Select Menu


Αδιάθετα παραμένουν τα κονδύλια για στήριξη των οικογενειών- Από φέτος το επίδομα δικαιούνται και οικογένειες με μόλις 1 παιδί, εφόσον το φορολογητέο εισόδημά τους το 2012 δεν ξεπερνούσε τα 30.000 ευρώ το χρόνο.

Στα αζήτητα παραμένει σχεδόν το 30% των κονδυλίων για το οικογενειακό επίδομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι έχουν ήδη εκκαθαριστεί σχεδόν 2,1 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις Ε1, παραμένει αναντίστοιχα χαμηλή η υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων Α21, με βάση τις οποίες τα νοικοκυριά θα μοιραστούν τα επιδόματα στήριξης τέκνων.

Μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός φορολογούμενων, παρότι δικαιούνται τα νέα οικογενειακά επιδόματα στήριξης τέκνων, δεν έχουν υποβάλλει ακόμη το έντυπο Α21 προκειμένου να τους καταβληθεί το επίδομα.

Το θέμα συζήτησαν σε σύσκεψη που είχαν σήμερα οι υπουργοί κ.Γιάννης Βρούτσης και Γιάννης Στουρνάρας. Από την πορεία εκκαθάρισης των αιτημάτων για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, προκύπτει ότι μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόλις 142.543 αιτήματα, συνολικού ποσού 234 εκ ευρώ, όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

Από φέτος το επίδομα δικαιούνται και οικογένειες με μόλις 1 παιδί, εφόσον το φορολογητέο εισόδημά τους το 2012 δεν ξεπερνούσε τα 30.000 ευρώ το χρόνο. Υπό τις συνθήκες κρίσης και υψηλής ανεργίας που βιώνει η χώρα, θα έπρεπε να έχουν ζητήσει να λάβουν το επίδομα εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι. Είτε όμως από άγνοια, είτε από αμέλεια (;) εκτιμάται ότι σχεδόν ένας στους τρεις δικαιούχους δεν έχει ακόμα σπεύσει να μπει στη διαδικασία.

Με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια:
-το επίδομα χορηγείται στο σύνολό του (480 ευρώ) για οικογένειες με ένα παιδί αν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και τα 7.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια.
-τα 2/3 του επιδόματος (320 ευρώ) χορηγούνται για οικογενειακό εισόδημα έως 18.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 14.000 ευρώ (μονογονεϊκή),
-το 1/3 του επιδόματος (160 ευρώ) χορηγείται για οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ και έως 21.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Στις περιπτώσεις των οικογενειών με δύο παιδιά:
- το επίδομα χορηγείται στο σύνολό του (960 ευρώ) όταν το οικογενειακό εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 8.000 ευρώ (μονογονεϊκή)
- τα 2/3 του επιδόματος (640 ευρώ) χορηγούνται για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 16.000 ευρώ (μονογονεϊκή),
- το 1/3 του επιδόματος (320 ευρώ) το οικογενειακό εισόδημα ορίζεται έως 30.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 24.000 ευρώ (μονογονεϊκή).

Από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι με ένα ή και περισσότερα παιδιά μπορούν να υποβάλλουν αίτημα οικογενειακού επιδόματος, αμέσως μετά την οριστική υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Η παροχή αυτή απευθύνεται σε όλους τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 και έχουν παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών ή κάτω των 19 ετών εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση ή κάτω των 25 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν πάνω από 67% ποσοστό αναπηρίας και φυσικά πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης:
«Η στήριξη της οικογένειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μοναδικός δημοσιονομικός δείκτης που αυξήθηκε στον προϋπολογισμό του 2013, αφορά τα οικογενειακά επιδόματα. Το κονδύλι αυτό από 566 εκατομμύρια ευρώ το 2012, ανέβηκε στα 755 εκατομ. Ευρώ το 2013.

Σήμερα έχουν εγκριθεί 142.543 αιτήματα, συνολικού ποσού 234 εκ ευρώ.
Μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός δικαιούχων δεν έχουν υποβάλλει ακόμη το έντυπο Α21 προκειμένου να τους καταβληθεί το επίδομα.

Καλούμε τους πολίτες που δικαιούνται την παροχή αυτή, να υποβάλλουν άμεσα το σχετικό έντυπο, ακόμη και εάν έχουν ήδη υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση».

anatakti

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top