Select Menu


Στις 4 Νοεμβρίου 2014, η Ευρώπη πρόκειται να εισαχθεί κα επίσημα σε μία μακρά περίοδο για την εφαρμογή της ολικής Τραπεζικής Ένωσης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο σχέδιο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη δημιουργία της ζώνης του Ευρώ.

Όπως ανέφερε διοικητικό μέλος της Deutsche Bundesbank, ο κ. Andreas Dombret, σε μία συνέντευξη τύπου στη Φρανκφούρτη στις 23 Ιουλίου 2014, η ενιαία νομισματική πολιτική οδηγεί τις αγορές στην τραπεζική ένωση. Η τελευταία, θα γίνει πραγματικότητα στις 4 Νοεμβρίου, όταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εποπτείας (European Single Supervisory Mechanism, SSM) θα τεθεί σε λειτουργία. Στη συνέχεια, το δεύτερο βήμα, αποτελεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Επίλυσης (European Single Resolution Mechanism, SRM), ο οποίος ουσιαστικά θα δώσει όλες τις απαραίτητες κατευθύνσεις, που θα καταλήξουν μετά το 2016 στην ολοκληρωτική Τραπεζική Ένωση.

Το πρώτο βήμα, στις 4 Νοεμβρίου, αφορά την έναρξη εποπτείας των τραπεζών, υπό τις ανάγκες του νέου εγχειρήματος της Τραπεζικής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 128 τράπεζες από όλη την Ευρώπη, θα εξεταστούν σε ένα σύνολο από τομείς, προκειμένου να εντοπιστούν τα επίπεδα βιωσιμότητάς τους, αλλά και τις δυνάμεις-αδυναμίες τους ως προς την κεφαλαιαγορά.

Εκατοντάδες ανώτατα στελέχη από όλη την Ευρώπη θα αναλάβουν το έργο που θα οδηγήσει σε μία ενιαία τραπεζική αγορά, η οποία θα αντικαταστήσει σταδιακά τα σημερινά επίπεδα τραπεζικών εγγυήσεων. 

Στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης ωστόσο, πρέπει να γίνει πολύ προσεκτική εργασία, καθώς τα αποτελέσματα των ερευνών και των προς εφαρμογή τραπεζικών νέου τύπου συναλλαγών, θα αποτελέσουν τα μοναδικά κίνητρα για νέες επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το όραμα της Τραπεζικής Ένωσης

Η τραπεζική ένωση, όπως συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρώπης, συνεπάγεται τη δημιουργία μίας ενιαίας εποπτικής αρχής. Σημαίνει την καθιέρωση ενός κοινού συστήματος εγγύησης καταθέσεων και ενός μηχανισμού για το κλείσιμο των αφερέγγυων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Σημαίνει ότι οι οργανισμοί διάσωσης της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύουν άμεσα κεφάλαια σε τραπεζικά ιδρύματα με χαμηλή κεφαλαιοποίηση.

Ομοίως, δημοσιονομική ένωση σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ή εναλλακτικά ένα Ευρωπαϊκό Υπουργείο Οικονομικών) θα έχει την εξουσία να βάζει βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς. 

Σημαίνει, επίσης, ότι μέρος των εθνικών χρεών των κρατών-μελών θα καταστεί αμοιβαίο χρέος: τα χρέη των κρατών θα μετατρέπονται σε Ευρωομόλογα, δηλαδή σε κοινή υποχρέωση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Η Επιτροπή (ή το Υπουργείο Οικονομικών) θα αποφασίζει στη συνέχεια πόσα επιπλέον Ευρωομόλογα θα εκδίδονται και για λογαριασμό ποιου κράτους.

Τέλος, πολιτική ένωση σημαίνει τη μεταφορά της νομοθετικής εξουσίας από τα εθνικά κοινοβούλια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει στη συνέχεια πώς θα δομηθεί η δημοσιονομική, η τραπεζική και η νομισματική ένωση της Ευρώπης. 

Οι υπεύθυνοι για τις καθημερινές λειτουργίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα λογοδοτούν στο Κοινοβούλιο, το οποίο θα έχει τη δικαιοδοσία να τους απαλλάσσει από τα καθήκοντά τους σε περίπτωση που δεν εκπληρώνουν όσα τους έχουν ανατεθεί.

Από όραμα, άλλο τίποτα.

H υποδούλωση των λαών είναι γεγονός...

Επιμέλεια: logiosermis.net
Με πληροφορίες απο onusnewsgr και Το ΒΗΜΑ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top