Select Menu

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο "δικών" της ανθρώπων που ελέγχουν τις πιο σημαντικές θέσεις εξουσίας στην ΕΕ. Ποιος είναι ο "Πρίγκιπας του Σκότους" και οι άλλοι στενοί συνεργάτες της Καγκελαρίου που καθορίζουν την τύχη της ΕΕ.

Η όποια μεταπολεμική επιφυλακτικότητα του Βερολίνου να αναλάβει τα ηνία στη Γηραιά Ήπειρο, φαίνεται πως έχει πλέον ξεπεραστεί. Ανάλυση του Reuters αποτυπώνει το μέγεθος με το οποίο συνεργάτες και στελέχη της Angela Merkel έχουν καταλάβει θέσεις – κλειδιά στις Βρυξέλλες και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς διαμορφώνοντας έτσι το μέλλον της ευρωζώνης.

Ενώ λοιπόν, η καγκελάριος συνεχίζει στο Βερολίνο τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο "δικών" της ανθρώπων που βρίσκονται σε ανώτατες θέσεις και οι οποίοι λογοδοτούν στη Γερμανία.

Οι πιο ισχυρές θέσεις δεν είναι πάντα εκείνες με τη μεγαλύτερη προβολή. Υπάρχουν ονόματα όπως Uwe Corsepius, Johannes Laitenberger και Klaus Welle που δεν είναι ευρέως γνωστά. Αυτοί οι τρεις όμως, μαζί με περίπου 10 ακόμη Γερμανούς αξιωματούχος κρατούν στα χέρια τους την πολιτική της ευρωζώνης.

Ο 53χρονος Corsepius, πρώην σύμβουλος της Merkel, τώρα είναι γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επιβλέπει περίπου 3.000 άτομα τα οποία τον βλέπουν ως τον άνδρα που μπορεί να τους κόψει την πρόσβαση στο Facebook και σε ταξιδιωτικές ιστοσελίδες, μόνο και μόνο για να τους κάνει να δουλέψουν περισσότερο. Η πραγματική του ισχύς όμως, βρίσκεται στο ότι καθοδηγεί την ατζέντα και δίνει νομικές συμβουλές που καθορίζουν τις συνεδριάσεις των ηγετών της ΕΕ.

Ο 49χρονος Laitenberger, είναι επιτελάρχης του προέδρου της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso και επιβλέπει τον τομέα του εμπορίου όπως και άλλα κρίσιμα θέματα πολιτικής.

Ο Klaus Welle, είναι γενικός γραμματέας του εκλεγμένου ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Πολλοί τον αποκαλούν «Πρίγκιπα του Σκότους» για την επιρροή του στη χάραξη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Βερολίνου, περίπου το 10% των ανώτατων θέσεων στην Κομισιόν – και αντίστοιχο ποσοστό των ανώτατων διπλωματικών στην αρμοστεία της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική – είναι Γερμανοί. Οι Γερμανοί αντιστοιχούν επίσης στο 16% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ. Όπως συμβαίνει σε αρκετούς πολυεθνικούς οργανισμούς, έτσι και εδώ τα μικρότερα κράτη έχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση. Επίσης, την τελευταία δεκαετία το μέγεθος της ΕΕ σχεδόν διπλασιάστηκε. Έτσι, οι ιδρυτικές χώρες της ΕΕ ελέγχουν πλέον λιγότερες από τις ανώτατες θέσεις των θεσμών.

Εάν δει όμως, κανείς τις θέσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή, τότε θα διαπιστώσει ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία διατηρούν τον έλεγχο κάνοντας επιλογές με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Ευρωπαίοι και Γερμανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι ο έλεγχος σε αυτές τις θέσεις ενισχύεται» αναφέρει το Reuters και συμπληρώνει: «Διπλωμάτες του Βερολίνου δεν κρύβουν ότι στόχος τους είναι να εκμεταλλευτούν το επερχόμενο κύμα αποχωρήσεων από ανώτατες θέσεις στην ΕΕ».

Εσωτερική έρευνα της Κομισιόν την οποία αποκαλύπτει το πρακτορείο, αναφέρει ότι υπήρχουν ήδη 45 Γερμανοί σε ανώτατες θέσεις της Επιτροπής, ενώ Γαλλία και Βρετανία έχουν λιγότερο από 30. Η Γερμανία έχει επικεντρωθεί στους τομείς όπου η Κομισιόν έχει τη μεγαλύτερη ισχύ, όπως οικονομικά θέματα, εφαρμογή αντιμονοπωλιακών αρχών και άλλα τμήματα ρυθμιστικών αρχών.

Το εμπόριο επίσης είναι βασικό στις γερμανικές επιλογές. Πρέσβης της ΕΕ στην Κίνα είναι ο Γερμανός Markus Ederer.

euro2day

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top