Select Menu


Πόσες φορές αναρωτήθηκες "πού έχω αφήσει τα γυαλιά μου;" ή "από πού τον ξέρω αυτόν;" και κοπανάς το κεφάλι σου να θυμηθείς; Θα ανησύχησες ότι αυτή η φαινομενική έλλειψη μνήμης αργά ή γρήγορα θα μπορούσε να επιδεινωθεί και πάει ο νους σου σε χίλια μύρια, ένα από αυτά είναι και το να εξελιχθεί σε Alzheimer.

Ας λάβουμε όμως υπόψιν μας ένα πείραμα που έγινε τελευταία στην Αμερική σε μια μικρή κωμόπολη.Παρακολουθήσανε νευροψυχολογικά 2000 κατοίκους επί 40 χρόνια από την ηλικία των 40-45 ετών έως τον θάνατό τους. Κάνανε κάθε 10 χρόνια έναν έλεγχο του εγκεφάλου τους (όπως τεστ μνήμης) και παράλληλα συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για το τι έτρωγαν, πόσο κουραζόντουσαν, πως ήταν η διάθεσή τους, εάν διαβάζανε κ.α. Όταν πέθαναν αυτοί οι άνθρωποι , είχαν υπογράψει όλοι ότι θα δώσουνε τον εγκέφαλό τους για να γίνει μια μελέτη νεκροτομική, να δούμε τελικά ο εγκέφαλός τους τι είχε. 

Από τους 2000 κατοίκους οι 200 είχανε αναπτύξει τη Νόσο του Alzheimer κατά την διάρκεια της ζωής τους. Είχανε πάει οι ίδιοι σε έναν νευρολόγο, τους είχε κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και είχανε διαγνώσει τη Νόσο. 

Όταν πήραν τους εγκεφάλους τους και τους ελέγξανε είδαν νεκροτομικές αλλοιώσεις όπου ήταν συμβατές με τη Νόσο του Alzheimer, άρα όπως ήταν στη ζωή τους φάνηκε και στην νεκροτομία του εγκεφάλου τους. Το παράδοξο ήταν πως μέσα σ' αυτούς τους 2000 υπήρχαν και κάποιοι ηλικιωμένοι οι οποίοι παρότι είχαν εγκέφαλο νεκροτομικά με τη Νόσο του Alzheimer στη ζωή τους ήταν αυθεντίες. Ο εγκέφαλός τους ήταν μεν νεκροτομικά συμβατός με την νόσο του Alzheimer όμως στην καθημερινότητά τους δεν είχανε κανένα σύμπτωμα της Νόσου. Γιατί συνέβαινε αυτό;

Τι είναι η μνήμη;

Στην πραγματικότητα η μνήμη είναι ένα σύνολο λειτουργιών και δραστηριοτήτων του εγκεφάλου, όπου σημαντικό ρόλο παίζει το ενδιαφέρον, η παρατήρηση και η προσοχή.



Αυτό σημαίνει πως ό,τι δεν θυμόμαστε στην ουσία δεν μπήκαμε ποτέ στον κόπο να το καταγράψουμε στην μνήμη μας διότι για κάποιον λόγο δεν το προσέξαμε ποτέ.

Γιατί ξεχνάω Ονόματα ενώ θυμάμαι τα πρόσωπά τους;

Πόσες φορές σας σύστησαν έναν άνθρωπο και μετά από καιρό δεν θυμόσασταν το όνομά του ενώ πραγματικά γνωρίζατε την φάτσα του;

Η αιτία που θυμάστε πιο εύκολα τα πρόσωπα από τα ονόματα είναι ότι η οπτική μας μνήμη είναι ισχυρότερη από την ακουστική.

Πολλές είναι οι φορές που δεν είστε συγκεντρωμένοι όταν σας συστήνεται κάποιος, ένας αόριστος ήχος φτάνει στα αφτιά σας τη στιγμή που ο άνθρωπος λέει το όνομά του και την επόμενη χάνεται.

