Select Menu

Μια κακή νοηματοδότηση της αλληλεγγύης παραμένει ακόμα σε πολλούς Έλληνες, αποκύημα της διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων και της ανεπάρκειας των θεσμών ή ακόμα και του είδους της αλληλεπίδρασης των κοινωνικών ομάδων, που σε πολλά σημεία θυμίζει μαφία.



Οι φοιτητές ποτέ δεν θα προδώσουν το συμφοιτητή τους, ο οποίος εμφανέστατα αντιγράφει, συνήθως επιτυγχάνοντας μεγαλύτερους βαθμούς σε σύγκριση με εκείνους που μελέτησαν. Κάτι αντίστοιχο στο εξωτερικό θα θεωρείτο ως η απόλυτη παραβίαση των κανονισμών, αλλά και των δικαιωμάτων των φοιτητών.

Κατ´ αναλογία, στις ομαδικές εργασίες ένας τρέχει και εργάζεται και όλοι οι υπόλοιποι καπηλεύονται το φιλότιμό του.

Σε αξιολογήσεις υπαλλήλων τα άριστα από τους συναδέλφους πέφτουν βροχή, ακόμα κι αν αντικατοπτρίζουν το αντίθετο από την πραγματική απόδοση ή δεν αποκαλύπτουν τα πισώπλατα, ανεπίσημα και ανέντιμα μαχαιρώματα, που αφειδώς λαμβάνουν χώρα στον εργασιακό χώρο.

Στα σχολεία ο διευθυντής πολλές φορές φορτώνεται όλες τις δουλειές και αγγαρείες, πρόστιμο για την εξουσία που ανέλαβε, επειδή κανείς δεν τολμά να πει στους εκπαιδευτικούς ότι το ωράριό τους, σύμφωνα με τους νόμους, δεν περιορίζεται στα διδακτικά.

Τολμήστε να διορθώσετε τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη κάποιου κι αμέσως μιλιούνια ψευτοπροοδευτικών και ανόητων θα σας αντιμετωπίσουν σα να προκαλέσατε πόλεμο ανάμεσα στις τάξεις και θα σας χρεώσουν ελιτίστικα κίνητρα ή συμπόρευση με το ΔΝΤ..

Όλοι εξοργίζονται με τα σκανδαλώδη προνόμια των συνδικαλιστών στις άδειες και στις μεταθέσεις, αλλάκανείς δημόσια δεν κάνει λόγο για την αδικία.

Όλοι καταγγέλλουν τις κλίκες, που δημιουργούνται, αλλά σιωπούν, μόλις ενταχθούν σε αυτές.

Όλοι είναι υπέρμαχοι της αξιοκρατίας, αλλά θα είχαμε απολυθεί οι περισσότεροι, αν ίσχυε.

Γονείς, που ποτέ δεν ασχολήθηκαν με τα κοινά του σχολείου, θα σπεύσουν να ομονοήσουν ενάντια σε όποιον εκπαιδευτικό διδάσκει πρωτοποριακά και καινοτόμα.

Μα ακόμα και στις πολυκατοικίες, δυο τρεις ένοικοι θα αναλάβουν τη διαχείριση και οι άλλοι θα ασκούν κακοπροαίρετη κριτική.

Η στάση αυτή είναι συναίνεση σε όλα όσα έφεραν την Ελλάδα στο τέλμα.

Δρ. Ευστράτιου Παπάνη

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top