Select Menu


Ένα νέο ηλεκτρονικό νόμισμα, τύπου Bitcoin, το οποίο θα επιβράβευε τους χρήστες ηλιακής ενέργειας όχι μόνο θα ενθάρρυνε περισσότερουςοικιακούς καταναλωτές να τοποθετήσουνφωτοβολταϊκά στις στέγες των κατοικιών τους, αλλά και θα παρείχε ένα πιο σταθερό μοντέλο για μελλοντικά εναλλακτικά νομίσματα.

Το SolarCoin ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα και είναι στημένο στην ίδια λογική με το Bitcoin. Το Bitcoin είναι ένα νομισματικό σύστημα, τα νομίσματα του οποίου (bitcoins) εκδίδονται και διακινούνται μέσω δικτύου υπολογιστών, χωρίς να έχουν φυσική υπόσταση και χωρίς να υπόκεινται σε καμία απολύτως κεντρική διαχείριση ή έλεγχο. Το πρόγραμμα μέσω του οποίου διακινούνται είναι p2p (peer to peer), δωρεάν και μάλιστα open source, δηλαδή ανοικτού κώδικα προσβάσιμου από οποιονδήποτε χρήστη.

Όπως και μετα Bitcoins, ο χρήστης μπορεί να αγοράσει SolarCoins μέσω Twitter ή να συμβάλλει στη δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων μέσω της διασικασίας του “mining”. Ωστόσο, σε αντίθεση με το “mining”, διαδικασία που απαιτεί τη χρήση κάποιου εξειδικευμένου mining program μέσω του οποίου ο υπολογιστής του χρήστη κάνει κάποιους πολύπλοκους υπολογισμούς, τα SolarCoins ουσιαστικά είναι κίνητρα για τους ιδιοκτήτες κατοικιών με εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά στις στέγες τους.

Οι καταναλωτές κερδίζουν SolarCoins απλά χρησιμοποιώντας ηλιακά πάνελ στις κατοικίες ή τους χώρους εργασίας τους.

Η SolarCoin ελέγχει τους μετρητές των ιδιοκτητών για να επαληθεύσει ότι πράγματι παράγουν ενέργεια από τον ήλιο και τους ανταμείβει με νομίσματα.

Αυτή η “παθητική” προσέγγιση, όπου οι καταναλωτές απλώς κερδίζουν χρήματα κάνοντας απλώς κάτι στο οποίο πιστεύουν, είναι αυτό που καθιστά το νέον νόμισμα περισσότερο βιώσιμο σε σύγκριση με άλλα εναλλακτικά νομίσματα.

Ανεξαρτήτως εάν πετύχει, το μοντέλο του SolarCoin, η επιβράβευση δηλαδή καταναλωτών και επιχειρήσεων για μια επιλογή τους μπορεί να αποδειχθεί πολύ ωφέλιμη μελλοντικά.

Κι αυτό διότι το SolarCoin βασίζεται σε μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, τον ήλιο, αντί για τους μηχανισμούς “σπασίματος” αλγορίθμων των “μεταλλωρύχων” του Bitcoin

Η SolarCoin φιλοδοξεί να συμπληρώσει τα κίνητρα (πχ εγγυημένες τιμές πώλησης, φοροαπαλλαγές) που παρέχουν οι εταιρείες ενέργειας ή το κράτος στους ιδιοκτήτες κατοικιών για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους. Εκτός από τα παραπάνω, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα τους αποφέρει και “ηλιακά νομίσματα”.

Μεγάλο στοίχημα της SolarCoin είναι να πείσει για την αξία του εναλλακτικού νομίσματός τους καταναλωτές που είναι συνηθισμένοι σε πραγματικές χρηματικές απολαβές.

Τα εναλλακτικά νομίσματα όπως το Solarcoin και το Bitcoin δεν είναι καινοφανή. Ωστόσο τα νομίσματα έχουν τόση αξία όση τους προσδίδει η κοινότητα που τα χρησιμοποιεί.

Αυτή τη στιγμή ένα Solarcoin αντιστοιχεί σε μία Μεγαβατώρα ηλιακής ενέργειας και φυλάσσεται σε ένα ασφαλές, κρυπτογραφημένο ψηφιακό πορτοφόλι στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τη SolarCoin η χρηματική τους αξία αναμένεται να διαμορφωθεί στα 20-30 δολάρια ανά νόμισμα.

Όπως και με όλα τα “κρυπτονομίσματα” η τιμή καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση. Το SolarCoin ελπίζει να αναπτυχθεί αντίστοιχα με το Bitcoin μόνο με λιγότερες διακυμάνσεις χάρη στην ανανεώσιμη πηγή της αξίας του, τον ήλιο, και την υιοθέτησή του από τον “πράσινη” κοινότητα.

Αυτό που το διαφοροποιεί από το Bitcoin είναι το γεγονός ότι, αντίστοιχα με τα συμβατικά νομίσματα, κοστολογείται με βάση μια πραγματική υποκείμενη αξία, όπως είναι η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο.

Μελλοντικά, μπορεί να δημιουργηθεί ένα οικονομικό κύκλωμα που θα βασίζεται στα Solarcoins και θα περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως συμμετοχές σε συνέδρια, συνδρομές κάθε είδους και διαδικτυακά σεμινάρια.

Στόχος είναι το SolarCoin να συνδεθεί με πραγματικές ανάγκες καταναλωτών και επιχειρήσεων ώστε να καταφέρει να επιβιώσει.

econews

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top