Η λύση είναι απλή

Λοιπόν! Την επόμενη φορά που θα σου συστηθούν βεβαιώσου ότι έχεις ακούσει καλά το όνομά του και για παρατήρησέ τον καλά, ίσως να έχει το ίδιο όνομα με κάποιον φίλο σου(όπως ο Γιαννάκης ή ο Μήτσος!) ή κάποιον διάσημο(όπως η Μαρία Κάλλας!), κάποιο ζώο(σαν τον μαθηματικό μου τον κ.Κόρακα!) ή κάποιο αντικείμενο(έχω ακούσει επώνυμο Κουτάλης και σίγουρα δεν ξεχνιέται!).
Πίστεψέ με, η μνήμη σου θα κάνει τον συγκεκριμένο συνειρμό όταν θα χρειαστεί να θυμηθείς το όνομα του και θα βγεις ασπροπρόσωπος!

Επίσης, φρόντισε να επαναλαμβάνεις πολλές φορές τα ονόματα των ανθρώπων που μόλις γνώρισες, ενώ συζητάς μαζί τους (εδώ ο Σαρμπέλ για να θυμηθεί μια Μαρία μέχρι και τραγούδι της έβγαλε!) Και καλό είναι σε γενικές γραμμές όταν χαιρετάμε κάποιον να προφέρουμε το όνομά του, οι ψυχολόγοι λένε ότι αυτό βοηθάει στη βελτίωση των κοινωνικών μας σχέσεων... Δεν υπάρχει πιο γλυκός ήχος για κάποιον από το να ακούει το όνομά του!

Μνήμη και Διατροφή!

Κοιτάξτε, θέλω να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει κακή μνήμη αλλά απροπόνητη μνήμη. Κενά μνήμης δημιουργούνται κατά κύριο λόγο από έλλειψη συγκέντρωσης και προσοχής.
Η έλλειψη συγκέντρωσης συνήθως οφείλεται σε κάποιες βιταμίνες που λείπουν από τον οργανισμό μας σε συγκεκριμένες δοσολογίες και έχουν να κάνουν με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας. Θα βοηθήσει αρκετά την κατάσταση η εισαγωγή φωσφόρου και μαγνήσιου στην διατροφή μας, καθώς αυτά είναι υπαίτια για την διανοητική κόπωση που συνεπάγεται την έλλειψη συγκέντρωσης.

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά, τα αβγά, τα δημητριακά και τα όσπρια έχουν αρκετό φώσφορο όπως και οι χουρμάδες(οι οποίοι είναι πλούσιοι και σε μαγνήσιο!) αποτελούν την ιδανική τροφή για το μυαλό. Τώρα για να αφομοιωθεί ο φώσφορος είναι απαραίτητη η βιταμίνη D που παράγεται φυσικά με την έκθεσή μας στον ήλιο και βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο λάδι και στο συκώτι μπακαλιάρου.

Ασκηθείτε, αγαπήστε και χαρείτε!

Για την καλή αιμάτωση του εγκεφάλου, όπου είναι σημαντικό για την σωστή λειτουργία του, εκτός από το περπάτημα, την χαλάρωση και την αποσυμφόρηση των αγγείων μέσω της καλής διατροφής που είπαμε, καθίστε λίγα λεπτά την ημέρα σε μία στάση όπου το κεφάλι σας θα βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τα πόδια και θα δείτε πόσο θα βοηθήσει και αυτό, χωρίς να το παρακάνετε βέβαια!
Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι που λέγαμε παραπάνω ακολουθούσανε την μεσογειακή διατροφή, κάνανε την γυμναστική τους αλλά αυτό που τους διέκρινε με διαφορά ήταν οι συχνές και υγιής κοινωνικές σχέσεις που είχαν. Δηλαδή μαζευόντουσαν δύο οικογένειες να φάνε μαζί και είχανε αγάπη και χαρά μεταξύ τους, δεν τσακώνονταν, περνούσαν όμορφα.

Όπως έχει αποδειχτεί λοιπόν ο συνδιασμός αυτών που αναλύσαμε είναι τέλειος για να μάθουμε πως η καλή μνήμη δεν γεννιέται αλλά αποκτιέται και διατηρείται!

Εύα Χύσκα

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top