Select Menu


Μετά από πέντε χρόνια λιτότητας και αυστηρής ευρωπαικής και αμερικανικής επιτήρησης, η Ελλάδα είναι η νούμερο ένα χώρα στην Ευρώπη γιά αποφυγή επενδύσεων!

Τον Απρίλιο του 2010, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδα, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωνε την υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ για να αποφύγει την πτώχευση. Έκτοτε, η χώρα βυθίζεται σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης υπό τον αυστηρό έλεγχο και την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ)

Επιπλέον, η Ελλάδα «απολαμβάνει» την τεχνική βοήθεια της περιβόητης Task Force, η οποία αποτελείται από συμβούλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε όλα τα υπουργεία της κυβέρνησης.

Το μόνο όμως πραγματικό και ουσιαστικό έργο της συγκεκριμένης ομάδας (το κόστος των οποίων καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από το ελληνικό κράτος) είναι να καλύπτει τα λάθη και τις παραλήψεις των ενεργειών της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα.

Αρκεί να δούμε τον επικεφαλή της Task Force σήμερα όπου είναι το ίδιο πρόσωπο που ως αποσπασμένος λειτουργός της Ευρωπαικής Ένωσης είχε υπηρετήσει απο την θέση του Προέδρου της Κτηματολογικής Αρχής στην Ελλάδα το 2001, οδηγώντας με τα λάθη και τις παραλείψεις του την χώρα, στο να πληρώσει πρόστιμο της τάξης των 56 εκ. ευρώ!

Μια τεράστια φυλακή

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την έκρηξη της κρίσης, και χωρίς τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές η Ελλάδα βρίσκεται μέσα σε έναν λαβύρινθο με πολλές παγίδες.

Οι απλοί πολίτες είναι παγιδευμένοι απο την διαφθορά που συναντάται στο σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών και η οποία είναι θλιβερά συστηματική. 

Στη συνέχεια, οι δημόσιοι υπάλληλοι παγιδεύονται από τους πολιτικούς σε μια πελατειακή σχέση καθώς σχεδόν κάθε δημόσιος υπάλληλος έχει έναν πολιτικό "προστάτη" ο οποίος, σε αντάλλαγμα για την ψήφο του και τις ψήφους των μελών της οικογένειάς του, του επιτρέπεται να διατηρεί την θέση του.

Τέλος, οι πολιτικοί, οι άρχοντες της δημόσιας διοίκησης, είναι αιχμάλωτοι των λίγων ολιγαρχικών οικογενειών που περιλαμβάνουν τραπεζίτες, βιομήχανους, εργολάβους και μεγιστάνες της ενέργειας. 

Αυτοί οι ολιγάρχες ελέγχουν την άρχουσα τάξη και τις αποφάσεις των πολιτικών προσώπων ανεξαρτήτως κόμματος και ιδεολογίας, διατηρώντας έτσι την Ελλάδα σιδεροδέσμια στον Μεσαίωνα καθιστώντας τους, στην πράξη, ιδιοκτήτες του Ελληνικού Έθνους

Το μεγαλύτερο Καρτέλ της Ευρώπης

Η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο Καρτέλ της Ευρώπης. 

Μετά από πέντε χρόνια βαθιών περικοπών στους μισθούς, στις συντάξεις και μαζικών απολύσεων, οι τιμές και πάλι καθορίζονται από τα καρτέλ των ολιγαρχών όπου μάλιστα εξακολουθούν να τις αυξάνουν! 

Στα σούπερ μάρκετ για παράδειγμα αντί να μειώνονται οι τιμές, εξακολουθούν να αυξάνονται όπως και σε πολλά άλλα καταναλωτικά αγαθά, από τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το φρέσκο γάλα (50% πιο ακριβό από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ), μέχρι το τσιμέντο και άλλα δομικά υλικά, καθώς και από τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους (που καταβάλλονται για μη υφιστάμενους δρόμους αλλά για αυτούς που πρόκειται να κατασκευαστούν μελλοντικά!) μέχρι τις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές (Η Ελλάδα έχει πάνω από 2.500 νησιά εκ των οποίων 167 κατοικούνται), όλα είναι υπό τον σκληρό έλεγχο αυτών των καρτέλ.

Για να αντιληφθεί κάποιος το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα, δεν έχει παρα να συγκρίνει την ανοδική τάση των τιμών στα προιόντα και τις υπηρεσίες που ελέγχονται απο τα καρτέλ με τις αντίστοιχες τιμές των ειδών που δεν επηρεάζονται από τις οικονομικές Ολιγαρχίες

Οι τράπεζες απο την άλλη διατηρούν το status quo και τη ρευστότητα τους, αλλά παραμένουν εντελώς εχθρικές απέναντι στους απλούς πολίτες και επιχειρηματίες, (παρότι στηρίχθηκαν με εκατοντάδες δισεκατομμύρια των ίδιων των φορολογούμενων), με μόνο στόχο τους πλέον την κατάσχεση ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως υποθήκη για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια.

