Select Menu


Ενα πείραμα στην Ισπανία, που ξεκίνησε από το Διαδίκτυο και φιλοδοξεί να αλλάξει τη λειτουργία της δημοκρατίας. «Δεν βιώνουμε κρίση, αλλά εξαπάτηση. Από το 2008 είμαστε κοινωνοί μιας απάτης που δημιούργησαν οικονομικά συμφέροντα με τη στήριξη διεφθαρμένων κυβερνήσεων».

Πριν από κάποιους μήνες, ένα μικρό κόμμα στην Ισπανία πήγε και στριμώχτηκε στη μαρκίζα με τους πηχυαίους τίτλους των παραδοσιακών κομμάτων. Το Κόμμα «Χ». Το κόμμα του αγνώστου, που χρόνια ολόκληρα διάλεγε για τον εαυτό του τον καλύτερο ρόλο σε μια ταινία όπου έτρεχαν όλοι να γίνουν «πρωταγωνιστές», εκείνον του... παρατηρητή. Το Κόμμα «Χ» δεν «βροντοφωνάζει» τις κρυφές του χάρες, γεγονός που προκαλεί συμπάθεια - η αφαίρεση, όταν είναι επιλογή, είναι δείγμα ευφυΐας.

Κατά τα άλλα, προέκυψε -εν μέρει- από το «Κίνημα των Αγανακτισμένων» («Ιντιγκνάδος») και απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν μια πολιτική και όχι μια μικροκομματική θεώρηση του κόσμου. Για την επικοινωνία τους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Οι δικοί του... followers δεν αγαπούν τα πολλά λόγια (βασικά, θέλουν λιγότερες λέξεις κι από ένα tweet). Θέλουν λίγα, αλλά ουσιαστικά. Ή, μάλλον, ένα ουσιαστικό και δύο επιρρήματα: Δημοκρατία Εδώ και Τώρα.

Στην «Κ.Ε.» μίλησε για το Κόμμα «Χ» ο Φλόρεν Καμπέγιο, καθηγητής Τεχνολογίας και Οπτικοακουστικών Μέσων στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα. Ο Φλόρεν έχει αναλάβει να εκπροσωπεί το Κόμμα «Χ» σε θέματα επικοινωνίας. Ετσι κι αλλιώς, στο κόμμα αυτό για την ώρα δεν υπάρχουν αρχηγοί. Μόνο επεξεργαστές... κειμένων!

- Το Κόμμα «Χ» εμπνέεται από το κίνημα «15-Μ». Οι περισσότεροι στο Κόμμα «Χ» συμμετέχουμε και στο Κίνημα των Αγανακτισμένων. Επίσης, ο λόγος που φτιάξαμε το «Χ» είναι γιατί έχουμε και οι ίδιοι αγανακτήσει με τον τρόπο που λειτουργούν τα κόμματα. Το Κίνημα των Αγανακτισμένων, όμως, είναι α-κομματικό· εμείς αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε να σταθούμε δίπλα στις πολιτικές ελίτ που συντεταγμένα μπλοκάρουν τις λύσεις που προτείνουν οι πολίτες.

* Και το «Χ»; Υπονοείτε κάτι για τους τίτλους των άλλων κομμάτων;

- Η αλήθεια είναι πως ναι. Το Κόμμα «Χ» στην ουσία επιθυμεί τη ρήξη με την κομματοκρατία στην Ισπανία. Μεγάλο τμήμα του κόσμου έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι οι διάφορες «ταμπέλες» (Αριστερά/Δεξιά, προοδευτικοί/συντηρητικοί) αποτελούν προϊόντα μάρκετινγκ στην αγορά ψηφοφόρων, καθώς όλοι τελικά καταλήγουν να εξυπηρετούν τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ. Το «Χ» είναι μια πρόσκληση συμμετοχής στους πολίτες σε μια προσπάθεια που δεν είναι εξαρχής δεμένη σε κανένα ιδεολογικό άρμα.

* Εχετε αρχηγό;

- Οχι, δεν έχουμε ούτε αρχηγό ούτε μέλη ούτε αντιπροσώπους. Το Κόμμα «Χ» είναι, στην ουσία, ένα κίνημα πολιτών που οργανώνονται σε δίκτυα για να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις, γι' αυτό και το ονομάζουμε επίσης «Δίκτυο Πολιτών του Κόμματος "Χ"».

* Είστε η μεταμοντέρνα Αριστερά;

- Σε καμία περίπτωση. Η Αριστερά και η Δεξιά είναι έννοιες που χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν συνθήκες πόλωσης· το δικό μας κίνημα είναι ενωτικό, όχι διχαστικό.

