Select Menu

Σε ευρεία συμφωνία για την Τράπεζα Ανάπτυξης με κεφάλαιο 100 δισ. δολάρια κατέληξαν οι χώρες μέλη των BRICS – Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική, όπως δήλωσε σήμερα ανώτερος κινέζος διπλωμάτης, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορές. Η δήλωση έρχεται λίγες μέρες πριν την αναχώρηση του κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ για την Βραζιλία, προκειμένου να συμμετάσχει στην 6η Σύνοδο Κορυφής των BRICS που θα διεξαχθεί στις 14-15 Ιουλίου στην πόλη Φορταλέτζα.

Η νέα τράπεζα θα συμβολίσει την αυξανόμενη επιρροή των αναδυόμενων οικονομιών στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό χάρτη, ο οποίος σήμερα κυριαρχείται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μέσω τηςΠαγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ο κινέζος αξιωματούχος.

Στη Βραζιλία οι πέντε ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν τη συνθήκη δημιουργίας της νέας Τράπεζας Ανάπτυξης. Οι χώρες των BRICS θα αποφασίσουν επίσης εάν η τράπεζα θα έχει βάση στη Μόσχα, την Σαγκάη, στο Νέο Δελχί, ή το Γιοχάνεσμπουργκ. Η Βραζιλία δεν εμπλέκεται στην διεκδίκηση της έδρα στο έδαφός της λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις διαδικασίες, όπως δήλωσε πρόσφατα Βραζιλιάνος αξιωματούχος.

Η νέα αναπτυξιακή τράπεζα θα στηρίξει την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για χρηματοδότηση των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν μπορούν να καλυφθούν από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, τα οποία εδώ και χρόνια δέχονται εκατοντάδες επικρίσεις για ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική των χωρών - δανειοληπτών.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top