Select Menu

Απίστευτα περιστατικά γύρω από σχεδόν κάθε ακίνητο ή περιουσιακό στοιχείο

Του Νίκου Φιλιππίδη

Ιστορίες απίστευτης ελληνικής τρέλας αναπτύσσονται γύρω από σχεδόν κάθε ακίνητο ή περιουσιακό στοιχεία το οποίο επιχειρεί να θέσει προς πώληση το ΤΑΙΠΕΔ. Οι χθεσινές εξελίξεις στον ΟΠΑΠ, με την παραίτηση στελέχους των οικονομικών υπηρεσιών και την αποχή από τις υπογραφές για Λαχεία μελών του δ.σ. αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων του ΤΑΙΠΕΔ.

Τουλάχιστον από την υπόθεση των Λαχείων θα μπουν στα Δημόσια Ταμεία περί τα 190 εκ. ευρώ, καθώς από την πρώτη αποκρατικοποίηση πέρυσι του IBC στο Μαρούσι, ακόμα εκκρεμεί η είσπραξη του 15% (20 εκ.), καθώς δεν έχει αποφανθεί επί θεμάτων πολεοδομικού χαρακτήρα του Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ενδεικτικό της απύθμενης γραφειοκρατίας που ενέχουν οι διαγωνισμοί του ελληνικού δημοσίου και δη του ΤΑΙΠΕΔ είναι το γεγονός ότι μόλις πριν από ένα μήνα εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο διαγωνισμός της Κασσιόπης στην Κέρκυρα που έχει τελεσφορήσει από το περασμένο έτος, ενώ αναμένεται ακόμη η έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικού Σχεδίου Αξιοποίησης Δημοσίων Ακινήτων) από το ΣτΕ, ούτως ώστε να γίνει η καταβολή του ποσού από τον ανάδοχο.

Στα απίθανα του ελληνικού δημοσίου καταγράφεται και η αδυναμία του Ταμείου να βρει κάποιον υπάλληλο εδώ και καιρό στην πολεοδομία Αργολίδας όπου απαιτείται η σφράγιση ενός εγγράφου προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση έκτασης του δημοσίου στο νομό!

Τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα σε ότι αφορά τις εκτάσεις, με την διοίκηση του ταμείου να επιχειρεί μέσω «ντρίμπλας» να ξεφύγει από τις συμπληγάδες τόσο των οικοπεδούχων διεκδικητών όσο και των περιβαλλοντικών σκοπέλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την μεγάλη έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής, για να μην υπάρχουν προβλήματα ζητείται με την προκήρυξη του διαγωνισμού μόνο η ανακαίνιση-αναστύλωση του υφιστάμενου ξενοδοχείου φάντασμα, καθώς και η ανέγερση τουριστικών κατοικιών σε ειδικά προκαθορισμένα σημεία.

Αντίστοιχη λογική ακολουθήθηκε και στο διαγωνισμό για την Αφάντου στη Ρόδο, ο οποίος επαναπροκηρύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, προκρίθηκε από τη διοίκηση του Ταμείου, η λύση του επιμερισμού της έκτασης σε 2 κομμάτια και ως εκ τούτου η διενέργεια 2 διαγωνισμών.

Η νέα διαδικασία ενέχει μια καινοτομία αφού θα ζητηθεί από τους υποψήφιους επενδυτές να καταθέσουν στην πρώτη φάση απ΄ ευθείας και σε ένα μόνο βήμα, δεσμευτική προσφορά. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά την εκμίσθωση για 99 έτη της παραθαλάσσιας έκταση 175 στρ. της πρώην ΚΕΔ και ο δεύτερος το ακίνητο Γκολφ Αφάντου Ρόδου, που διαχειριζόταν η πρώην ΕΤΑ, επιφάνειας 1.315 στρεμ., το οποίο περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών καθώς και ημιτελείς ξενοδοχειακές και λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις.

Και οι δυο διαγωνισμοί θα προβλέπουν την ανέγερση ξενοδοχείων μαζί με τουριστικές κατοικίες πέραν της μεγάλης έκτασης που θα προβλέπει την ανακατασκευή του γηπέδου γκολφ. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η υλοποίηση του project -βάσει του ισχύοντος συντελεστή δόμησης- επιτρέπει την ανέγερση έως και 7 ξενοδοχείων. Για την μικρότερη έκταση, προβλέπεται το 75% της εν δυνάμει δομημένης επιφάνειας να αφορά την ανέγερση ξενοδοχείου και το 25% την κατασκευή τουριστικών κατοικιών.

ameiniasopallineus

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top