Select Menu



Δύο πασίγνωστοι ηθοποιοί της Βρετανίας, η Έμα Τόμσον και ο Γρεγκ Γουάϊζ, δήλωσαν ότι εφεξής δεν θα καταβάλουν φόρους, μέχρι να φυλακιστούν οι φοροφυγάδες συμπατριώτες τους που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ/Φαλσιανί. (Η λίστα Λαγκάρντ ονομάζεται και "Φαλσιανί" στο εξωτερικό, από το όνομα του πρώην στελέχους της HSBC που έβγαλε στη φόρα τους πελάτες της βρετανικής τράπεζας στην Ελβετία.)

«Μέχρι τώρα πλήρωνα με χαρά τους φόρους μου, διότι είμαι ένας γ@μ@@@νος σοσιαλιστής και πιστεύω ότι όλοι πρέπει να μοιραζόμαστε τα φορολογικά βάρη. Αλλά είμαι αηδιασμένος με την HMRC (Υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων της Αυτού Μεγαλειότητος) και αποφάσισα να μην πληρώσω ούτε δεκάρα παραπάνω μέχρι αυτοί οι δόλιοι μπάσταρδοι να πάνε φυλακή», δήλωσε στην «Evening Standard» ο Γκ. Γουάιζ, σύζυγος της Έμα Τόμσον.

«Η Έμα είναι μέσα. Συμφωνεί. Και ελπίζουμε να μας ακολουθήσουν κι άλλοι. Να δημιουργήσουμε ένα κίνημα ανυποταγής. Δεν μπορούν να μας κλείσουν όλους στη φυλακή, αλλά αν χρειαστεί εμείς οι δύο θα πάμε φυλακή. Το εννοώ…», τόνισε επίσης ο βρετανός ηθοποιός.

Η αντίδραση του διάσημου ζευγαριού ήρθε μετά την αποκάλυψη ότι η HSBC βοήθησε πολλούς Βρετανούς να βγάλουν προτού φορολογηθούν τα χρήματά τους στην Ελβετία. Και διεμήνυσαν στην Υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων της Αυτού Μεγαλειότητος (HMRC) ότι σταματούν να καταβάλλουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Η λίστα Φαλσιανί περιέχει στοιχεία από περίπου 100.000 τραπεζικούς λογαριασμούς της HSBC στην Ελβετία. Περίπου 7.000 εξ αυτών ανήκουν σε Βρετανούς πελάτες της τράπεζας. Από τους Βρετανούς πελάτες η HMRC έχει εντοπίσει περίπου 1.000 φοροφυγάδες και έχει εισπράξει ήδη μη καταβληθέντες (αρχικά) φόρους που φθάνουν τα 135 εκατ. στερλίνες (185 εκατ. ευρώ).

«Το ποσόν είναι μικρότερο από όσα εισέπραξαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες», γράφει σε άρθρο της την Τετάρτη η «Guardian». Ο Γκρεγκ Ουάιζ και η Έμα Τόμσον τονίζουν, όμως, πως το θέμα δεν είναι ότι είναι το ύψος του ποσού που εισπράχθηκε, αλλά το ότι μόνο ένας από τους 1.000 φοροφυγάδες πελάτες της HSBC κάθισε στο σκαμνί του κατηγορουμένου.

«Ναι, εμφορούμαι από τις αριστερές ιδέες που ευδοκιμούν στο Βόρειο Λονδίνο. Ναι, στήριξα τον Τόνι (σημ. Μπλερ) πριν κάνει τα λάθη που έκανε. Τώρα όμως δεν συγχωρώ ούτε αυτόν, ούτε το κόμμα, ούτε την ίδια τη χώρα. Δεν λειτουργεί έτσι η δημοκρατία. Η HSBC δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη για την όμορφη γκρίζα ζώνη μεταξύ φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, μέσα στην οποία λειτουργεί. Δεν μπορώ να βλέπω την αδικία. Πρέπει να κινητοποιηθούμε…», είπε γεμάτος οργή ο Γουάιζ.

Το σημαντικό σχετικά με αυτή την είδηση δεν είναι μόνο η πρωτοβουλία φορολογικής ανυπακοής δύο διασήμων προσώπων αλλά και το ότι όλη αυτή η ιστορία ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ πως οι μεγάλοι αυτουργοί, τόσο φυσικοί όσο και ηθικοί, των σκανδάλων της Οικονομικής Κρίσης είναι οι τράπεζες, οι οποίες είχαν ανθίσει και εδώ στην Ελλάδα κατά την πρώτη δεκαετία του 2000, και πως εγκλήματα διαφθοράς ΔΕΝ διαπράττονται μόνο στην Ελλάδα. Θα πρέπει λοιπόν να ανοίξουν όλες οι διεθνείς διαστάσεις των προβλημάτων που ήρθαν στην επιφάνεια με αφορμή την Οικονομική Κρίση του 2008 και να διαφωτιστεί το γεγονός γιατί μόνο κάποιες χώρες πλήρωσαν για τα σκάνδαλα αυτά και όχι όλες ή... καμία, και δεν τα πλήρωσαν αυτοί που τα διέπραξαν (πολιτικοί και τράπεζες).

Πηγή είδησης

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top