Select Menu


Στην Αθήνα θα βρεθεί την ερχόμενη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, με την επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου να οριστικοποιείται πριν από λίγες ημέρες.

Προς αυτό τον σκοπό υπήρξαν πολιτικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη κ. Αν. Μητσιάλης, και τον Τούρκο μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ελλαδικού «Βήματος», η επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα πριν την ανάληψη της ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Ελλάδα ήταν έντονη επιθυμία της τουρκικής πλευράς.

Το «μενού» Νταβούτογλου κατά τις διμερείς επαφές του δεν θα είναι άλλο από το Κυπριακό και τα επόμενα βήματα στη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών. Στόχος της Αθήνας είναι να κρατήσει χαμηλούς τόνους, την ώρα που η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται… βιαστική για λύση κατά την πάγια επικοινωνιακή τακτική της.

Σύμφωνα με τουρκικούς διπλωματικούς κύκλους, η Άγκυρα φαίνεται να προβληματίζεται για την απροθυμία –όπως ισχυρίζεται– της ελληνικής πλευράς να προωθηθούν οι «χιαστί συναντήσεις» Ε/κ πλευράς - Άγκυρας και Τ/κ πλευράς - Αθήνας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται πως υπάρχει αρνητική διάθεση εκ μέρους της αναφορικά με τη συγκεκριμένη διαδικασία, ενώ συγχρόνως απορρίπτει το ενδεχόμενο τετραμερούς διάσκεψης.

Παράλληλα, η Άγκυρα επιθυμεί να γίνουν κινήσεις –κατά την ελληνική Προεδρία της ΕΕ– που θα προωθούν το άνοιγμα του ενταξιακού της κεφαλαίου 23. Κατά την καλοκαιρινή επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στην Τουρκία είχε ανακοινωθεί ο σχεδιασμός για υλοποίηση, μέσα στους πρώτους μήνες του 2014, του 3ο Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Ωστόσο, σε επίπεδο ελληνικού ΥΠΕΞ και κυβέρνησης έχουν εκφραστεί και φωνές που αμφισβητούν τη χρησιμότητας μιας τέτοιας κίνησης.

Περαιτέρω, η εφημερίδα «Το Βήμα» κάνει λόγο για πληροφορίες που θέλουν τον κ. Μητσιάλη να αναλαμβάνει τον ρόλο του συνομιλητή με την τουρκοκυπριακή πλευρά όταν και εφόσον αρχίσουν οι «χιαστί συναντήσεις». Η μετάβαση του κ. Μητσιάλη στις ΗΠΑ πριν τα Χριστούγεννα για συνομιλίες με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κρίνεται βαρύνουσας σημασίας, καθότι οι Αμερικανοί φαίνεται να είναι οι μόνοι που μπορούν να πείσουν την Τουρκία να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία, την ώρα που η διαδικασία για τη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος –σε επίπεδο ε/κ και τ/κ ηγεσίας– παραμένει απελπιστικά στάσιμη.

Επίσκεψη Νταβούτογλου και στα κατεχόμενα

Την επομένη της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα μεταβεί στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες τουρκοκυπριακών ΜΜΕ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα φθάσει στα κατεχόμενα στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ ο ίδιος στην επίσκεψή του προσδίδει επίσημο χαρακτήρα.

www.newsit.com.cy

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top