Επιπλέον, απο το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που υποτίθεται πως έπρεπε να έχει φέρει εις πέρας η κυβέρνηση, όπως περιγράφεται εξάλλου ρητά στο πρόγραμμα, τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί! Και ας μην μιλήσουμε για τους φορολογικούς νόμους που τροποποιούνται σχεδόν κάθε εβδομάδα!

Για να καταλάβουμε τον παραλογισμό της κατάστασης, το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας περιλαμβάνει 2 σημαντικά μέρη, το δημοσιονομικό (φόροι, ισοσκελισμό προυπολογισμών, κοκ) και το μεταρρυθμιστικό (νομοθετήματα για τον εξυγχρονισμό του κράτους και απεξάρτησης απο την μέχρι πρότινος διαπλοκή). 

Η κυβέρνηση όμως 4 χρόνια τώρα, επιλέγει συστηματικά να εγκρίνει μόνο τα δημοσιονομικά μέτρα, χωρίς καμία πρόθεση να αγγίξει και το φλέγον θέμα των μεταρρυθμίσεων, (δεχόμενη πιέσεις απο τους ολιγάρχες) με αποτέλεσμα να συνθλίβεται ο Ελληνικός λαός ανάμεσα στην βαριά φορολογία και στην απροθυμία της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τους ολιγάρχες!

Η λιανική αγορά έχει επίσης δεχθεί ένα σκληρό χτύπημα, καθώς οι Έλληνες δεν είναι πλέον σε θέση να πηγαίνουν για ψώνια και αρκούνται με όσα ήδη έχουν. Αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, την στιγμή που οι μισθοί μειώνονται δραστικά από 900€ που ήταν, στην καλύτερη περίπτωση στα 550€.

Η Επόμενη Μέρα

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό. 

Το καλό σενάριο προβλέπει μια αναπόφευκτη ολοκληρωτική πολιτική και οικονομική καταστροφή. Αυτό σημαίνει πως μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο απο αυτή την επερχόμενη καταστροφή, η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να είναι σε θέση να ξεκινήσει και πάλι - από το μηδέν. 

Το κακό σενάριο προβλέπει πως εάν η Ελληνική κρίση δεν εκτονωθεί άμεσα, μέσω μιας «κάθαρσης» από τους δικαστές και τους εισαγγελείς της χώρας (όπως ήταν η περίπτωση στην Ιταλία το 1992, με τον Antonio Di Pietro στην επιχείρηση "Mani Pulite"), θα υπάρξει ενδεχομένως μια εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή οδηγώντας ακόμη και στην έναρξη ενός εμφυλίου πολέμου.

Πολλά κράτη μέλη της ΕΕ δεν γνωρίζουν καν τι είναι ένας εμφύλιος πόλεμος . 

Η Ελλάδα είχε δύο και μάλιστα με βαρύ φόρο αίματος. 

Ο πιο πρόσφατος έλαβε χώρα μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διήρκεσε τέσσερα χρόνια (1946-1949) και κόστισε την ζωή σε περισσότερους από 160.000 Έλληνες

Ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος στην ιστορία ήταν ο Πελοποννησιακός πόλεμος, διήρκεσε 27 χρόνια (432-404 π. Χ.) και διεξήχθει σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Αφρική και Ασία) παρότι όλες οι αντιμαχούμενες πλευρές μιλούσαν Ελληνικά!

Η αλήθεια είναι πως ότι και να επιφυλάσσει το μέλλον για την Ελλάδα, μακροπρόθεσμα η χώρα θα επιβιώσει σίγουρα. 

Κι όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί παρηγοριά ούτε για τους Έλληνες ούτε για τους Ευρωπαίους.

Για την μεν Ελλάδα θα χρειαστούν ολόκληρες δεκαετίες προτού επιστρέψει στο φυσιολογικό της επίπεδο, για την Ευρώπη απο την άλλη το Ελληνικό πείραμα θα οδηγήσει όλο και περισσότερο στον ευρωσκεπτικισμό και τελικά σε ανυπολόγιστες και αναμφίβολλα επώδυνες δευτερογενείς επιπτώσεις. 

Το γεγονός ότι τα πράγματα θα επιστρέψουν μακροπρόθεσμα στο φυσιολογικό τους μικρή σημασία έχει, καθώς σύμφωνα με τον John Maynard Keynes: «Μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί».

www.logiosermis.net

Φιλική συμμετοχή: George Cyros

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top