* Πραγματοποιήσατε την πρώτη σας δημόσια εμφάνιση πριν από ένα μήνα στο Τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών. Ενδιαφέρον, σημειολογικά, αλλά φαντασία και πολιτική; Ο πολιτικός λόγος θυμίζει κακό... copy-paste (αντιγραφή-επικόλληση)...

- Πολιτική χωρίς φαντασία δεν νοείται. Στη δημιουργικότητα και τη φαντασία πρέπει να ανατρέξουμε για να ξεπεράσουμε την οριακή κατάσταση στην οποία μας έχουν οδηγήσει συγκεκριμένες πολιτικές και οικονομικές επιλογές, που αντιλαμβάνονται την ανθρωπότητα μόνο ως μέσο πλουτισμού, και μάλιστα ολοένα και λιγότερων.

* Χρειαζόμαστε λοιπόν καινούργια κόμματα; Τι πρέπει να αλλάξει;

- Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος αντίληψης της δημοκρατίας και να καταστεί σαφές ότι δημοκρατία δεν είναι να ψηφίζεις κάθε τέσσερα χρόνια.

* Αυτό είναι, αν δεν κάνω λάθος, και το μότο σας: «Δημοκρατία Εδώ και Τώρα». Αυτό δεν ζητάτε;

- Ακριβώς. Πρέπει να αναπτυχθούν μηχανισμοί κατάλληλοι, ώστε οι πολίτες να ασκούν έλεγχο πραγματικό και αποτελεσματικό στους θεσμούς. Δεν χρειαζόμαστε κόμματα, αλλά πραγματική δημοκρατία, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών.

* Και τι κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;

- Εχουμε αναθέσει σε ειδικούς να μας καταθέσουν τις προτάσεις τους για την έξοδο από την κρίση και στη συνέχεια για θέματα όπως η δημόσια Παιδεία και η Υγεία. Οι προτάσεις όλων ανεβαίνουν στο Διαδίκτυο και ψηφίζονται ή απορρίπτονται από τους πολίτες.

* Χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο. Απευθύνεστε κυρίως στους νέους;

- Χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο ως ένα πεδίο επικοινωνίας ουσιαστικό για τη δημοκρατία του μέλλοντος που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Εχουμε επίσης παρατηρήσει ότι έχουμε συγγένεια με κάποια ιντερνετικά κινήματα, όπως τα Κινήματα Ελεύθερου Πολιτισμού (free culture) και Ελεύθερου Λογισμικού (free software). Δεν απευθυνόμαστε όμως μόνο σε νέους. Αλλά η «λογική» του κόμματός μας έχει ήδη βρει ανταπόκριση στη νεολαία, που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να επικοινωνεί και να οργανώνεται.

* Οι κομματικές «κλίκες», τα «βύσματα». Θα πάψουν ποτέ;

- Η επιλογή προσώπων με προσωπικά/ κομματικά κίνητρα είναι γελοία και αποτελεί τη βασικότερη αιτία για τη διαφθορά που βιώνουμε σήμερα. Στο Κόμμα «Χ» η σύνταξη της εκλογικής λίστας είναι πολύ απαιτητική και συνεισφέρουν σε αυτήν οι πολίτες από την αρχή μέχρι το τέλος.

* Στην Ισπανία είχατε το σκάνδαλο Μπάρθενας πρόσφατα και άλλα, βέβαια, παλαιότερα.

- Η διαφθορά είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες, και όχι άδικα. Είναι ο βασικός λόγος της αποσταθεροποίησης που βιώνουμε. Εμείς επιθυμούμε ένα είδος «οικονομικής Νιρεμβέργης».

* Τι είναι η κρίση;

- Οπως λέει και το Κίνημα των Αγανακτισμένων, δεν πρόκειται για κρίση, αλλά για εξαπάτηση. Από το 2008 είμαστε κοινωνοί μιας απάτης που έχει δημιουργηθεί από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα με την πρόθυμη στήριξη διεφθαρμένων κυβερνήσεων, που αξιοποίησαν τεράστια δημοκρατικά ελλείμματα.

* Πιστεύετε στην Ευρώπη;

- Δεν έχουμε βλέψεις να φτιάξουμε «παραρτήματα». Βλέπουμε όμως ότι αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη το αίτημα για πραγματική δημοκρατία.

* Στις ευρωεκλογές θα συμμετέχετε;

- Δεν είναι ο στόχος μας. Αν ο κόσμος μας στηρίξει, ναι.

* Εκεί, όμως, δεν θα έχετε αρχηγό;

- Θα τον αποφασίσουν οι πολίτες. Οι υπόλοιποι είμαστε απλώς «επεξεργαστές» κειμένων... Τα αναρτούμε και οι πολίτες αποφασίζουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΔΑΦΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

enet.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top