε να προβεί αμέσως σε στάση πληρωμών εντός της Ευρωζώνης - αφού διαφορετικά η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει ανεξέλεγκτα

Η κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας επιδεινώνεται ραγδαία, ενώ η Ευρώπη φαίνεται να αδιαφορεί για την εσωτερική χρεοκοπία που βιώνει - έχοντας πιθανότατα αποφασίσει να ενισχύει τη χώρα μόνο όσον αφορά την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της στο εξωτερικό, έτσι ώστε τυπικά να μην πτωχεύσει.

Η αιτία είναι το ότι, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου τόσο για την ίδια την Ευρωζώνη, όσο και για τον υπόλοιπο πλανήτη - ο οποίος είναι κυριολεκτικά «τυλιγμένος στις φλόγες».

Ειδικότερα η τεράστια αύξηση των παγκοσμίων χρεών, ο διπλασιασμός του δανεισμού των αναπτυσσομένων οικονομιών σε δολάρια, καθώς επίσης η αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου (ανάλυση), απειλούν να οδηγήσουν με μαζικές αθετήσεις πληρωμών κρατών, τραπεζών και επιχειρήσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο - οπότε δεν θα ήθελε κανείς να διακινδυνεύσει ένα «πιστωτικό γεγονός» που θα λειτουργούσε ως αφορμή, σαν τη σπίθα σε μία πυριτιδαποθήκη, όπως συνέβη με τη Lehman Brothers το 2008.

Από την άλλη πλευρά, όταν όλα τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας όπως, για παράδειγμα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (γράφημα), επιδεινώνονται ξανά, δύσκολα μπορεί να αποκλείσει κανείς ένα δυστύχημα (άρθρο) - ενώ τα στελέχη της κυβέρνησης δεν δίνουν την εντύπωση πως θα μπορούσε να τα εμπιστευθεί κανείς, όσον αφορά τον έλεγχο ή/και τη σαφή γνώση, σχετικά με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες της χώρας.


Περαιτέρω, αν και αρκετοί αναφέρονται σε ένα καινούργιο μνημόνιο, το οποίο θα συνόδευε υποχρεωτικά ένα νέο «χρηματοπιστωτικό πακέτο» ύψους 40-50 δις € που ασφαλώς θα χρειαστεί η Ελλάδα, εάν παραμείνει εκτός των αγορών τα επόμενα 2-3 έτη, θεωρούμε πως θα ήταν το μικρότερο κακό - συγκριτικά με την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία (άρθρο), η οποία φαίνεται πως πλησιάζει με γρήγορο ρυθμό.

Άλλωστε ενώ τα έσοδα του δημοσίου παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση, οι δαπάνες ως προς το ΑΕΠ συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία (γράφημα) - αποτελώντας ένα σημαντικό «σήμα κινδύνου» όσον αφορά τα προβλήματα, τα οποία θα αντιμετωπίσει μελλοντικά η χώρα.


Εύλογα λοιπόν θεωρούμε πως η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει τώρα, αμέσως, χωρίς καμία καθυστέρηση, έχοντας τις εξής δύο επιλογές:
(α) Είτε να εφαρμόσει «βασιλικότερα του βασιλιά» τις μεταρρυθμίσεις που η ίδια έχει υπογράψει, το μνημόνιο δηλαδή της 20ης Φεβρουαρίου του 2015, χωρίς τις «τυπολογικές» ανοησίες της μορφής «δεν λέγεται μνημόνιο αλλά συμφωνία-γέφυρα», «δεν ονομάζονται Τρόικα αλλά Θεσμοί αυτοί που ελέγχουν την εφαρμογή του» κοκ. - έτσι ώστε να εισπράξει τις υπόλοιπες δόσεις (περί τα 7,2 δις €), διατηρώντας την ελπίδα της όποιας αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους,

(β) Είτε να απαιτήσει τη διαγραφή χρέους, καθώς επίσης την εκδίωξη της Τρόικας, παίρνοντας το ρίσκο της ρήξης (ανάλυση) - της στάσης πληρωμών δηλαδή εντός της Ευρωζώνης, η οποία φαίνεται αναπόφευκτη εάν δεν συμφωνηθεί η διαγραφή.


Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά χάσιμο χρόνου, επιδεινώνουν συνεχώς τα προβλήματα της χώρας, η αγορά της οποίας είναι ήδη νεκρή, επιταχύνουν τις τραπεζικές επιθέσεις (Bank runs) που συνεχίζονται κοκ. - οδηγώντας το πλοίο «αύτανδρο» στην ξέρα και στο βυθό.

Ολοκληρώνοντας, όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, αδυνατούμε ειλικρινά να καταλάβουμε τη «χείριστη πολιτική της γλώσσα» - επειδή είναι αφενός μεν εναντίον των συμφερόντων της χώρας μας, αφετέρου των κομματικών δικών της. Ακολουθεί μία σημερινή ραδιοφωνική συζήτηση του κ. Σαχίνη με τον κ. Βιλιάρδο, σε σχέση με τα ελληνικά και τα διεθνή προβλήματα.


Υστερόγραφο: Σύμφωνα με ορισμένα γερμανικά ΜΜΕ η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει, αφού δεν έστειλε ακόμη τις διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει - ενώ δεν δικαιούται το 1,2 δις € από το EFSF. Ελάχιστοι είναι βέβαια αυτοί που πιστεύουν πως η σημερινή κυβέρνηση έχει την ικανότητα/επάρκεια να χειριστεί σωστά μία στάση πληρωμών - πιθανολογούμε δε πως έχουν απόλυτο δίκιο.

www.analyst.gr

© Copyright 2014 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top