Select Menu


Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Σε πολύ κόσμο υπάρχει το ερώτημα, γιατί το ΥΠΕΚΑ προκηρύσσει οικόπεδα και δίνει άδειες για έρευνα ανεύρεσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου αε περιοχές στις οποίες η πιθανότητα να βρεθούν είναι μικρή. 

Τους έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι για κάποιο λόγο η κυβέρνηση είτε δεν επιθυμεί πραγματικά να ευρεθούν υδρογονάνθρακες είτε θέλει να αργοπορήσει την εξόρυξη τους είτε επιθυμεί να περιορίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και φυσικά την αξία των οικοπέδων. 

Τελευταίο παράδειγμα η προκήρυξη των είκοσι οικοπέδων νότια και δυτικά της Κρήτης, όπου γίνεται εμφανές ότι μόνο στα 2/3 της περιοχής των οικοπέδων που έχουν προκηρυχθεί υπάρχει πιθανότητα να ευρεθούν μεγάλα κοιτάσματα. Παρατηρείστε τις περιοχές Α και Β στο χάρτη απο μετρήσεις MAD στις οποίες υπάρχει μικρή πιθανότητα να ευρεθούν μεγάλα κοιτάσματα (περισσότερα για το χάρτη αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Αποχαύνωση ή μίζες;

Ενδιαφέρον έχει ότι οι περιοχές C και D, περιοχές με μεγάλη πιθανότητα να έχουν κοιτάσματα δεν έχουν συμπεριληφθεί στα πρός προκήρυξη οικόπεδα. Ο λόγος μάλλον είναι ότι αυτές ανήκουν σε ΑΟΖ (αποκλειστικές οικονομικές ζώνες) διαφορετικών περιφερειών της Ελλάδας. Είναι προφανές ότι το ΥΠΕΚΑ δεν ακολουθεί μια σωστή στρατηγική στο θέμα του χωρισμού των οικοπέδων αλλά περισσότερο μια στρατηγική κουταμάρας.

Το άλλο θέμα που έχει κάνει λάθος το ΥΠΕΚΑ αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη παραχώρηση των οικοπέδων για έρευνα υδρογονανθράκων. Εκεί τα έχει κάνει πραγματικά θάλασσα.

Η ανάδοχος εταιρεία θα προσφέρει στη χώρα μόνο 5% ως ελάχιστο ενοίκιο με βάση ένα συντελεστή που εξαρτάται απο τα κέρδη της απο την εξαγωγή των υδρογονανθράκων, συν 20% απο τα καθαρά της κέρδη στο κράτος, σύν 5% απο τα καθαρά της κέρδη στην περιφέρεια στην ΑΟΖ της οποίας ανήκουν τα κοιτάσματα. Παρατηρείστε, ότι το σημείο κλειδί της υπόθεσης είναι τα καθαρά κέρδη που θα έχει η εταιρεία που θα κάνει η εξόρυξη. Σε αυτό το σημείο ξεκινούν τα βάσανα… γιατί οι πολυεθνικές έχουν το τρόπο τους να κερδίζουν χωρίς να εμφανίζουν κέρδη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό. Κατά καιρούς έχουν γραφεί πολλά στο διαδίκτυο για τους τρόπους που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές για να μη πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα απο τα καθαρά κέρδη τους.


Στη παραπάνω φωτογραφία αναφέρονται μερικοί απο αυτούς. Ο πρώτος τρόπος είναι ο πιο εύκολα πραγματοποιήσιμος. Σημειώστε ότι οι πολυεθνικές-μητρικές εταιρείες μπορεί να έχουν και βάση σε χώρες-παραδείσους όπου οι φόροι είναι ελάχιστοι…

Αντιλαμβάνεστε νομίζω, ότι τα συμβόλαια που προτείνει στους αναδόχους το ΥΠΕΚΑ είναι στη πραγματικότητα δώρα εξ ουρανού…! ¨Ολα τα συμβόλαια που έχει κάνει το ΥΠΕΚΑ πρέπει να επανελεγχθούν απο τη πρώτη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Σημειώστε ακόμη ότι και ένας φόρος 40% επι των κερδών δεν θα είχε καμμία σημασία απο τη στιγμή που είναι λάθος συντεταγμένα τα συμβόλαια.

Αυτά δεν είναι άγνωστα φυσικά στην Ευρωπαική Επιτροπή, που πρόσφατα άρχισε σε βάθος έρευνες σχετικά με φορολογικές αποφάσεις που αφορούν τις εταιρείες Apple, Starbucks και Fiat Finanace and Trade στην Ιρλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο αντιστοίχως. Δεν έχει σημασία ότι το αντικείμενο των εταιρειών αυτών είναι διαφορετικό απο αυτό των υδρογονανθράκων αλλά ότι η Ευρωπαική Επιτροπή ήδη γνωρίζει για τις μεθόδους που εφαρμόζουν οι πολυεθνικές για να μη πληρώνουν φόρους. Δυστυχώς στο ΥΠΕΚΑ δεν υπάρχει η ικανότητα της πρόληψης και στη Βουλη δεν υπάρχει η πρωτέρα γνώση. Η χώρα είναι σε όλα πίσω ή δεν θέλει να ενημερώνεται για να παίρνουν οι πολιτικοί μίζες.

Ας δούμε τι έχει κάνει η Κίνα που δεν έχει κάνει η Ελλάδα και ειδικότερα το καθεστώς Σαμαρά.

Οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται πλέον στην Κίνα θα δούν το συντελεστή φορολογίας των κερδών τους που επαναπατρίζουν να μειώνεται κατά 50%, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Πεκίνου να τονώσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα. Σύμφωνα με τους Financial Times, το μέτρο θα ισχύσει για τις εταιρείες των χωρών που έχουν συνάψει συμφωνίες διπλής φορολόγησης με την Κίνα.

Οι Aμερικανικές πολυεθνικές πάντως θα συνεχίσουν να φορολογούνται σε όλες τις χώρες από τις αρχές των ΗΠΑ. Στη περίπτωση δε των Ελληνικών υδρογονανθράκων, τα κέρδη τους θα πηγαίνουν με τις μεθοδολογίες που εξήγησα στις ΗΠΑ. Το καταλάβατε αυτό;

Tσάμπα τα δίνει τα οικόπεδα το ΥΠΕΚΑ. Δωρεάν. Tα συμβόλαια έπρεπε να γίνουν με άλλο τρόπο. Μικρή χώρα η Ελλάδα.

Τα δις που χάνει η χώρα με αυτό το επίπεδο πολιτικών που την κυβερνά, τα μετράτε; Περιμένετε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να είστε και εσείς και αυτοί πιο τυχεροί; Αμφιβάλλω…

Αυτά και θα επανέλθω. Θα αντέξουν; Eσείς τι λέτε;

zcode

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top